Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/6260
Title: | Загальносвітові тенденції розвитку агропродовольчого ринку: сучасний стан, особливості та прогнози |
Other Titles: | Общемировые тенденции развития агропродовольственного рынка: современное состояние, особенности и прогнозы Main world trends of agri-food market development: current situation, features, and forecasts |
Authors: | Самойлик, Ю.В. Глущенко, В.В. Український, О.В. |
Keywords: | агропродовольчий ринок;виробництво аграрної продукції;споживання аграрної продукції;світові тенденції;прогноз;глобалізація;агропродовольственный рынок;производство аграрной продукции;потребление аграрной продукции;мировые тенденции;прогноз;глобализация;agri-food market;production of agricultural products;consumption of agricultural products;global trends;forecast;globalization |
Issue Date: | 20-Jun-2019 |
Publisher: | Харків : ХНАУ |
Citation: | Самойлик Ю.В., Глущенко В.В., Український О.В. Загальносвітові тенденції розвитку агропродовольчого ринку: сучасний стан, особливості та прогнози. Вісник ХНАУ. Серія : Економічні науки. 2019. №3. С. 3-14. |
Abstract: | Самойлик Ю.В., Глущенко В.В., Український О.В. Загальносвітові тенденції розвитку агропродовольчого ринку: сучасний стан, особливості та прогнози. У статті набули подальшого розвитку підходи щодо виявлення
основних тенденцій розвитку агропродовольчого ринку у світовому вимірі.
Проведено діагностику динаміки обсягів виробництва основних видів
аграрної продукції у світі в цілому, за його регіонами та групами країн.
Виявлено тенденції у світовому імпорті та експорті основних видів
аграрної продукції. Дано оцінку світовим прогнозам виробництва основних
видів агропродовольчої продукції та споживання основних видів
агропродовольчої продукції на душу населення. На основі проведеного
дослідження виділено загальносвітові тенденції розвитку
агропродовольчого ринку в умовах глобалізації економіки. Ю.В. Самойлик. Общемировые тенденции развития агропродовольственного рынка: современное состояние, особенности и прогнозы. В статье получили дальнейшее развитие подходы к выявлению основных тенденций развития агропродовольственного рынка в мировом измерении. Проведена диагностика динамики объемов производства основных видов аграрной продукции в мире в целом, в разрезе его регионов и групп стран. Выявлены тенденции в мировом импорте и экспорте основных видов аграрной продукции. Дана оценка мировым прогнозам производства основных видов агропродовольственной продукции и потребления основных видов агропродовольственной продукции на душу населения. На основе проведенного исследования выделено общемировые тенденции развития агропродовольственного рынка в условиях глобализации экономики. Iu.V. Samoilyk. Main world trends of agri-food market development: current situation, features, and forecasts. The purpose of the research is identifying new trends, prospects and features of the agri-food market development in the world. Research Methodology. Based on the method of economic analysis, the main trends in the agri-food market development have been identified. The statistical method has been made it possible to determine the indices of the main food types consumption. The monographic method allowed for an in-depth analysis of scientific approaches to the estimation of World agri-food market development tendencies. Results. Approaches to identify the major trends in the agri-food market development on a global scale have been further developed. The production volumes dynamics of the main agricultural products types in the world as a whole, by its regions and countries groups has been diagnosed. Trends in world imports and exports of major agricultural products have been identified. The world forecasts of production of basic agri-food products and consumption of basic agri-food products per capita have been estimated. On the conducted research basis, the global tendencies of the agri-food market development under the conditions of economy globalization have been allocated. These are trends such as a decrease in the share of agricultural value added in total world production and in terms of leading countries; the largest share of agricultural value added has been created in the countries of East Asia and the Pacific; among the European countries, the leaders in the gross value added of agriculture are Italy, France, Spain, Great Britain, Germany, Ukraine; in view of the projected growth in consumption of all types of agri-food products, it is necessary to search for reserves for capacity building of this economic sector; the agri-food production leading are countries with large areas of agricultural land, high level of land supply, natural and climatic potential, which is especially important for the development of crop production, as well as advanced technologies. The practical significance. Based on the economic methods, the main tendencies of world agri-food market development have been identified. The research results will help to make effective management decisions for Ukrainian agricultural producers about the entrance in the foreign market. |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/6260 |
Appears in Collections: | Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва. Серія "Економічні науки" №3 |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
statya_samojlik_glushchenko_ukrayinskij_zagalnosvìtovì_tendencìyi_rozvitku_agroprodovolchogo_rinku_suchasnij_stan_osoblivostì_ta_prognozi.pdf | 661.08 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.