Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/6670
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorФедорчук, О.М.-
dc.contributor.authorПротосвіцька, О.І.-
dc.date.accessioned2022-09-13T14:02:03Z-
dc.date.available2022-09-13T14:02:03Z-
dc.date.issued2018-11-05-
dc.identifier.citationФедорчук О.М., Протосвіцька О.І. Фактори підвищення конкурентоспроможності агропромислових підприємств регіону. Вісник ХНАУ. Серія : Економічні науки. 2018. №4. С. 453-462.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/6670-
dc.description.abstractФедорчук О.М., Протосвіцька О.І. Фактори підвищення конкурентоспроможності агропромислових підприємств регіону. У статті аналізується сутність поняття “конкурентоспроможність агропромислового підприємства”, виділено основні фактори впливу на регіональну конкурентоспроможність підприємства, а також країни, регіону, галузі. Визначені фактори впорядковано як такі що визначають конкурентоспроможність агропромислових підприємств регіону. Запропоновано розглядати процес підвищення конкурентоспроможності агропромислових підприємств у вигляді послідовного виконання декількох етапів. Визначено перспективи підвищення конкурентоспроможності агропромислових підприємств з врахуванням регіональної специфіки, за допомогою посилення державної підтримки суб'єктів господарювання в сучасних умовах господарювання; активізації їх діяльності та моделювання конкурентоспроможності.uk_UA
dc.description.abstractФедорчук А.М., Протосвицкая О.И. Факторы повышения конкурентоспособности агропромышленных предприятий региона. В статье анализируется сущность понятия "конкурентоспособность агропромышленного предприятия", выделены основные факторы влияния на региональную конкурентоспособность предприятия, а также страны, региона, отрасли. Упорядочено факторы определяющие конкурентоспособность агропромышленных предприятий региона. Предложено рассматривать процесс повышения конкурентоспособности агропромышленных предприятий в виде последовательного выполнения нескольких этапов. Определены перспективы повышения конкурентоспособности агропромышленных предприятий с учетом региональной специфики, посредством усиления государственной поддержки субъектов хозяйствования в современных условиях хозяйствования.uk_UA
dc.description.abstractFedorchuk A.M., Protosvitska O.I. Factors increasing the competitiveness of agro-industrial enterprises in the region. The article analyzes the essence of the concept of "competitiveness of an agro-industrial enterprise", highlights the main factors influencing the regional competitiveness of an enterprise, as well as a country, region, or industry. It is proposed to consider the process of improving the competitiveness of agro-industrial enterprises in the form of sequential implementation of several stages. Competition is viewed as a complex category reflecting the relations between business entities that arise in the market under conditions of dynamic economic development and manifest themselves in the struggle for better performance, which results in the formation of various types of market structures and the needs of both individual consumers and society as a whole. In turn, the competitiveness of agro-industrial enterprises means their ability in the current period and long-term to provide a higher production efficiency and sales of their products compared to competitors. Existing views are summarized and the own vision of the essence of “competition” and “competitiveness of agricultural enterprises” categories are disclosed. The factors, forming the competitiveness of agricultural enterprises, are systematized. At the same time, two main groups of them were singled out - environmental factors (climatic, socio-demographic, political-legal, economic) and internal environmental factors (organizational-economic, technicaltechnological, socio-economic). It is noted that the competitive advantages of agricultural enterprises enhances the competitiveness of the agro-industrial sector, and therefore contributes to solving the problems regarding food security. The competitiveness of the agro-industrial sector is a multi-faceted concept that characterizes its ability to compete on both the domestic and foreign markets. Found that modeling and determining the level of competitiveness of products is a prerequisite for its sale in the relevant market. The methodical approaches to assessing the level of competitiveness of agricultural enterprises are indicated. The prospects for improving the competitiveness of agro-industrial enterprises are identified, taking into account regional specifics, by strengthening state support of business entities in modern business conditions, enhancing their activities.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарків : ХНАУuk_UA
dc.subjectконкуренціяuk_UA
dc.subjectконкурентоспроможністьuk_UA
dc.subjectагропромислові підприємстваuk_UA
dc.subjectрегіонuk_UA
dc.subjectмоделюванняuk_UA
dc.subjectдержавне регулюванняuk_UA
dc.subjectконкуренцияuk_UA
dc.subjectконкурентоспособностьuk_UA
dc.subjectагропромышленные предприятияuk_UA
dc.subjectрегионuk_UA
dc.subjectмоделированиеuk_UA
dc.subjectгосударственное регулированиеuk_UA
dc.subjectcompetitionuk_UA
dc.subjectcompetitivenessuk_UA
dc.subjectagro-industrial enterprisesuk_UA
dc.subjectregionuk_UA
dc.subjectmodelinguk_UA
dc.subjectgovernment regulationuk_UA
dc.titleФактори підвищення конкурентоспроможності агропромислових підприємств регіонуuk_UA
dc.title.alternativeFactors increasing the competitiveness of agro-industrial enterprises in the regionuk_UA
dc.title.alternativeФакторы повышения конкурентоспособности агропромышленных предприятий регионаuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва. Серія "Економічні науки" №4



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.