Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/59113
Title: Удосконалення менеджменту виробництва озимої пшениці у ТОВ «Норма» Харківського району Харківської області
Other Titles: Improvement of winter wheat production management at LLC «Norma» of the Kharkiv district of the Kharkiv region
Authors: Казаков, Данііл Анатолійович
metadata.dc.contributor.advisor: Бобловський, О. Ю.
metadata.dc.contributor.affiliation: Державний біотехнологічний університет
Кафедра менеджменту, бізнесу і адміністрування
Keywords: ефективність;інновації;інноваційний менеджмент;регіональний зерновий кластер;efficiency;innovations;innovative management;regional grain cluster
Issue Date: 2024
Publisher: Харків: ДБТУ
Citation: Казаков Д. А. Удосконалення менеджменту виробництва озимої пшениці у ТОВ «Норма» Харківського району Харківської області: кваліфікаційна робота магістра: спец. 073 – Менеджмент; наук. кер. О. Ю. Бобловський. Харків: ДБТУ, 2024. 116 с.
Abstract: Основною метою кваліфікаційної (магістерської) роботи є обґрунтування шляхів підвищення економічної ефективності виробництва зерна в ТОВ «Норма». Об’єктом дослідження є шляхи підвищення економічної ефективності виробництва зерна в ТОВ «Норма». Предметом дослідження є сукупність теоретичних, методичних і практичних засад впровадження інновацій при вирощуванні зернових культур. Наукова новизна результатів роботи полягає: в удосконаленні технології вирощування зернових культур з використанням системи точного землеробства; подальшому розвитку: шляхів виявлення внутрішньогосподарських резервів підвищення продуктивності праці шляхом впровадження інтенсивної технології та підвищенням урожайності зернових культур; визначення напрямів зниження собівартості вирощування зернових культур. У кваліфікаційній (магістерській) роботі: У першому розділі приведено шляхи формування ринку зерна в Україні, охарактеризовано економічну ефективність виробництва зерна та методологію економічної оцінки технологій. У другому розділі приведено організаційно-економічну характеристику ТОВ «Норма» Харківського району Харківської області. У третьому розділі висвітлено організаційно-економічний механізм підвищення ефективності виробництва зерна в ТОВ «Норма». Висновки: Досягнення прибутку, як найважливішого кінцевого результату діяльності підприємства, - головне завдання, яке ставить перед собою кожне господарство. Від прибутку залежить рівень рентабельності виробництва, це один з головних показників, що характеризують ефективність діяльності підприємства. Одним з методів підвищення прибутковості є впровадження інноваційного менеджменту. Організація інноваційного менеджменту закладається при створенні і реалізації інновації, тобто в самому інноваційному процесі. Для ефективного розвитку підприємства в ринкових умовах необхідно розширювати виробництво, оновлювати засоби праці і вміло керувати виробництвом для збільшення прибутку.
The main goal of the qualification (master's) thesis is to substantiate the ways of increasing the economic efficiency of grain production in "Norma" LLC. The object of the study is ways to increase the economic efficiency of grain production in "Norma" LLC. The subject of the study is a set of theoretical, methodical and practical principles for the introduction of innovations in the cultivation of grain crops. The scientific novelty of the results of the work consists in: improving the technology of growing grain crops using the precision farming system; further development: ways of identifying intra-farm reserves of increasing labor productivity through the introduction of intensive technology and increasing the yield of grain crops; determination of directions for reducing the cost of growing grain crops. In the qualification (master's) work: The first chapter describes ways of forming the grain market in