Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65759
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorТимофєєв, В. М.-
dc.contributor.authorБатир, Р. Ю.-
dc.date.accessioned2025-05-02T08:54:51Z-
dc.date.available2025-05-02T08:54:51Z-
dc.date.issued2017-
dc.identifier.citationТимофєєв В. М., Батир Р. Ю. Основні фактори покращення шкарлупи яєць. Проблеми зооінженерії та ветеринаної медицини. Випуск 33. Ч.1, "Сільськогосподарські науки". 2017. С. 157-165.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65759-
dc.description.abstractУ даній статті коротко висвітлені як процес утворення шкаралупи, так і фактори, які порушують її якість. Причому вплив ocтанніх може виражатися надлишком одних або нестачею інших речовин (Са : Р та вітаміну ДЗ), які діють через корм, воду або навколишнє середовище на птицю. Очевидно, що практичне вирішення питання поліпшення якості шкаралупи яєць залежить від того, наскільки своєчасно будуть встановлені можливі відхилення та ступінь їх впливу на птицю.uk_UA
dc.description.abstractВ данной статье кратко освещены процессы образования скорлупы, так и факторы, которые нарушают ее качество. Причем влияние последних может выражаться избытком одних или нехваткой других веществ (Са: Р и витамина ДЗ), которые действуют через корм, воду или окружающую среду на птицу. Очевидно, что практическое решение вопроса улучшения качества скорлупы яиц зависит от того, насколько своевременно будут установлены возможные отклонения и степень их влияния на птицу. Процесс формирования скорлупы находится под влиянием взаимодействия целого комплекса факторов, которые могут быть ориентировочно разделены на две группы: биологические и технологические. Сравнивая данные яйценоскости птицы с показателями, характеризующими качество скорлупы яиц, выявляется картина обратной коррелятивной связи между этими двумя признаками. Однако многолетние производственные наблюдения позволяют считать, что эта связь не абсолютная. В момент, образования скорлупы в яйцеводе - происходят сложные физиологические и биохимические процессы, тесно связанные с деятельностью эндокринной системы, обменом кальция и витамина ДЗ во всем организме птицы. Известно, что для того, чтобы витамин ДЗ мог участвовать в регулировании обмена кальция, он должен пройти в организме животного не менее двух метаболических превращений (гидроксилирования), каждое из которых осуществляется под действием специальных ферментов со сложной системой регулирования их активности [1, 3 4] Сначала поступления из кишечника в печень, витамин ДЗ (как и Д2) проходит в ней первую стадию метаболического преобразования (гидроксилирования). С печени витамин ДЗ с кровью поступает в почки, где во второй раз проходит стадию метаболического преобразования. Последний метаболит витамина Д3 есть уже в организме птицы активным и ключевым регулятором обмена кальция. Образование этих метаболитов витамина ДЗ регулируется гормоном паращитовидных желез .. Преобразование витамина Дз показывает всю сложность этой систеМЫ. Одним из основных кормовых факторов, влияющих на характер минерального обмена и процессы формирования скорлупы яиц, является минеральное питание несушек. Расчеты и производственная практика свидетельствуют, что наименьшее количество яиц с дефектами скорлупы при соотношении Са: Р 3,5 - 4,1: 0,6 - 0,8. Избыток фосфора в рецепте приводит к снижению прочности скорлупы. Уровень общего фосфора в корме, что превышает 0,8%, ухудшает усвоение цинка и марганца, образуя с ними труднодоступные соединения. При содержании в комбикорме 1,1-1,2% фосфора скорлупа может стать очень тонкой, несмотря на нормальный уровень кальция. Отношение кальция к фосфору у несушек в первую половину продуктивного периода должно быть 3,5 4,0: 0,6 -0,7, во второй - 4,0 - 5,0: 0,6 - 0,7. Дача повышенных доз кальция во время послеобеденного кормления улучшает качество скорлупы. По мнению некоторых ученых, в корме должен быть небольшой избыток кальция. Это обосновывают тем, что в стаде всегда есть высокопроизводительные куры с низким усвоением кальция, для которых такой избыток станет нормой. Необходимо также остановиться на конкретном органе, где непосредственно формируется скорлупа, то есть на деятельности скорлупы образующих железах. В слизистой оболочке скорлупы образующих желез происходят сложные физиологические процессы мобилизации ионов кальция, синтеза из них карбоната кальция и формирования скорлупы яйца. Ион кальция, скорлупа образующие железы отбирают из крови. Последний процесс является наиболее сложным и чувствителен к различным неблагоприятным воздействиям, а так как при этом в скорлупе образующей железе создается среда с повышенной кислотностью, то понятна уязвимость этого процесса наименьшими нарушениями кислотно-щелочного равновесия организма несушки [3,4]. Именно через это звено нарушается качество скорлупы яиц при высокой температуре среды, когда у птицы учащается дыхание и соответственно в больших количествах выделяется СО», что создает алкалозное состояние. Подобное влияние оказывают излишки некоторых солей. Чрезмерное насыщение помещения аммиаком также вызывает смещение равновесия реакции крови в щелочную сторону. Необходимо также подчеркнуть актуальность, селекционного подхода в борьбе за повышение качества скорлупы яиц. Вывод. Из вышеизложенного следует, что качество скорлупы яиц зависит от многих факторов и подходить к этому процессу нужно комплексно.uk_UA
