Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/58939
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Печко, В. С. | - |
dc.date.accessioned | 2024-11-15T12:37:36Z | - |
dc.date.available | 2024-11-15T12:37:36Z | - |
dc.date.issued | 2024 | - |
dc.identifier.citation | Печко В. С. Теоретико-методологічні засади дослідження розвитку виноградарсько-виноробних підприємств в умовах динамічного середовища. Journal of management, economics and technology = Журнал з менеджменту, економіки та технологій. № 1. Харків: ДБТУ, 2024. С. 125-138 | uk_UA |
dc.identifier.uri | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/58939 | - |
dc.description.abstract | Проаналізовано еволюцію поняття «розвиток» та встановлено, що розвиток підприємства став предметом аналізу та переосмислення в умовах постійних змін у суспільстві, економіці, технологіях тощо. Відображено зміну парадигми розвитку підприємств, що дало змогу визначити, що розвиток – це не лінійний, а динамічний та постійний процес вдосконалення, який завжди еволюціонує. Узагальнено наукові погляди на категорію «розвиток підприємств» та запропоновано авторське бачення, що враховує специфіку підприємств виноградарсько-виноробного комплексу. На основі системного підходу описано чотири рівні розвитку підприємства, де науково-теоретична база формує підґрунтя для методології, методичного опрацювання та практичного втілення стратегій розвитку. Охарактеризовано ключові принципи, на яких повинна ґрунтуватися оцінка розвитку виноградарсько-виноробних підприємств: об’єктивність, системність, комплексність, порівнянність, динамічність, практичність, гнучкість, прозорість, ефективність, науковість, та визначено, що з урахуванням цих принципів потрібно вибирати методи оцінки розвитку, які відповідають конкретним потребам підприємства. Встановлено, що використання нефінансових показників (екологічних, соціальних, корпоративного управління) у методиці оцінки розвитку виноградарсько-виноробних підприємств дасть змогу отримати комплексну картину, сприяти прозорості та відповідальності, а також досягненню цілей сталого розвитку. Визначено ключові аспекти, якими варто керуватися під час вибору методу оцінки розвитку підприємства, до яких віднесено верифікацію результатів, чіткість критеріїв оцінки та прозорість процесу. Врахування цих трьох аспектів дасть змогу менеджменту підприємства вибрати метод оцінки розвитку, який буде надійним, об’єктивним і прозорим. Запропоновано теоретико-методологічний підхід до оцінки розвитку підприємств, завдяки якому можна комплексно оцінити рівень та обґрунтувати можливі сценарії розвитку виноградарсько-виноробних підприємств як складника АПК на основі фінансових та нефінансових показників й формувати підґрунтя для розробки рекомендацій щодо стратегічних напрямів подальшого розвитку галузі. | uk_UA |
dc.description.abstract | Subject of study. Theoretical analysis of the main aspects of the development of enterprises engaged in the cultivation of grapes and wine production in a changing environment. The aim of the study. The purpose of the article is to study and analyze the theoretical aspects of the development of viticulture and winemaking enterprises in the context of dynamism and uncertainty of the business environment. Research methods. The methodological basis of the study is a systematic approach to the study of the problem and the dialectical method, which allowed a comprehensive approach to the study of theoretical aspects of enterprise development as an object of management. The research methods are used in interconnection and interdependence. Results of work. The article analyzes the evolution of the concept of "development" and establishes that enterprise development has become the subject of analysis and rethinking in the context of constant changes in society, economy, technology, etc. The change in the paradigm of enterprise development is reflected, which allowed to determine that development is not a linear, but a dynamic and constant process of improvement, which is constantly evolving. The scientific views on the category of "enterprise development" are generalized and the author’s vision is proposed, which takes into account the specifics of enterprises of the viticulture and wine industry. On the basis of a systematic approach, four levels of enterprise development are described, where the scientific and theoretical basis forms the basis for methodology, methodological elaboration and practical implementation of development strategies. The key principles on which the assessment of the development of viticulture and winemaking enterprises should be based are characterized: objectivity, systematicity, comprehensiveness, comparability, dynamism, practicality, flexibility, transparency, efficiency, and scientificity, and it is determined that, taking into account these principles, it is necessary to choose methods of development assessment that meet the specific needs of the enterprise. It is established that the inclusion of non-financial indicators (environmental, social, corporate governance) in the methodology for