Ukraine, characterizes the economic efficiency of grain production and the methodology of economic evaluation of technologies. In the second chapter, the organizational and economic characteristics of LLC "Norma" of the Kharkiv district of the Kharkiv region are presented. In the third chapter, the organizational and economic mechanism of increasing the efficiency of grain production in LLC "Norma" is highlighted. Conclusions: Achieving profit, as the most important end result of the enterprise's activity, is the main task that every business sets before itself. The level of profitability of production depends on the profit, it is one of the main indicators characterizing the efficiency of the enterprise. One of the methods of increasing profitability is the introduction of innovative management. The organization of innovation management is established during the creation and implementation of innovation, that is, in the innovation process itself. For the effective development of the enterprise in market conditions, it is necessary to expand production, update the means of labor and skillfully manage production to increase profits.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/59113
metadata.dcterms.references: 1. Амбросов В.Я. Функції управління і їх особливості в нових агроформуваннях / В.Я. Амбросов // Ринкова трансформація економіки АПК: Кол. монографія у чотирьох частинах / За ред.. П.Т. Саблука, В.Я. Амбросова, Г.Є. Мазнєва. - Частина 3. Фінансово-кредитна система.-К.: ІАЕ, 2009.- с. 8-13. 2. Андрійчук В. Г. Ефективність діяльності аграрних підприємств: теорія, методика, аналіз. Київ : КНЕУ, 2006. 292 с. 3. Бабліндра Д. Програма захисту ґрунтів від водної та вітрової ерозії / Д. Бабліндра // Економіка України. – 2008. - № 6. – С. 78 – 82. 4. Березіна, Л. М. Інноваційна політика підприємств АПК: тактичні та стратегічні аспекти. Маркетинг і менеджмент інновацій, 2013, №4. С. 122-132. 5. Богуцький О. Потенційні можливості щодо зростання продуктивності праці та доходності в сільському господарстві / О. Богуцький: Економіка України. – 2018. - № 5. – С. 60 – 67. 6. Бойко В. І. Зерно і ринок : монографія. Київ : ННЦ ІАЕ, 2007. 312 с. 7. Босак, А. О., Мустафаєва, Л. А. Поточний стан та перспективи розвитку АПК України: пошук нових ринків збуту. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Міжнародні економічні відносини та світове господарство. 2019. Випуск 24. частина 1. С. 48-54. 8. Гайдуцький П. І. Ефективність технологій. / П. І. Гайдуцький, О. Є. Подолева — К.: Вища школа, 2004. — 205 с. 9. Гамаюнова В.В., Федорчук М.І., Панфілова А.В., Нагірний В.В. Економічна ефективність елементів технології вирощування озимих зернових культур в умовах Південного Степу України. Таврійський науковий вісник № 110. Частина 1. С. 40-47. 10. Гуторова О.О., Стасенко О.М. Господарський механізм ефективного виробництва зерна в сільськогосподарських підприємствах: теорія та практика : монографія. Харк. нац. аграр. ун-т ім. В.В. Докучаєва. Харків : ХНАУ, Федорко, 2014. 242 с. 11. Діхтяр В. Майбутнє зерна / В. Діхтяр // АгроПерспектива. – 2015. –№10. – С. 34-35 12. Добрий урожай починається з насіння. Якісного! // Пропозиція. –2017.- № 6.- С. 66 – 67. 13. Должанський І. З. Управління потенціалом підприємства. К. : Центр навчальної літератури, 2006. – 362 с. 14. Економічна ефективність вирощування сучасних сортів пшениці озимої в умовах північного степу України /[В.О. Компанієць, М.М. Солодушко, А.О. Кулик] // Вісник ПДАА. – 2015. – № 4. – С. 81–85. 15. Житник Т.П. Ресурсний потенціал агропромислового підприємства як фактор стратегії підвищення його конкурентоспроможності. Зб. наук. праць Таврійського державного агротехнологічного університету (економічні науки). 2018. № 1. С. 44–52. URL: http://nbuv.gov.uaUJRN/znptdau_2018_1_8. 