Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/6982
Title: Управління персоналом на підприємствах харчової промисловості
Other Titles: Personnel management at the enterprises of the food industry
Управление персоналом на предприятиях пищевой промышленности
Authors: Черчата, А.О.
Тарасова, Т.О.
Keywords: підприємства харчової промисловості;управління персоналом;мотивація;працівники;предприятия пищевой промышленности;управление персоналом;мотивация;работники;enterprises of the food industry;personnel management;motivation;employees
Issue Date: 10-Sep-2019
Publisher: Харків : ХНАУ
Citation: Черчата А.О., Тарасова Т.О. Управління персоналом на підприємствах харчової промисловості. Вісник ХНАУ. Серія : Економічні науки. 2019. №4. Т.1. С.407-414.
Abstract: Черчата А.О., Тарасова Т.О. Управління персоналом на підприємствах харчової промисловості. В статті розглянуто основні аспекти щодо управління персоналом на підприємствах харчової промисловості. Визначено, що основним фактором, що характеризує сталий розвиток підприємства, є формування джерел фінансування морального і матеріального стимулювання, а також розбудова та управління системою професійного розвитку. Доведено, що організаційною основою кадрової роботи є інтеграція функцій управління, розвитку, мотивації та персоналу. Виокремлено причини, що перешкоджають успішному проведенню змін на підприємстві. Зазначено, що значну мотивуючу роль для співробітників підприємств грає можливість підвищення кваліфікації. Запропоновано модель оцінювання рівня компетенцій працівників. Це дозволило запровадити систему показників стимулювання працівників підприємств харчової промисловості, а саме: середньорічний виробіток продукції одним робітником, доля реалізованої продукції у загальному обсягу її випуску, рентабельність обороту, частка витрат на управління певним видом діяльності, продуктивність та результативність праці працівників. Визначено основні методи мотивації роботи працівників, які дозволяють підтримувати оптимальне завантаження виробничих потужностей; інтенсифікувати роботу з пошуку та залучення нових замовників; підвищувати особисту відповідальність кожного співробітника за результати власної праці. Для підвищення мотивації персоналу на підприємствах харчової промисловості запроваджено систему участі робітників у розподілі доходів підприємства в залежності від продуктивності їх роботи. Запропоновано алгоритм діагностики системи управління персоналом, який складається з наступних етапів: оцінка динаміки якісного складу за категоріями персоналу, аналіз показників руху персоналу, дослідження мотивів звільнень працівників, оцінка розподілу персоналу за умовами праці, динаміка вікової структури, аналіз рівня освіти і прогнозування складу кадрового потенціалу.
Черчатая А.А., Тарасова Т.А. Управление персоналом на предприятиях пищевой промышленности. В статье рассмотрены основные аспекты по управлению персоналом на предприятиях пищевой промышленности. Определено, что основным фактором, характеризующим устойчивое развитие предприятия, является формирование источников финансирования морального и материального стимулирования, а также развитие и управление системой профессионального развития. Доказано, что организационной основой кадровой работы является интеграция функций управления, развития, мотивации и персонала. Выделены причины, препятствующие успешному проведению изменений на предприятии. Указано, что значительную мотивирующую роль для сотрудников предприятий играет возможность повышения квалификации. Предложена модель оценки уровня компетенций сотрудников. Это позволило ввести систему показателей стимулирования работников предприятий пищевой промышленности, а именно: среднегодовая выработка продукции одним работником, часть реализованной продукции в общем объеме ее выпуска, рентабельность оборота, доля расходов на управление определенным видом деятельности, производительность и результативность труда работников. Определены основные методы мотивации труда работников, которые позволяют поддерживать оптимальную загрузку производственных мощностей; интенсифицировать работу по поиску и привлечению новых заказчиков; повышать личную ответственность каждого сотрудника за результаты своего труда. Для повышения мотивации персонала на предприятиях пищевой промышленности введена система оценки участия работников в распределении доходов предприятия в зависимости от производительности их работы. Предложен алгоритм диагностики системы управления персоналом, который состоит из следующих этапов: оценка динамики качественного состава по категориям персонала, анализ показателей движения персонала.
Cherchata A.O., Tarasova T.O. Personnel management at the enterprises of the food industry. This article the basic aspects on personnel management at the enterprises of the food industry are considered. It is defined that the basic factor characterizing steady development of the enterprise, is formation of sources of financing of moral and material stimulation, and also development and management of system of professional development. It has been proved that the organizational basis of HR work is the integration of management, development, motivation and personnel functions. The have been identified reasons preventing the successful implementation of changes at the enterprise. It is pointed out that a significant motivating role for the employees of the enterprise is played by the possibility of professional development. The model is offered of estimation of level of competencies of employees. This made it possible to introduce a system of indicators for stimulating employees of food industry enterprises, namely: the average annual output of products by one worker, the fate of sold products in the total volume of its output, the profitability of the turnover, the share of expenses for management of a certain type of activity, productivity and efficiency of workers. The main methods of motivation of employees' work, which allow to maintain optimal capacity utilization; to intensify the work on search and attraction of new customers; to increase personal responsibility of each employee for the results of his work, have been defined. In order to increase staff motivation, a system of employees' participation in the distribution of the company's income depending on the productivity of their work has been introduced at food industry enterprises. The algorithm of diagnostics of the personnel management system is offered; it consists of the following stages: estimation of dynamics of qualitative structure by categories of personnel, analysis of indicators of movement of personnel, research of motives of dismissals of employees, estimation of distribution of personnel by working conditions, dynamics of age structure, the analysis of level of education and forecasting of structure of personnel potential.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/6982
Appears in Collections:Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва. Серія "Економічні науки" №4, Т.1



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.