dc.description.abstractAt the time of the eggshell formation in the oviduct complex physiological and biochemical processes take place and the above processes are closely connected with the activity of the endocrine system, calcium and vitamin D3 metabolism in the body. It is known that before vitamin D3 can be involved in the regulation of calcium metabolism in poultry, it must be subjected at least to two metabolic transformations (hydroxylation), each of which occurs under the influence of special enzymes with a complex system of regulation of their activity [1, 3 4]. When vitamin D3 or D2 enters the liver from the intestine, both vitamin D3 and vitamin D2 pass the first stage of metabolic transformations (hydroxylation). Vitamin D3 enters the kidneys from the liver by the blood flow and in the kidneys vitamin D3 is subjected to the second phase of metabolic transformation. The final metabolite of vitamin D3 is an active and major regulator of calcium metabolism in the avian body. The formation of the above metabolites of vitamin D3 is regulated by the hormone of parathyroid gland. Vitamin D3 transformation shows the complexity of the system. It is clear that the damage of even one of the chain links by different diseases or poison ings has an impact on calcium metabolism in the whole body and consequently on eggshell formation. The cases that occur in practice, when calcium deficiency (including bad quality of the eggshell) is detected and the addition of calcium, vitamin D3 does not exert positive effect, can be probably explained by the above factor. The similar state is often observed in old egg- laying hens at the end of their productive use. However, after carrying out the forced molting in hens not only hen productivity returns to the level of the first year of egg laying but the quality of eggs greatly increases including the eggshell: it returns in to the level of the young laying hens. The exact reasons of such changes remain unknown. Materials and methods. The calculation of the coefficient of the correlation between the content of calcium in the recipe and the amount of the wastes proved the evident connection between the above indicators and showed that the positive influence of the higher content of calcium in the recipe would be seen till the definite level and above this level the amount of breakage and incisions on the eggs would increase according to the increase in the content of calcium in the recipe. The analogous calculation of the correlation coefficients of the content of phosphorus in the recipe and the level of egg waste revealed the tendency of the rectilinear connection between these two indicators, i.e. the higher the content of phosphorus in the recipe, the higher the percentage of the wastes. It occurs because the optimal ratio between Ca and P to form the egg shell is violated and the assimilation of calcium in the intestine of the poultry is depressed at the excess of phosphorus in the recipe. Results. The calculations and the egg production practice have shown that the smallest number of eggs with defective shells was with the ratio of Ca: P 3.5 - 4.1: 0.6 - 0.8. The excess of phosphorus in the recipe leads to the decrease in the strength of the shell. The level of total phosphorus in feeds that exceeds 0.8% impairs the assimilation of zinc and manganese and forms hard-to-reach compounds with them. When the content of phosphorus in the fodder is 1.1- 1.2% the shells can become very thin despite the normal levels of calcium. The ratio of calcium to phosphorus in laying hens in the first half of the productive period should be 3,5 4,0: 0,6 -0,7, in the second half - 4.0 - 5.0: 0.6 - 0.7. Giving high doses of calcium during the afternoon feeding improves shell quality. According to some scientists, the feeds should contain small excess of calcium. It has been substantiated by the fact that in the herd there are always highly productive hens with low absorption of calcium for which such excess will be the norm. Besides, the feeds intake by laying hens is often unexpected and then the excess of calctum can compensate the low intake of feeds at the loss of appetite (e.g. in the heat period). Finally, the excess of calcium prevents the hens from the possible overeating of the feeds. Special attention should be paid to the specific organ in which the shell is formed, i.e. to the activity of the shell- forming glands. It has been known that a shell (calcium carbonate) consists of two ions — calcium and the traces of carbonic acid. The complex physiological of processes of calcium ion mobilization, the synthesis of calcium carbonate from them and the formation of an eggshell occur in the mucosal membrane of the shell forming glands. Calcium ion of the shell-forming gland is taken from the blood. The latter process is the most complex and sensitive to a variety of adverse effects, the environment with high acidity is produced in a shell —forming gland and we realize the vulnerability of this process by the impaired acid-base balance of the body in laying hens [3, 4]. It is because of this link the egg shell quality is broken at high temperature of the environment when the birds breathe quicker and consequently large quantities of СО2 is released that creates alkaloid state. The excess of some salts causes the above effect. The excessive saturation of the premises by ammonia also causes a shift of blood reaction equilibrium to the alkaline side. Conclusion. From all the above mentioned it can be concluded that the egg shell quality depends on many factors and, therefore, comprehensive approach should be applied for proper eggshell formation in laying hens.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківська державна зооветеринарна академіяuk_UA
dc.relation.ispartofseriesПроблеми зооінженерії та ветеринарної медицини;Вип. 33, Ч. 1-
dc.subjectякість шкаралупиuk_UA
dc.subjectінкубаційні яйцяuk_UA
dc.subjectвітамін Дuk_UA
dc.subjectформування шкаралупиuk_UA
dc.subjectмінеральне живлення птиціuk_UA
dc.subjectкачество скорлупыuk_UA
dc.subjectинкубационные яйцаuk_UA
dc.subjectвитамин Дuk_UA
dc.subjectформирования скорлупыuk_UA
dc.subjectминеральное питание птицыuk_UA
dc.titleОсновні фактори покращення шкарлупи яєцьuk_UA
dc.title.alternativeОсновные факторы улучшения скорлупы яицuk_UA
dc.title.alternativeMain factors of egg shell improvementuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:№ 33(1)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
pzvm_2017_33(1)__21.pdf2.02 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.