Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65396
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Летута, Т. М. | - |
dc.contributor.author | Фарафон, В. Є. | - |
dc.date.accessioned | 2025-04-23T14:38:00Z | - |
dc.date.available | 2025-04-23T14:38:00Z | - |
dc.date.issued | 2024 | - |
dc.identifier.citation | Фарафон В. Є. Порівняльна товарознавча характеристика масла солодковершкового, що реалізується у супермаркеті «Класс»: кваліфікаційна робота бакалавра: спец. 076 – Підприємництво, торгівля та біржова діяльність; наук. кер. Т. М. Летута. Харків; ДБТУ. 2024. 97 с. | uk_UA |
dc.identifier.uri | https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65396 | - |
dc.description.abstract | Актуальність теми дипломної роботи. Споживання вершкового масла у світі останніми роками безперервно зростає, особливо в країнах Східної та Південно Східної Азії, що швидко розвиваються, і, перш за все, в Китаї, В'єтнамі, Індонезії, Малайзії та ряді інших країн, де раніше воно дуже обмежено включалося в традиційну національну дієту, а зараз, завдяки доведеним унікальним корисним якостям, набуває все більшої популярності, особливо серед забезпечених верств населення. Відповідно попиту зростає і світове виробництво цього цінного молочного продукту. Провідними виробниками масла є Індія, Європейський Союз, США, Пакистан, Нова Зеландія . Це підтверджує актуальність обраної теми. Мета кваліфікаційної роботи. Метою роботи є дослідження споживних властивостей вершкового масла. У зв’язку з метою необхідно було вирішити наступнізадачі: -проаналізувати хімічний склад, харчову цінність та споживні властивості вершкового масла; - вивчити класифікацію та асортимент вершкового масла; - розглянути чинники формування якості вершквого масла у під час виробництва та зберігання; -проаналізувати ринок вершкового масла у світі та в Україні; - провести оцінку якості вершкового масла; Об’єкт дослідження – вершкового масла. Предмет дослідження – споживні властивості вершкового масла Методи дослідження – органолептичні, фізико-хімічні та методи математичної обробки результатів. Новизна одержаних результатів полягає у проведенні оцінки споживних властивостей вершкон7е6г5квого масла, представленого на ринку України. Практичне значення отриманих результатів. Отримані результати досліджень мають певну цінність для споживачів, відповідають основним напрямкам державної політики у сфері якості та безпеки харчових продуктів. Публікації, апробація. Основні положення дипломної роботи доповідалися на конференції й обговорювалися на засіданнях студентських гуртків кафедри торгівлі, готельно-ресторанної та митної справи | uk_UA |
dc.language.iso | uk_UA | uk_UA |
dc.publisher | Харків: ДБТУ | uk_UA |
dc.subject | вершкове масло | uk_UA |
dc.subject | безпечність | uk_UA |
dc.subject | споживні властивості | uk_UA |
dc.subject | якість | uk_UA |
dc.subject | ринок вершкового масла | uk_UA |
dc.title | Порівняльна товарознавча характеристика масла солодковершкового, що реалізується у супермаркеті «Класс» | uk_UA |
dc.type | Other | uk_UA |
dcterms.references | 1. Сільське господарство України за 2013 р. – К.: Держкомстат України, 2013. – С. 53. 2. Статистичний збірник Регіони України 2012 рік, ч. І, ІІ – Київ, 2013. 3. Статистичний збірник Регіони України 2013 рік (І, ІІ півріччя) –[Електронний ресрс]. – Режим доступу: www.ukrstat.gov.ua. 4. Балабанов Г.В. Сучасний ринок масла //Продовольчий ринок України. - № 1. - 2003. – С. 19 – 26. 5. Жучкова Г.А. Конкурентоспроможність продукції та конкурентний статус підприємства //Регіональні перспективи. – 2000. - № 1. – С. 85 – 87. 6. Коломацька С.П. Зовнішньоекономічна діяльність в Україні //Митне регулювання. - № 12. - 2007. - С. 11 - 16. 7. Рыбаков И.Н. Качество и конкурентоспособность продукции при рыночных отношениях //Стандарты и качество, 1995. - № 12.- С. 10 – 12. 8. Андрианов Ю.П., Вышемирский Ф.