assessing the development of viticulture and winemaking enterprises will provide a comprehensive picture, promote transparency and accountability, and achieve the goals of sustainable development. The key aspects that should be considered when choosing a method for assessing the development of an enterprise are identified, which include verification of results, clarity of assessment criteria, and transparency of the process. Taking these three aspects into account will help enterprise management to choose a method of development assessment that will be reliable, objective and transparent. The article offers a theoretical and methodological approach to assessment of development of enterprises, which allows to comprehensively assess the level and substantiate possible scenarios of development of viticulture and winemaking enterprises as a component of agro-industrial complex on the basis of financial and non-financial indicators and form the basis for elaboration of recommendations on strategic directions of further development of the industry. | uk_UA |
dc.language.iso | uk_UA | uk_UA |
dc.publisher | Харків: ДБТУ | uk_UA |
dc.relation.ispartofseries | Журнал з менеджменту, економіки та технологій;№ 1 | - |
dc.subject | методика оцінки розвитку | uk_UA |
dc.subject | підприємства виноградарсько-виноробного комплексу | uk_UA |
dc.subject | принципи оцінки | uk_UA |
dc.subject | розвиток | uk_UA |
dc.subject | розвиток підприємства | uk_UA |
dc.subject | стратегія розвитку | uk_UA |
dc.subject | управління | uk_UA |
dc.subject | methodology of development assessment | uk_UA |
dc.subject | enterprises of the viticulture and wine industry | uk_UA |
dc.subject | principles of assessment | uk_UA |
dc.subject | development | uk_UA |
dc.subject | enterprise development | uk_UA |
dc.subject | development strategy | uk_UA |
dc.subject | management | uk_UA |
dc.title | Теоретико-методологічні засади дослідження розвитку виноградарсько-виноробних підприємств в умовах динамічного середовища | uk_UA |
dc.title.alternative | Theoretical Aspects Of The Study Of Enterprise Development As An Object Of Management In A Dynamic Environment | uk_UA |
dc.type | Article | uk_UA |
dcterms.references | 1. Економічний енциклопедичний словник: у 2 т. Т. 2./редкол. С. Мочерний. Львів: Світ, 2006. 568 с. 2. Agricultural enterprises development strategy investment support in the field of animal husbandry in Ukraine / S. Ishchenko et al. SHS Web of Conferences. 2020. Vol. 73. P. 01009. URL: https://doi.org/10.1051/shsconf/20207301009 3. Занора В. О. Розвиток підприємства: сутність, форми, види. Галицький економічний вісник. 2019. № 6. С. 69–78. 4. Пономаренко В. С., Тридід О. М., Кизим М. О. Стратегія розвитку підприємства в умовах кризи: монографія. Харків: ВД «ІНЖЕК», 2003. 328 с. 5. Дунда С. П. Теоретичні підходи до визначення поняття «розвиток підприємства». Проблеми підвищення інфраструктури: зб. наук. пр. 2011. Вип. 32. С. 70–75. 6. Погорєлов Ю. С. Категорія розвитку та її експлейнарний базис. Теоретичні та прикладні питання економіки. 2012. Вип. 27 (1). С. 30–34. Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Tppe_2012_27(1)__6 . 7. Прийма Л. Р., Кулиняк І. Я. Розвиток підприємства: сутність поняття. Науковий вісник НЛТУ України. 2012. Вип. 22.10. С. 236–241. 8. Завідна Л. Д. Управління стратегічним розвитком підприємства готельного господарства: автореф. дис. ... д-ра екон. наук: 08.00.04. Київ, 2018. 39 с. 9. Ємельянов О.Ю. Інноваційний розвиток підприємств: сутність, послідовність оцінювання та перешкоди на його шляху. Ефективна економіка. 2020. № 11. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=8329. 10. Дячков Д., Бондар Т., Дарнєв М. Система управління розвитком підприємства в умовах динамічної конкуренції. Економіка та суспільство. 2021. Вип. 26. URL: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-26-41/ 11. Щеглова О., Судакова О., Каширнікова І. Управління розвитком та функціонуванням виробничо-економічної системи промислових підприємств у сучасних економічних умовах. Науковий вісник Ужгородського національного університету. 2018. Вип. 19 (3). С. 146–150. 12. Impact of Financial Support on Textile Enterprises’ Development / K. Boichenko et al. Journal of Risk and Financial Management. 2021. Vol. 14, no. 3. P. 135. URL: https://doi.org/10.3390/jrfm14030135 13. Раєвнєва О.В. Управління розвитком підприємства: методологія, механізми, моделі: монографія. Харків: ВД «ІНЖЕК», 2006. 496 с. 14. Application of taxonomic analysis in assessing the level of enterprise development in emergency situations / L. Sergiienko et al. Management Science Letters. 2020. P. 1329–1340. URL: https://doi.org/10.5267/j.msl.2019.11.024. 15. Pliekhanova T. Economic development of the enterprise: essence, classification, evaluation methods. International scientific journal «Internauka».2018. № 6 (50). URL: https://doi.org/10.25313/2520-2294-2021-6-7338. | uk_UA |
Appears in Collections: | № 1 |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
1_Journal_2024_123-136.pdf | 952.13 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.