Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/6292
Title: Відповідність горохової крупи, що реалізується в роздрібній торгівлі вимогам національного стандарту
Other Titles: Conformity of pea grain that is retailed to requirements of the national standard
Authors: Бондаревський, М. М.
Северин, Р. В.
Богатирьова, А. М.
Криворотько, Р. О.
Keywords: крупа горохова;якість;відповідність національному стандарту;pea grain;quality;compliance with national standard
Issue Date: 21-Dec-2018
Publisher: Харківська державна зооветеринарна академія
Citation: Відповідність горохової крупи, що реалізується в роздрібній торгівлі вимогам національного стандарту. М. М. Бондаревський, Р. В. Северин, А. М. Богатирьова, Р. О. Криворотько. Ветеринарія, технології тваринництва та природокористування. 2018. № 2. С. 82-85. https://doi.org/10.31890/vttp.2018.02.22
Series/Report no.: № 2;
Abstract: У статті надана інформація про відповідність якості зразків горохової крупи, що реалізується в роздрібній торгівлі вимогам національного стандарту. Для дослідження було обрано фасовані зразки горохової крупи, що реалізовувались у торгівельній мережі м. Харків. Були проведені дослідження показників якості горохової крупи із використанням органолептичних та лабораторних методів. Критерієм для оцінки показників якості слугували ДСТУ 7701:2015. У процесі дослідження було встановлено, що переважна більшість показників відповідає вимогам нормативних документів. Було виявлено відхилення за вмістом вологи та наявність мінеральних домішок у зразку торгової марки «Сто Пудов». Відповідність всім вимогам нормативних документів встановлено у зразках торгової марки «Казан-ок» та «Розумний вибір».
Тhe data on the conformity of the quality of the samples of pea grain that is retailed to the requirements of the national standard have been given in the article. The prepacked samples of pea grain that is retailed in the trade market of Kharkiv have been investigated. The study of the values of pea grain quality has been conducted with the use of organoleptic and laboratory methods. The materials for the investigation were the samples of pea grain that were prepacked in the plant. Studying trademarking special attention was paid to the application of paint, printing type, the reliability of the given information. The state standard of Ukraine (DSTU 7701:2015) was the criteria for the evaluation of the quality parameters. During the investigation it has been found that the most part of the indices was in conformity with the requirements of the normative documents. The study of the trademarking has shown that all the producers put the necessary information in accordance with the requirements. The parameters of color, smell and taste were in accordance with the national standards. Such parameters as humidity, infections, defects from pests and the presence of metal and magnetic inclusions were assessed by the laboratory investigation of pea grain quality. Some deflections were revealed in the parameters of humidity and the presence of metal and magnetic inclusions in the samples of the trade mark “Sto pudov”. The samples of the trademarks “Kazan-ok” and “Rozumnyi vybir” were in accordance with the requirements of the normative documents.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/6292
Appears in Collections:№2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2.21.pdf112.33 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.