Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/6573
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorАрчибісова, Д.С.-
dc.contributor.authorСуслов, В.С.-
dc.date.accessioned2022-09-11T10:40:46Z-
dc.date.available2022-09-11T10:40:46Z-
dc.date.issued2018-10-03-
dc.identifier.citationАрчибісова Д.С., Суслов В.С. Еколого-економічна ефективність розвитку аквакультури в причорноморському регіоні України. Вісник ХНАУ. Серія : Економічні науки. 2018. №4. С. 52-60.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/6573-
dc.description.abstractАрчибісова Д.С., Суслов В.С. Еколого-економічна ефективність розвитку аквакультури в причорноморському регіоні України. У статті авторами визначено та обґрунтовано, що аквакультура – перспективний напрям розвитку господарства. Аквакультура надзвичайно важлива для багатьох сфер життя та діяльності людини – у здоровому та повноцінному харчуванні, екологічній безпеці, перешкоджанні вимиранні цінних та рідкісних видів риб і молюсків, для територіального розвитку тощо. Ефект від інтенсифікації виробництва морепродуктів хоча й містить негативні явища, але вони набагато менші від користі аквакультури. До того ж, при раціональному використанні об’єктів водного господарства та ресурсів, штучне вирощування гідробіонтів має лише позитивні риси.uk_UA
dc.description.abstractArchibisova D.S, Suslov V.С. Ecological and economic efficiency of aquaculture development in the Black Sea region of Ukraine. Aquaculture is extremely important for many spheres of life and human activity - in healthy and full-fledged nutrition, environmental safety, the prevention of the extinction of valuable and rare species of fish and shellfish, for territorial development, etc. The effect of intensifying the production of seafood though contains negative phenomena, but they are much smaller than the benefits of aquaculture. In addition, when rational use of water resources and resources, artificial growth of hydrobionts has only positive features. In order to increase seafood consumption in Ukraine, a sharp jump in the development of aquaculture is required. It is thanks to artificial cultivation that can satisfy the demand of the population as quickly and environmentally friendly as possible. Therefore, the purpose of the article is to study the effectiveness of the use of water reservoirs of Ukraine in the rational and safe cultivation of fish products. Today, when water resources are integrated in the Black Sea region, it is necessary to store, multiply and increase the stocks of various species of fish and shellfish. Aquaculture is dynamic and diverse in nature. Of course, there are negative points in the water sector, but for proper use of water objects, their influence can be reduced or neutralized. Governments from different countries, the aquaculture sector, development organizations, international organizations, non-governmental organizations, private foundations and farmers play a role in the application of these recommendations. One thing is clear: increasing productivity and reducing the environmental impact of aquaculture, as well as providing safe, affordable and nutritious products to millions of people around the world, is the most important item on the agenda for sustainable food production in the future. Ukraine has considerable potential and opportunity to create a large number of small fish farms. There is a significant potential for the development of aquaculture farms that provide recreational services. According to expert estimates, farm (family) fish farms are the future of Ukrainian fish farming, therefore creating conditions for the development of this area of aquaculture and mariculture is a priority task.uk_UA
dc.description.abstractАрчибисова Д.С., Суслов В.С. Эколого-экономическая эффективность развития аквакультуры в Причерноморском регионе Украины. В статье авторами определено и обосновано, что аквакультура - перспективное направление развития хозяйства. Аквакультура чрезвычайно важна для многих сфер жизни и деятельности человека - в здоровом и полноценном питании, экологической безопасности, препятствовании вымирании ценных и редких видов рыб и моллюсков, для территориального развития и тому подобное. Эффект от интенсификации производства морепродуктов хотя и содержит негативные явления, но они гораздо меньше пользы аквакультуры. К тому же, при рациональном использовании объектов водного хозяйства и ресурсов, искусственное выращивание гидробионтов имеет только положительные черты.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарків : ХНАУuk_UA
dc.subjectаквакультураuk_UA
dc.subjectмарикультураuk_UA
dc.subjectаквафермаuk_UA
dc.subjectводне господарствоuk_UA
dc.subjectрибництвоuk_UA
dc.subjectрегіональний розвитокuk_UA
dc.subjectаквафермыuk_UA
dc.subjectводное хозяйствоuk_UA
dc.subjectрыбоводствоuk_UA
dc.subjectрегиональное развитиеuk_UA
dc.subjectaquacultureuk_UA
dc.subjectmaricultureuk_UA
dc.subjectaquacultureuk_UA
dc.subjectаquacultureuk_UA
dc.subjectfish farminguk_UA
dc.subjectregional developmentuk_UA
dc.titleЕколого-економічна ефективність розвитку аквакультури в причорноморському регіоні Україниuk_UA
dc.title.alternativeEcological and economic efficiency of aquaculture development in the Black Sea region of Ukraineuk_UA
dc.title.alternativeЭколого-экономическая эффективность развития аквакультуры в Причерноморском регионе Украиныuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва. Серія "Економічні науки" №4



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.