Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/7085
Title: Харчова промисловість: аспекти дослідження сучасних проблем та тенденцій розвитку
Other Titles: Food industry: aspects of research of contemporary problems and development trends.
Пищевая промышленность: аспекты исследования современных проблем и тенденций развития.
Authors: Скупський, Р.М.
Меліх, Т.Г.
Keywords: харчова промисловість, продовольча продукція, тенденції розвитку харчової промисловості, проблеми, ринок збуту.;food industry, food products, trends in food industry, problems, market.;пищевая промышленность, продовольственная продукция, тенденции развития пищевой промышленности, проблемы, рынок сбыта.
Issue Date: 2016
Publisher: Харків: Харківський національний аграрний університет ім. В.В. Докучаєва
Citation: Скупський Р.М., Меліх Т.Г. Харчова промисловість: аспекти дослідження сучасних проблем та тенденцій розвитку. 2016. № 2. С. 335
Series/Report no.: Економічні науки;№ 2
Abstract: Розглянуто теоретико-методологічні основи групування підкомплексів харчової промисловості. Визначено основні проблеми функціонування харчової промисловості України у докризовий період і в новітніх політико-економічних умовах інтеграції країни до ЄС. Встановлено, що харчова промисловість країни має надзвичайно сприятливі умови для свого ефективного розвитку. Обґрунтовано новітні тенденції на напрямки розвитку вітчизняної харчової промисловості в умовах повного або часткового переорієнтування на нові ринки збуту продовольчої продукції.
Theoretical methodological foundations of grouping of food industry sub-complexes are considered. Are determined the main problems of functioning of food industry in Ukraine during before crisis period and in the latest political-economic conditions of the country's integration into the EU. It was established that the food industry of the country has extremely favorable conditions for its effective development. In particular, it is a raw materials base and labor necessity. Part of the food industry tends to raw areas and another part - to areas of consumption. If for economically developed countries typical are both types of production, for the other countries, where economy is not developed so much, including Ukraine - mainly the second type. Are grounded latest trends as for directions of development of national food industry under the conditions of full or partial reorientation to new markets of food products. The main vectors, defining possible development scenarios, depending on selected priorities are: first – orientation of food industry sectors to the European market; second - diversification of sales markets, particularly with a focus on fast-growing markets of Asia and Africa; third - focus on the national market and insurance of maximum protection of national producers. Further development of this industry and competitiveness of national food are inextricably linked with the modernization of equipment and introduction of modern technologies. In this regard, the main task is to ensure the quality and safeness of products, active participation in solving of the problem of diversification of markets and also stimulation of specific priority brunches and development of new directions of production (eg, involvement of food industry into the formation of the system of bioenergy and production of alternative fuels).
Рассмотрены теоретико-методологические основы группировки подкомплексов пищевой промышленности. Определены основные проблемы функционирования пищевой промышленности Украины в докризисный период и в новейших политико-экономических условиях интеграции страны в ЕС. Установлено, что пищевая промышленность страны имеет чрезвычайно благоприятные условия для своего эффективного развития. Обоснованы новейшие тенденции на направления развития отечественной пищевой промышленности в условиях полной или частичной переориентации на новые рынки сбыта продовольственной продукции.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/7085
Appears in Collections:Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва серія "Економічні науки" № 2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Skupsky_Melіh.pdf211.01 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.