А. Производство сливосного масла . М.: Ньюмолоко. Электронная версия., 2012 г. 9. Барабанщиков Н.В. Контроль качества молока на ферме. - М.: Агропромиздат, 1986.- 158 с. 10. Барабанщиков Н.В. Молочное дело.- М.: Колос, 1983.- 412 с. 11. Безуглий В.В., Козинець С.В. Регіональна економічна та соціальна географія світу: Посібник. – К.: Видавничий центр „Академія”, 2003. – 688 с. 12. Белоусов А.П. Физико-химические процессы в производстве масла сбиванием сливок. - М.: Легкая и пищевая промышленность, 1984.- 264 с. 13. Вышемирский Ф.А., Жага М.М. Изменение свойств сливок в зависимости от режимов охлаждения и продолжительности выдержки. - Труды ВНИИМС, 1978, вып. 25, с. 17-28. 14. Глаголев Ю.Ф. Биохимия молока и молочных продуктов. Ленинград - Вологда. ЛСХИ, 1994. - 52 с. 15. Горбатова К.К. Биохимия молока и молочных продуктов. - М.: Легкая и пищевая промышленность, 1984.- 344 с. 16. Гоцуєнко Е. Гірке молоко //Дзеркало тижня. -2002. -№ 49 (424) -Субота, 21 - 27 Грудня. 17. Грищенко А.Д. Сливочное масло. - М.: Легкая и пищевая промышленность, 1983.- 294 с. 18. Грищенко А.Д., Авакумов А.К., Березко А.А. Ускоренная низкотемпературная подготовка сливок к сбиванию. - М.: ЦНИИТЭИмясомолпром, 1976. - 33 с. 19. Гуляев-Зайцев С.С. Физико-химические основы производства масла из высокожирных сливок. - М.: Пищевая промышленность, 1974. -135 с. 20. Дмитриченко М. Пилипенко Т. Товароведение и экспертиза пищевых жиров, молока и молочных продуктов. –СПб.:Питер, 2004. – 352 с. 21. Збагачення вершкового масла порошком моркви / Вашека О.М., Рашевська Т.О. // Пром. теплотехн. – 2010. – Т.24, прил. к №4. – С.91-94. 22. Іщук С.І. Розміщення продуктивних сил і територіальна організація виробництва: Навч. посіб. для студ. екон. та геогр. спец.вищ. навч. закл, -К.,: Вид. ПА/МВОДА А.В., 2002.-260 с 23. Качераускис Д.В. Новое в производстве кислосливочного масла. М.: ЦНИИТЭИмясомолпром. Отечественный производственный опыт. Эксрпесс информация, 1985, вып. 3, с. 15-19. 24. Качераускис Д.В., Бронюкайтене Н. Б. Исследование структурных связей сливок в зависимости от способов их подготовки перед сбиванием. -Труды Литовского филиала ВНИИМС, 1973, т. 8, с. 111 - 129. 25. Кильвайн Г. Руководство по молочному делу и гигиене молока. -М.: Россельхозиздат, 1998. - 205 с. 26. Королева Н.С., Семенихина В.Ф. Санитарная микробиология молока и молочных продуктов. - М.: Пищевая промышленность, 1980.- 255 с. 27. Котова О.Г. Повышение качества сливочного масла. М.: Пищевая промышленность, 1979.- 127 с. 28. Липатов Н.Н. Сепарирование в молочной промышленности. - М.:Пищевая промышленность, 1971. - 385 с. 29. Лихолоб Н.И, Мозгованя О.И. Рынок молока Украины //УАК. -2012. -№10 30. Лукіянчук В.М. Актуальні проблеми молочної галузі. Минуле, сьогодення та перспективи виробництва молока в Україні //Молочна промисловість - http://www.molprom.com.ua/ 31. Молоко. Молочные продукты и консервы молочные. - М.: Стандарты, 1983.-422 с. 32. Новые жировые продукты повышенной биологической ценности отечественного производства / Азнаурьян М.П. // Масложир. пром-сть. – 1999. – №3. – С.22-25. 33. Новые жировые продукты повышенной биологической ценности отечественного производства / Косцова Т.Е., Евстратова Н.В., Шевелева С.А. // Масложир. пром-сть. – 1999. -№4. – С.6-9. 34. Новый маргарин с заданными свойствами / Комаров Н.В., Савилова К.Г., Босов С.Б., Соловьев С.Н. // Масложир. пром-сть. – 2012. – №4. – С.18. 35. Оборудование для производства сливочного масла / Попова Н. // Бизнес в пром-сти. – 2012. – №2. – С.39-43. 36. Оборудование фирмы «СМБ» для масложировых предприятий // Масложир. пром-сть. – 2010. – №3. – С.22. 37. Перспективы молочного рынка Украины // Товар лицом. -2011, -№4. 38. Результаты исследваний различных типов молока // Товар лицом. -2001, -№4. 39. Розміщення продуктивних сил і регіональна економіка : Підручник / За ред. В.В. Ковалевського, О.Л. Михайлюк, В.