Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/6655
Title: Вплив концентрації виробництва у молочному скотарстві на ефективність виробництва молока сільськогосподарськими підприємствами
Other Titles: The Influence of Production Concentration in Dairy Cattle-Breeding on the Effectiveness of Milk Production at Agricultural Enterprises.
Влияние концентрации производства в молочном скотоводстве на эффективность производства молока сельскохозяйственными предприятиями.
Authors: Мовчанюк, А.В.
Keywords: концентрація, молочне скотарство, інтенсифікація, індустріальна технологія, структура витрат;concentration, dairy cattle-breeding, intensification, industrial technology, expenditure structure.;концентрация, молочное скотоводство, интенсификация, индустриальная технология, структура затрат
Issue Date: 2015
Publisher: Харків: Харківський національний аграрний університет ім. В.В. Докучаєва
Citation: Мовчанюк А.В. Вплив концентрації виробництва у молочному скотарстві на ефективність виробництва молока сільськогосподарськими підприємствами. 2015.№ 5. С. 212
Series/Report no.: Економічні науки;№ 5
Abstract: Досліджено вплив концентрації виробництва у молочному скотарстві у сільськогосподарських підприємствах Черкаської області на ефективність функціонування галузі у них. Застосований метод ковзного групування, використання якого обумовлено обмеженою кількістю об’єктів дослідження. Встановлено суттєвий вплив на ефективність функціонування молочної галузі у сільськогосподарських підприємствах Черкаської області у 2014 рр. зростання концентрації виробництва у них, яке супроводжувалося суттєвими організаційними зміна. Так, якщо у господарствах з поголів’ям до 500 корів переважно застосовувалася частково механізована технологія виробництва, то у господарствах з поголів’ям понад 600 голів використовувалася індустріальна технологія виробництва. Натомість частка амортизації у структурі витрат великотоварних господарств виявилася вищою, а ніж у дрібних, що застосовували частково механізовану технологією виробництва молока.
The crisis of domestic milk production stipulates the search of ways to revive the branch. The profitability raise of milk production must become the pledge of it. It conditions the significant progress in milk production technology, the raise of intensity and concentration in production. It demanded to research the influence concentration of production in dairy cattle-breeding on the effectiveness of branch functioning in them. During the research work the method of sliding grouping was applied. The limited quantity of research objects stipulated the use. Production concentration raise in dairy branch of agricultural enterprises being accompanied by the essential organization changes was found to have a considerable influence on the effectiveness in dairy branch functioning at agricultural enterprises of Cherkassy region in 2014. So, when on the farms with head of livestock up to 500 cows a partially mechanized production technology was applied, on the farms with cattle stock more than 600 cows the industrial production technology was used. At the same time the amortization proportion in the expenditure structure on large commodity farms turned out to be higher than that on small ones which had applied some partially mechanized technologies of milk production.
Исследовано влияние концентрации производства в молочном скотоводстве в сельскохозяйственных предприятиях Черкасской области на эффективность функционирования отрасли в них. Применен метод скользящего группировки, использование которого обусловлено ограниченным количеством объектов исследования. Установлено существенное влияние на эффективность функционирования молочной отрасли в сельскохозяйственных предприятиях Черкасской области в 2014 гг. роста концентрации производства в них, который сопровождался существенными организационными изменение. Так, если в хозяйствах с поголовьем до 500 коров преимущественно применялась частично механизированная технология производства, то в хозяйствах с поголовьем свыше 600 голов использовалась ндустриальная технология производства. Зато доля амортизации в структуре затрат крупнотоварных хозяйств оказалась выше, чем в мелких, что применяли частично механизированные технологии производства молока.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/6655
Appears in Collections:Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва серія "Економічні науки" № 5

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Movchanjuk.pdf164.29 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.