Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/58382
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorЦивірко, І. Л.-
dc.contributor.authorБусол, Л. В.-
dc.contributor.authorЖиліна, В. М.-
dc.contributor.authorДегтярьов, М. О.-
dc.contributor.authorПариловський, О. І.-
dc.contributor.authorБогатирьова, А. М.-
dc.date.accessioned2024-10-24T14:04:22Z-
dc.date.available2024-10-24T14:04:22Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationЦивірко І. Л., Бусол Л. В., Жиліна В. М., Дегтярьов М. О., Париловський О. І., Богатирьова А. М. Моніторинг якісних показників коров'ячого питного молока. Ветеринарія, технології тваринництва та природокористування : науково-практичний журнал. Харків : ДБТУ, 2024. № 9. С. 253-259uk_UA
dc.identifier.issn2617-8346 (Print)-
dc.identifier.issn2663-5542 (Online)-
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/58382-
dc.description.abstractЯкість питного молока, як і будь-якого продукту харчування, є комбінацією властивостей питного молока щодо його здатності задовольняти енергетичні та поживні потреби людського організму, безпеку для здоров'я, стабільність складу та споживчі властивості протягом терміну зберігання. Ця робота представляє результати досліджень пастеризованого молока від деяких виробників, придбаних у магазинах Харкова. Дослідження проводилося в лабораторних умовах кафедри санітарії, гігієни та судової ветеринарної медицини Державного біотехнологічного університету. Матеріалом для дослідження були зразки питного коров'ячого молока від різних українських виробників з однаковим вмістом жиру, пакети з поліетиленової плівки та у паперові пакети з комбінованого матеріалу типу «Пюр-Пак». Для забезпечення об'єктивності дослідження зразки від різних виробників були закодовані: ТМ «Яготинське» (зразок № 1), ТМ «Слов'яночка» (зразок № 2), ТМ «Селянське» (зразок № 3), ТМ «Галичина» (зразок № 4), ТМ «Ферма» (зразок № 5). Мета цієї роботи полягала у вивченні органолептичних, фізико хімічних показників та натуральності питного молока з точки зору відповідності вимогам ДСТУ 2661:2010 «Коров'яче питне молоко. Загальні технічні умови». Органолептичні дослідження молока проводилися за допомогою експертного метода, визначали зовнішній вигляд та консистенції, смаку, запаху, кольору досліджуваних проб молока. Лабораторні дослідження проводилися на аналізаторі якості молока «Ekomilk» відповідно до інструкції. Також проводилися дослідження на виявлення фальсифікації питного молока борошном, крохмалем, содою та жирами рослинного походження. Під час дослідження було встановлено, що за органолептичними показниками всі проби молока відповідають вимогам ДСТУ. У зразках молока не виявлено фальсифікацій у вигляді борошна, крохмалю або додавання рослинного жиру. При порівнянні показників, заявлених виробником, було встановлено, що вміст білка нижчий, ніж заявлено виробником і не відповідає вимогам ДСТУ. Водночас вміст жиру у досліджених зразках трохи вищий, ніж заявлено.uk_UA
dc.description.abstractThe quality of drinking milk, like any food product, is a combination of properties of drinking milk regarding its ability to meet the energy and nutrient needs of the human body, safety for its health, stability of composition, and consumer properties throughout the shelf life. This work presents the results of research on pasteurized milk from some manufacturers purchased in stores in Kharkiv. The study was conducted in the laboratory conditions of the Department of Sanitation, Hygiene, and Forensic Veterinary Medicine of the State Biotechnological University. The materials for the study were samples of cow's drinking milk from various Ukrainian producers with the same fat content, packaged in polyethylene film bags and in paper bags made of composite material of the "Pure-Pak" type. To ensure the objectivity of the study, samples from different producers were coded: TM Yahotynske (sample No. 1), TM “Slovianochka” (sample No. 2), TM “Selyanske” (sample No. 3), TM “Halychyna” (sample No. 4), TM “Ferma” (sample No. 5). The aim of this work is to study the organoleptic, physico-chemical indicators, and the naturalness of drinking milk in terms of compliance with the requirements of DSTU 2661:2010 "Cow's drinking milk. General technical conditions". Organoleptic studies were conducted using an expert method, determining appearance and consistency, taste, smell, color. Laboratory studies were conducted on the "Ekomilk" milk quality analyzer according to the instruction. We also conducted studies to detect falsification of drinking milk with flour, starch, soda, and fats of vegetable origin. During the research, it was established that, according to organoleptic indicators, all the studied samples meet the standard requirements. No falsifications in the form of flour, starch, or the addition of vegetable fat were detected in the samples. When comparing the indicators stated by the manufacturer, it was established that the protein content is actually lower than claimed by the manufacturer and does not meet the requirements of DSTU. At the same time, the fat content in the product is slightly higher than claimed.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарків: ДБТУuk_UA
dc.relation.ispartofseriesВетеринарія, технології тваринництва та природокористування;№ 9-
dc.subjectмолокоuk_UA
dc.subjectветеринарно-санітарна експертизаuk_UA
dc.subjectжирuk_UA
dc.subjectбілокuk_UA
dc.subjectфальсифікаціяuk_UA
dc.subjectmilkuk_UA
dc.subjectveterinary-sanitary examinationuk_UA
dc.subjectfatuk_UA
dc.subjectproteinuk_UA
dc.subjectfalsificationuk_UA
dc.titleМоніторинг якісних показників коров'ячого питного молокаuk_UA
dc.title.alternativeMonitoring quality indicators of cow's drinking milkuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:№ 9

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Veterinariya_9_2024-253-259.pdf252.54 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.