Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/58362
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Шабля, П. В. | - |
dc.contributor.author | Шабля, В. П. | - |
dc.date.accessioned | 2024-10-24T09:22:45Z | - |
dc.date.available | 2024-10-24T09:22:45Z | - |
dc.date.issued | 2024 | - |
dc.identifier.citation | Шабля П. В., Шабля В. П. Потенційні можливості українського свинарства в Європі. Ветеринарія, технології тваринництва та природокористування : науково-практичний журнал. Харків : ДБТУ, 2024. № 9. С. 36-44 | uk_UA |
dc.identifier.issn | 2617-8346 (Print) | - |
dc.identifier.issn | 2663-5542 (Online) | - |
dc.identifier.uri | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/58362 | - |
dc.description.abstract | У зв’язку з відкриттям переговорів про вступ України до Європейського Союзу особливої актуальності набувають питання застосовності європейських стандартів якості до виробництва й оцінки м’яса свиней в Україні. Мета роботи – оцінити перспективи й потенційні можливості свинарства України при її вступі до Євросоюзу. Дослідження проведено на основі даних, отриманих, зібраних та агрегованих Генеральним управлінням сільського господарства та сільського розвитку Європейської Комісії за період 2013-2024 років. Визначено тенденції споживання свинини європейськими споживачами щодо її якості, а також особливості оцінки кулінарної придатності свинини в Європі за відсотком пісного м’яса. Встановлено, що з-поміж застосовуваних у європейських країнах класів свинини найперспективнішими для України в розрізі потенційного експорту є класи «Class E» та «Class S». Найбільш придатним визнано Class E. Розглянуто особливості експорту та імпорту свинини в Україні у передвоєнний період, а також проведено структурний аналіз Європейського ринку свинини задля визначення підходів до його дослідження. Проведено порівняльну оцінку експорту та імпорту свинини країн ЄС, а також Великої Британії. Ці країни розподілено на 3 категорії: неперспективні, малоперспективні та перспективні, визначивши їх за критерієм співвідношення експорту та імпорту м’яса свиней. До перспективних країн було віднесено Швецію, Хорватію, Словенію, Болгарію, Португалію, Польщу, Словаччину, Грецію, Литву, Румунію, Республіку Чехія, Італію та Велику Британію. Здійснено порівняння оптової ціни закупки туш в Україні з цінами на туші свиней у перспективних країнах та визначено максимально можливий чистий прибуток від експорту свинини з України до цих країн. Він знаходиться у діапазоні від 0,52 євро за кілограм у Хорватії до 1,02 євро за кілограм у Швеції. Проведено оцінку впливу податків у різних країнах на потенційний прибуток від експорту свинини. Встановлено, що в ЄС вплив субсидій на ціну м’яса свиней мінімальний, що є позитивним фактором для українських експортерів свинини. | uk_UA |
dc.description.abstract | In connection with the opening of negotiations on Ukraine's accession to the European Union, the question of the applicability of European quality standards to the production and evaluation of pig meat in Ukraine is gaining particular relevance. The purpose of the work is to assess the prospects and potential opportunities of pig farming in Ukraine upon its accession to the European Union. The research was conducted on the basis of data received, collected and aggregated by the General Directorate of Agriculture and Rural Development of the European Commission for the period 2013-2024. The trends of pork consumption by European consumers regarding its quality, as well as the peculiarities of assessing the culinary suitability of pork in Europe by the percentage of lean meat were determined. It was established that among the pork classes used in European countries, the most promising for Ukraine in terms of potential export are the "Class E" and "Class S" classes. Class E was recognized as the most suitable. The peculiarities of pork export and import in Ukraine in the pre-war period were considered, as well as a structural analysis of the European pork market was carried out in order to determine approaches to its research. A comparative assessment of the export and import of pork of the EU countries, as well as Great Britain, was carried out. These countries are divided into 3 categories: non-promising, low-promising and promising, defining them according to the criterion of the ratio of export and import of pork meat. Sweden, Croatia, Slovenia, Bulgaria, Portugal, Poland, Slovakia, Greece, Lithuania, Romania, the Czech Republic, Italy and Great Britain were classified as promising countries. A comparison of the wholesale purchase price of carcasses in Ukraine with prices for pig carcasses in promising countries was made, and the maximum possible net profit from the export of pork from Ukraine to these countries was determined. It ranges from EUR 0.52 per kilogram in Croatia to EUR 1.02 per kilogram in Sweden. An assessment of the impact of taxes in different countries on the potential profit from pork export was carried out. It was established that the impact of subsidies on the price of pork meat in the EU is minimal, which is a positive factor for Ukrainian pork exporters | uk_UA |
dc.language.iso | uk_UA | uk_UA |
dc.publisher | Харків: ДБТУ | uk_UA |
dc.relation.ispartofseries | Ветеринарія, технології тваринництва та природокористування;№ 9 | - |
dc.subject | свині | uk_UA |
dc.subject | м’ясо | uk_UA |
dc.subject | якість | uk_UA |
dc.subject | експорт | uk_UA |
dc.subject | свинина | uk_UA |
dc.subject | прибуток | uk_UA |
dc.subject | pigs | uk_UA |
dc.subject | meat | uk_UA |
dc.subject | quality | uk_UA |
dc.subject | export | uk_UA |
dc.subject | pork | uk_UA |
dc.subject | profit | uk_UA |
dc.title | Потенційні можливості українського свинарства в Європі | uk_UA |
dc.title.alternative | Potential opportunities of ukrainian pig farming in Europe | uk_UA |
dc.type | Article | uk_UA |
Appears in Collections: | № 9 |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Veterinariya_9_2024-36-44.pdf | 278.45 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.