Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/66206
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorРодіонова, К. О.-
dc.contributor.authorПалій, А. П.-
dc.date.accessioned2025-05-14T11:05:54Z-
dc.date.available2025-05-14T11:05:54Z-
dc.date.issued2017-
dc.identifier.citationРодіонова К. О., Палій А. П. Забезпечення мікробіологічної безпеки м'яса птиці в птахопереробній промисловості. Проблеми зооінженерії та ветеринаної медицини. Випуск 34. Ч.2, "Ветеринарні науки". 2017. С. 327-332.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/66206-
dc.description.abstractВ статті наведені дані щодо ефективності застосування технологічного допоміжного засобу «ГЗ-оксонія актив 150» для зниження мікробного обсіменіння поверхні тушок птиці в установках їх контактного охолодження на підприємствах харчопереробної промисловості з метою отримання екологічно чистої продукції птахівництва. Встановлено, що застосування цього препарату з метою покращення санітарно-гігієнічного стану води у ваннах для охолодження забезпечує антимікробний ефект, гарантовано запобігає перехресній контамінації тушок птиці бактеріями під час охолодження та дозволяє підвищити якість та безпеку продукції птахівництва.uk_UA
dc.description.abstractВ статье приведены данные по эффективности применения технологического вспомогательного средства «ПЗ-оксония актив 150» для снижения микробной обсемененности поверхности тушек птицы в установках их контактного охлаждения на предприятиях пищеперерабатывающей промышленности с целью получения экологически чистой продукции птицеводства. Установлено, что применение данного препарата с целью улучшения санитарногигиенического состояния воды в ваннах для охлаждения обеспечивает антимикробный эффект, гарантированно предотвращает перекрестную контаминацию тушек птицы бактериями во время охлаждения и позволяет повысить качество и безопасность продукции птицеводства.uk_UA
dc.description.abstractAn important aspect of the control strategy as to bacterial infections extension during the poultry processing is the retrogression of micro bacterial contamination and banning of the poultry carcasses cross contamination in the processing (especially chilling). For retrogression of microbial contamination of water in the contact chilling tanks and prevention of carcass surface contamination, they use different antimicrobial preparations including chlorinated ones. However, chlorine preparations are able to significant harm doing to environment and human health as they form persistent toxic compounds of dioxin and chlorinated hydrocarbon type. Nowadays the most effective mean alternative to chlorine is peracetic acid - СНзСОООН. Modern preparations based on the peracitic acid are stabilized products of the acidic acid and hydrogen peroxide synthesis. In the tested working solutions all components decompose easily into water, hydrogen and acidic acid, therefore, they do not harm environment, more important - they are safe for human. The article contains data as to efficiency of auxiliary technological substance “P3-oxonium active 150” for retrogression of microbial contamination on the surfaces of poultry carcasses in the equipment for their contact cooling at the food industry enterprises for obtaining ecologically pure poultry product. The acting substances of preparation are peracetic acid and hydrogen peroxide. On results of microbiological research, the treatment of broiler chicks’ carcasses with auxiliary technological substance “P3-oxonium active 150” provided inactivation of mesophilous-aerophil and facultative- anaerobic bacteria at exposition of 15, 20, 25 and 30 minutes and reduced general number of bacteria on 2-4 by far in comparison with the control group. It is stated, that the use of 0,03% solution at the exposition of 30 minutes is the optimal one. At that microorganisms’ growth on the nutrient medium was absent in every probe. In the surface washings of the control group (water treatment) Е. coli, Staphylococcus intermedius and Pseudomonas aeruginosa were revealed in 30 minutes after the experiment began. Besides the application of 0,03% water solution of “P3-oxonium active 150” provides microbiological stability of the production over 9 storage days. Pathogen microflora was not revealed. The term of control group storage is not to last more than 5 days. Veterinary sanitation treatment of cooled meat quality at storage of broiler chicks’ carcasses confirmed advantages as to the treatment carcasses surfaces with the water solution of “P3-oxonium active 150” in comparison with the control group.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківська державна зооветеринарна академіяuk_UA
dc.relation.ispartofseriesПроблеми зооінженерії та ветеринарної медицини;Вип. 34, Ч. 2-
dc.subjectтушки курчат-бройлерівuk_UA
dc.subjectванна охолодженняuk_UA
dc.subjectдезінфекціяuk_UA
dc.subject«ГІЗ-оксонія актив 150»uk_UA
dc.subjectсанітаріяuk_UA
dc.subjectтушки цыплят-бройлеровuk_UA
dc.subjectванна охлажденияuk_UA
dc.subjectдезинфекцияuk_UA
dc.subject«ПЗ-оксоня актив 150»uk_UA
dc.subjectсанитарияuk_UA
dc.subjectbroiler chicks’ carcassesuk_UA
dc.subjectchilling tankuk_UA
dc.subjectdisinfectionuk_UA
dc.subject“P3-oxonium active 150”uk_UA
dc.subjectsanitationuk_UA
dc.titleЗабезпечення мікробіологічної безпеки м'яса птиці в птахопереробній промисловостіuk_UA
dc.title.alternativeОбеспечение микробиологической безопасности мяса птицы в птицеперерабатывающей промышленностиuk_UA
dc.title.alternativeGuarantee of microbiological safety of poultry meat in poultry pricessing industryuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:№ 34(2)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
pzvm_2017_34(2)__76.pdf62.09 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.