16. Зайцев О. Посіємо озимину високоврожайними сортами / О. Зайцев, О. Сергієнко // Пропозиція. - 2019. - № 7. – С. 46 – 47. 17. Заїка С. О., Романова Р. Р., Курган В. О. Підвищення економічної ефективності зерновиробництва в Україні. Причорноморські економічні студії. 2018. Вип. 25. С. 39-42. 18. Зерно на світових ринках і в Україні // Пропозиція. – 2022. - № 10. –С. 28-29, 36-37. 19. Кваша С.М. Економічне обґрунтування програми виробництва зерна пшениці в Україні / С.М. Кваша, М.М. Ільчук, І.А. Коновал // Економіка АПК. – 2013. – №3. – С. 16-24. 20. Клочан І. В. Підвищення економічної ефективності виробництва зерна в аграрних підприємствах Миколаївської області. Український журнал прикладної економіки. 2018. Т. 4. № 2. С. 76-86. 21. Котикова О.І., Олійник Т.Г., Кічук Д.В. Економічна ефективність виробництва продукції зернової галузі в сільськогосподарських підприємствах в умовах євроінтеграції. Економіка і суспільство. / Економіка та управління підприємствами. Випуск # 14 / 2018. С. 402-411. 22. Котикова О. І. Місце Вознесенського району за показниками розвитку галузі зерновиробництва в Миколаївській області / О. І. Котикова, А.Р. Новицький, В. О. Базенко // Агросвіт. – 2017. – № 9. – С. 3–11 23. Клюц І.С. Ефективність виробництва зернових культур в сільськогосподарських підприємствах Запорізької області. Глобальні та національні проблеми економіки. Випуск 14. 2016. С. 390-393. 24. Коренюк П.І. Підвищення ефективності використання землі за рахунок добрив / П. І. Коренюк // Економіка АПК. – 2017. – 9. – С. 60 – 63. 25. Коренюк П.І. Стимулювання раціонального використання сільськогосподарських угідь / П. І. Коренюк // Економіка АПК. – 2019.- № 4-5. – С. 18-20. 26. Крюкова І.О. Ресурсний потенціал аграрної економіки України та результативність його використання. Актуальні проблеми інноваційної економіки. 2019. № 2. С. 37–42. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/apie_2019_2_8. 27. Куліш М.Ю. Підвищувати економіку виробництва зерна на Півдні України / М. Ю. Куліш, Ф. А. Іванов // Вісник агарної науки Причорномор’я. – 2017. - № 1. – С. 21 – 28. 28. Кучер А., Кучер Л. Економічна ефективність озимої пшениці на мінімальному обробітку. URL https://propozitsiya. com/ua/ekonomichna efektyvnist-ozymoyi-pshenyci-na-minimalnomu-obrobitku. 29. Кушнірук В.С., Толмач О.В. розвиток та ефективність зерновиробництва в аграрних підприємствах Новоодеського району. Економіка та управління підприємствами. Випуск 13. 2016. С. 298-302. 30. Литвиненко М. Озима пшениця. Одеські селекціонери пропонують / М. Литвиненко // Пропозиція. - 2017.- № 6. – С. 54 – 55. 31. Материнська О.А. Економічна ефективність виробництва зернових культур в сільськогосподарських підприємствах / О.А. Материнська // Ефективна економіка. – 2013. – № 11. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу :http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=2521. 32. Мазнєв Г.Є. Проектування технологій та розрахунок витрат на вирощування зернових культур. – Харків: ХНТУСГ. – 2007. – 134 с. 33. Маренич, М.М., Дяжук, Р.У. (2022). Економічна ефективність вирощування органічної пшениці в умовах недостатнього зволоження степу України. Вісник Полтавської державної аграрної академії, 2(2), 92–99. 34. Мацибора В. І. Економіка сільського господарства: Підручник / В. І. Мацибора. - К.: Вища шк., 2007.С. 415. 35. Мацибора В.І. Економіка підприємства Навч. посібник. / В.І. Мацибора, В.К. Збарський, Т.В. Мацибора – К.: Каравела, 2008. – 312 с. 36. Месель-Веселяк В. Я. Виробництво зернових культур в Україні: потенційні можливості. Економіка АПК. 2018. № 5. С. 5–14. 37. Месель-Веселяк В. Я. Економічні передумови забезпечення розширеного відтворення сільськогосподарського виробництва в Україні // Економіка АПК. – 2011. – №3. – С. 9-16. 38. Мірзоєва Т. В., Гуртовенко В. О.Економічна ефективність виробництва пшениці озимої в розрізі виробничих витрат. Бізнесінформ. № 10. 