Ф. Семенова. — 6-тевид., випр. — К.: Т-во "Знання", КОО, 2004. — 350 с. 40. Роль сырьевых составляющих в производстве масла с комбинированной жировой фазой // Пищ. пром-сть. – 2001. – №12. – С.70-72. 41. Сiльськогосподарський сектор України // Dragon Capital -http://www.wnisefk.com/ 42. Сборник технологических инструкций по производству сливочного и топленого масла. - М.: ЦНИИТЭИ, 1980. - 149 с. 43. Сектор виробництва морозива в Українi // Dragon Capital -http://www.wnisefk.com/ 44. Сирохман І.В., Задорожній І.М., Пономарьов П.Х. Товарознавство продовольчих товарів. –К.: Лібра, 2003. – 368 с. 45. Статистичні дані Держкомстату – http://www.ukrstat.gov.ua 46. Структурно- механические свойства сливочного масла с облепиховой биодобавкой / Остроумов Л.А. // Хран. и перераб. с.-х. сырья. –2011. – №9.- С.45. 47. Съедобный голандец // Продукты питания. – 2012. – №13-14. –С.38-44. 48. Тепел А. Химия и физика молока. - М.: Пищевая промышленность, 1979. - 621 с. 49. Теплов В.И., Сероштан М.В., Боряев В.Е., Панасенко В.А. Коммерческое товароведение: Учебник. – 2-е вид. – М.: Издательский Дом „Дашков и К”, 2001. - 620 с. 50. Технологія м'яких маргаринів з використанням нових емульгаторів і структуроутворювачів: Автореф. дис. ... канд. техн. наук / Ебралідзе І.І. – Х., 2002. – 21 с. 51. Тылкин В.Б. Товароведение пищевых продуктов.- М.: Экономика,1980.-65 с. 52. Украинские молочники посматривают на Запад //Товар лицом. -2011, -№4. 53. Шатерников В.А., Левачев М.М. Физиолого-гигиеническое обоснование разработки новых жировых продуктов - Масло-жировая промышленность, 1982, №6, с. 1-3 54. Масло вершкове. Технічні умови : ДСТУ 4399:2005. – Введ. 01.07.2006. – К. : Держспоживстандарт, 2006. – 12 с. 55. Молоко и молочные продукты. Титриметрические методы определения кислотности : ГОСТ 3624-92. — Взамен ГОСТ 3624-67; Введ. 01.01.94. – М.: Издательство стандартов, 1994. – 18 с. 56. Молоко и молочные продукты. Методы определения содержания жира : ГОСТ 5867-69. – Взамен ГОСТ 5867-51; Введ.01.01.70. – М.: Издательство стандартов, 1970. – 6 с. 57. Закон України „Про безпечність та якість харчових продуктів та продовольчої сировини” від 13 вересня 2001 року № 2681-ІІІ. 58. Мальцев П.М. Основы научных исследований / П.М. Мальцев, Н.А. Емельянов. – К.: Вища школа,1982. – 190 с. 59. Як відрізнити справжнє масло від несправжнього / Осейко М., Демченко Я. // Харч. і перероб. пром-сть. – 2012. – №8. – С.24-25. 60. Дойль П. Менеджмент : стратегия и тактика / П. Дойль. – СПб. :Питер, 1999. – 634 с. 61. Черевко Г. В. Конкурентоспроможність молокопереробних підприємств в умовах членства України у СОТ : монографія / Г. В. Черевко. –Львів : Український бестселер, 2011. – 169 с. 62. Олефір В. Проблеми зростання харчової промисловості/ В. Олефір// Економіст. – 2012. – №7. – С. 26-30. 63. Статистичні дані про зведені показники промисловості та сільського господарства в Україні [Електронний ресурс]. – Режим доступу URL : http://www.ukrstat.gov.ua/ 64. Статистичні дані про зведені показники промисловості та сільського госпродарства в Одеській області [Електронний ресурс]. – Режим доступу URL : http://www.od.ukrstat.gov.ua/ 65. Лакішик О. В. Формування пропозиції на ринку молока і молочних продуктв / О. В. Лакішик // Економіка АПК. – 2008. – № 10. – С. 125-128. 66. Про затвердження наборів продуктів харчування, наборів непродовольчих товарів та наборів послуг для основних соціальних і демографічних груп населення [Електронний ресурс]. – Режим доступу URL :http://zakon.rada.gov.ua | uk_UA |
dc.contributor.affiliation | Державний біотехнологічний університет | - |
dc.contributor.affiliation | Кафедра торгівлі, готельно-ресторанної та митної справи | - |
Appears in Collections: | 076 - "Підприємництво, торгівля та біржова діяльність" (Бакалаври) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
2024_B_076z-22bstn-01_Farafon_A_V.pdf Restricted Access | 3.24 MB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.