Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/66261
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Якубчак, О. М. | - |
dc.contributor.author | Почтаренко, П. П. | - |
dc.contributor.author | Таран, Т. В. | - |
dc.date.accessioned | 2025-05-15T07:11:35Z | - |
dc.date.available | 2025-05-15T07:11:35Z | - |
dc.date.issued | 2017 | - |
dc.identifier.citation | Якубчак О. М., Почтаренко П. П., Таран Т. В. Вплив надходження з кормом пестициду гамма-ГХЦГ до організму курчат-бройлерів на вміст амінокислот у м'язах. Проблеми зооінженерії та ветеринаної медицини. Випуск 34. Ч.2, "Ветеринарні науки". 2017. С. 336-339. | uk_UA |
dc.identifier.uri | https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/66261 | - |
dc.description.abstract | Наведено дані про амінокислотний склад білих та червоних м'язів курчатбройлерів за умови надходження з кормом пестициду гамма-ГХЦГ. Встановлено, що гамма-ГХЦГ негативно впливає на біологічну цінність як червоних, так і білих м'язів курчат-бройлерів. Наявність у кормі для курчат-бройлерів гамма-ГХЦГ у дозах 0,1 та 0,3 мг/ка корму (МДР) змінює амінокислотний склад м'яса. У білих м'язах курчат-бройлерів першої дослідної групи вміст замінних амінокислот був на 3,38 %, а другої - на 6,2 % нижчим, ніж у м'язах птиці контрольної групи. У червоних м'язах цей показник був нижчим на 5,8 % у першій дослідній групі та на 11,6 % - у другій, порівняно з контрольною. | uk_UA |
dc.description.abstract | Приведены данные об аминокислотном составе белых и красных мышц цыплятбройлеров при условии поступления с кормом пестицида гамма-ГХЦГ. Установлено, что гаммаГХЦГ негативно влияет на биологическую ценность как красных, так и белых мышц цыплят-бройлеров. Наличие в корме для цыплят-бройлеров гамма-ГХЦГ в дозах 0,1 и 0,3 мг/кг корма меняет аминокислотный состав мяса. В белых мышцах цыплят-бройлеров первой опытной группы содержание заменимых аминокислот было на 3,38%, а второй — на 6,2% ниже, чем в мышцах птицы контрольной группы. В красных мышцах этот показатель был ниже на 5,8% в первой опытной группе и на 11,6% - во второй, по сравнению с контрольной. | uk_UA |
dc.description.abstract | Introduction. The modern science of human nutrition comes from the fact that animal products which are used in food, you get only from healthy animals with normal metabolism. There remains little known issue determining biological values slaughter products derived from poultry in the diet which, together with the grain in small amounts can come Pesticides. Data on amino acid composition of red and white muscle of broiler chickens provided the use of a pesticide gamma-HCH. Main text. Pesticide gamma-HCH in the body of the bird degrades the amino acid metabolism. п muscle fibers broiler chickens first and second research groups have noted a downward trend of essential amino acids. Reduced levels of amino acids in red and white muscle of broiler chickens is directly proportional with increasing dose. In the second experimental group significantly reduced rates valine, isoleucine, leucine, and lysine in red muscle fibers. On the contrary, the downward trend has been less rapid in terms methionine, threonine, phenylalanine and tryptophan in white muscle fibers. In white muscle of broiler chickens of both research groups content of arginine, aspartic and glutamic acid, proline, serine and tyrosine was less than that of the control group of birds. In red muscle poultry research groups found reduction of alanine, arginine, aspartic acid and histidine. Established that gamma-HCH negative impact on the biological value as red and white muscle of broiler chickens. The presence in feed for broiler chickens gamma-HCH at doses of 0.1 and 0.3 mg / kg of feed (MDR) changes the amino acid composition of meat. Value content of essential amino acids to substitute in red and white muscle of broiler chickens research groups was: the first experimental group - 0.80 and 0.81; the second - 0.80 and 0.79. In the control group, the rate is 0.79 and 0.80. Summary and Conclusions. In white muscle of broiler chickens first experimental group content of essential amino-acids was at 3.38%, and the second 0 6.2% lower than in the muscles of bird control group. In red muscle figure was lower by 5.8% in the first experimental group and 11.6% - in the second, compared with the control. | uk_UA |
dc.language.iso | uk_UA | uk_UA |
dc.publisher | Харківська державна зооветеринарна академія | uk_UA |
dc.relation.ispartofseries | Проблеми зооінженерії та ветеринарної медицини;Вип. 34, Ч. 2 | - |
dc.subject | пестицид гамма-ГХЦГ | uk_UA |
dc.subject | м'ясо курчат-бройлерів | uk_UA |
dc.subject | амінокислоти | uk_UA |
dc.subject | пестицид гамма-ГХЦГ | uk_UA |
dc.subject | мясо цьплят-бройлеров | uk_UA |
dc.subject | аминокислоты | uk_UA |
dc.subject | pesticide gamma-HCH | uk_UA |
dc.subject | broiler chickens | uk_UA |
dc.subject | aminoacids | uk_UA |
dc.title | Вплив надходження з кормом пестициду гамма-ГХЦГ до організму курчат-бройлерів на вміст амінокислот у м'язах | uk_UA |
dc.title.alternative | Влияние поступленя с кормом пестициды гамма-ГХЦГ в организм цыплят-бройлеров на содержае аминокислот в мышцах | uk_UA |
dc.title.alternative | Effect of receipts with food pesticide gamma-HCH to body on broler amino acid content in muscles | uk_UA |
dc.type | Article | uk_UA |
Appears in Collections: | № 34(2) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
pzvm_2017_34(2)__78.pdf | 40.97 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.