2018. С. 203-208. 39. Михайлов А.П. Ефективність виробництва зерна кукурудзи / А.П. Михайлов // Економіка АПК. – 2017. - № 7. – С. 63 – 65. 40. Михайлов Ю. Зерно України: гадання на кавовій гущі / Ю. Михайлов // Пропозиція. - 2007.- № 6.- С. 34 – 37. 41. Нетіс І. Озима пшениця: Шляхи підвищення економічної ефективності вирощування / І. Нетіс // Пропозиція. – 2009. - № 12. – С. 38-39. 42. Ніколаєва З.П. Зерновий ринок 2018 – 2020 м.р. / З.П. Ніколаєва //Економіка АПК. – 2020. – № 10. – С. 159-160. 43. Нові сорти пшениці – у виробництво! // Пропозиція. – 2018. - № 10. – С. 38-39. 44. Обелець О.С. Економічна ефективність зернового виробництва в Україні / О.С. Обелець // Економіка АПК. – 2013. № 10. – С. 59 – 64. 45. Оверченко Б. Особливості ранньовесняного підживлення озимої пшениці / Б. Оверченко // Пропозиція. – 2019. - № 2. – С. 31 – 32. 46. Пазій І.П. формування і функціонування ринку насіння зернових культур в Україні / І. П. Пазій // Економіка АПК. – 2018. - № С. 59 – 66. 47. Підвищення конкурентоспроможності сільськогосподарських підприємств на ринку зерна: кол. монографія ⁄ О.В. Олійник, В.Й. Шиян, В.В. Олійник ⁄ Харк. нац. аграр. ун-т ім. В.В. Докучаєва. – Харків; ХНАУ ім. В.В. Докучаєва, 2017. – 227 с. 48. Порудєєва Т.В. Шляхи підвищення економічної ефективності зерновиробництва в причорноморському регіоні. Причорноморські економічні студії. Випуск 46-2. 2019. С. 25-30 49. Рослинництво: Підручник для студентів агрономічних спец. вузів III – IV рівнів акрид / О.І. Зінченко, В.Н. Салатенко, М.А. Білоножко. – К.: Аграрна освіта, 2001. – 591 с. 50. Сайко В. Ф. Сучасні технології обробітку ґрунту: проблеми перспективи їх застосування в Україні / В.Ф. Сайко // Вісник аграрної науки. – 2017. – №12. – С. 7-9. 51. Ситник В.П. Обробіток ґрунтів в Україні плужний, мінімальний, нульовий / В.П. Ситник, В.В. Медведев // Вісник Аграрної науки. – 2018. –№1. – С. 5-13. 52. Стабілізувати зернове виробництво // Пропозиція. – 2016. - №5. –С. 12-13. 53. Степам Т. Економіка виробництва зернових в Україні / Т. Степам // Пропозиція. – 2015. - №8-9. – С. 31-32. 54. Тищенко В. М. Технологія вирощування озимої пшениці. URL: http://grain.in.ua/texnologiya-viroshhuvannya-ozimo%D1%97-pshenici.html. 55. Харченко В.В. Формування ринку зерна України та його місце в світовому розподілі виробництва і споживання / В.В. Харченко // Агроінком. – 2015. - №8 – С. 6-10. 56. Черемісіна С.Г., Россоха В.В. Ефективність виробництва зернових культур в Україні: аналіз сучасного стану та перспективи підвищення. Економіка АПК, 2021, № 6. С. 54-67. 57. Черчель В. Ю., Шевченко М. С. Агроресурси і наукове моделювання виробництва 100 мільйонів тонн зерна. Зернові культури. 2020. Т. 4. № 1. С. 53-63. 58. Чмирь С.М. Роль сівозмін у розвитку виробництва зерна / С.М. Чмирь // Економіка АПК. – 2013. - № 10. – С. 18 – 20. 59. Шевченко А. Які культури вигідніше вирощувати? / А. Шевченко // Пропозиція. 2010. № 6. – С. 33 – 34. 60. Шпичак О.М. Оптимізація ринку зерна України та її результативність / О.М. Шпичак, О.В. Боднар. – Режим доступу: http://memjournal.agrex.gov.ua/optimizatsiya-rinku-zerna-ukrayini-ta-yiyi/. 61. Щур М. І. Виробництво пшениці має бути раціональним / М. І. Щур // Економіка АПК. – 2009. - № 3. – С. 74 –77. 62. Язлюк, Б. О. Економічний зміст інвестиційно–інноваційної діяльності підприємств та напрямки її трансформації. Наука молода. Вип. 6. Тернопіль: Економічна думка, 2006. С. 47-51. 63. Яцук В. Зерно України та його місце на світовому ринку / В. Яцук // Вісник аграрної науки. – 2015. - №7. – С.78-82 http://www.ukragroportal.com
Appears in Collections:073 - "Менеджмент" (Магістри)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2024_M_44_2_073_23m-01_Kazakov D_A.pdf
  Restricted Access
1.22 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.