Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/58114
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorПогарський, О. С.-
dc.contributor.authorУваров, Даніїло Дмитрович-
dc.date.accessioned2024-10-16T13:40:38Z-
dc.date.available2024-10-16T13:40:38Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.citationУваров Д. Д. Розробка інноваційної технології високовітамінних купажованих соків оздоровчого спрямування із застосуванням як інновації методів глибокої переробки під час отримання збагачуючих плодоовочевих добавок для підприємств харчового бізнесу: кваліфікаційна робота магістра: спец. 181 – Харчові технології; наук. кер. О. С. Погарський. Харків: ДБТУ, 2023. 109 с.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/58114-
dc.description.abstractАктуальність теми кваліфікаційної роботи пов’язана з нестачею натуральних фруктових плодоовочевих та плодово-ягідних соків з високим вмістом вітамінів та інших поживних речовин. Наразі ця проблема в Україні загострюється несприятливою екологічною ситуацією та економічною кризою в країні. Населення має сильно ослаблену імунну систему, що є причиною широкого спектру захворювань. Імунодефіцит став бичем століття в усьому Світі. Важливу роль у його покращенні відіграє харчування, особливо споживання соків з фруктів, ягід та овочів. Соки є основним джерелом природних біологічно активних речовин (БАР), таких як фенольні сполуки та аскорбінова кислота, які є природними антиоксидантами і сприяють підвищенню імунітету, покращенню самопочуття та затримці фізичного старіння. Однак виробництво плодово-ягідних соків у всьому світі стикається з серйозною проблемою: збереженням БАР. При переробці плодово-ягідної сировини та виробництві цих напоїв практично на всіх етапах приготування втрачається значна частина нестійких ненасичених БАР в межах 40…80%, залежно від виду сировини та технології виробництва. Існуючі технології виробництва фруктових соків дозволяють використовувати різні прийоми, спрямовані на збереження фруктових соків, такі як інактивація ферментів, введення антиоксидантів і вдосконалення обладнання. Однак існуючі методи не дали значних результатів. Не розроблено надійних технологічних прийомів виробництва фруктових соків, які б повністю зберігали БАР та натуральні барвні речовини сировини. У зв'язку з цим, розробка інноваційної технології високовітамінних купажованих соків оздоровчого спрямування із застосуванням як інновації методів глибокої переробки під час отримання збагачуючих плодоовочевих добавок для підприємств харчового бізнесу, що зберігають високий ступінь біологічно активних речовин вихідної сировини є актуальною задачею. Мета кваліфікаційної роботи: розробити інноваційну технологію високо-вітамінних купажованих соків оздоровчого спрямування із застосуванням як інновації методів глибокої переробки під час отримання збагачуючих плодоо-вочевих добавок для підприємств харчового бізнесу. Завдання: - дослідження асортименту сокових напоїв на ринку України та вивчення їх якості за органолептичними, фізико-хімічними показниками та вмістом БАР; - визначення фізико-хімічних показників та вміст БАР в свіжій плодоовочевій сировині (журавлині, яблуках, імбирі та лимонах), як основи для виробництва високовітамінних купажованих соків оздоровчого спрямування; - дослідження впливу кріогенного «шокового» заморожування та дрібно-дисперсного низькотемпературного подрібнення на фізико-хімічні показники та на вміст БАР в дрібнодисперсних заморожених добавках із плодоовочевої сировини; - дослідження показників якості водно-спиртових екстрактів із пряно-ароматичної сировини (коріандру, буркуну, чебрецю); - розробка рецептур, технології та технологічної схеми високовітамінних купажованих соків оздоровчого спрямування із застосуванням як інновації методів глибокої переробки під час отримання збагачуючих плодоовочевих добавок для підприємств харчового бізнесу; - оцінка якості високовітамінних купажованих соків оздоровчого спрямування за органолептичними, фізико-хімічними показниками та вмістом БАР, порівняння якості з аналогами; - проведення розрахунку техніко-економічного обґрунтування, розробка ТУ (проект) та техніко-технологічних карт (ТТК) на нові види високовітамінних купажованих соків оздоровчого спрямування. Об’єкт дослідження: технологічні процеси виробництва збагачуючих плодоовочевих добавок у формі дрібнодисперсних заморожених кріопюре із журавлини, яблук, імбиру, лимону та високовітамінних купажованих соків оздоровчого спрямування з їх використанням. Предмет дослідження: журавлина, яблука, імбир, лимони свіжі, збагачуючи плодоовочеві добавки у формі дрібнодисперсних заморожених пюре із журавлини, яблук, імбиру, лимонів, а також високовітамінні купажовані соки оздоровчого спрямування з використанням збагачуючих плодоовочевих добавок для підприємств харчового бізнесу. Теоретичне та практичне значення одержаних результатів: розроблено дві рецептури, технологію та технологічну схему виробництва високовітамінних купажованих соків оздоровчого спрямування із застосуванням як інновації методів глибокої переробки під час отримання збагачуючих плодоовочевих добавок для підприємств харчового бізнесу. Апробація. На нові види продуктів розроблено проект нормативної документації (ТУ та ТТК), розраховано ТЕО, що підтверджує доцільність впровадження технології на підприємствах харчового бізнесу. Публікації за темою (за наявності) За матеріалами досліджень підготовлено тези доповідей та інформаційний листок до збірника «Інноваційні розробки ДБТУ».uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарків: ДБТУuk_UA
dc.subjectкупажовані сокиuk_UA
dc.subjectоздоровче спрямуванняuk_UA
dc.subjectвисоковітамінні купажовані сокиuk_UA
dc.subjectметоди глибокої переробкиuk_UA
dc.subjectзбагачуючі плодоовочеві добавкиuk_UA
dc.subjectжуравлинаuk_UA
dc.subjectімбирuk_UA
dc.subjectбуркунuk_UA
dc.subjectчебрецьuk_UA
dc.subjectкоріандрuk_UA
dc.titleРозробка інноваційної технології високовітамінних купажованих соків оздоровчого спрямування із застосуванням як інновації методів глибокої переробки під час отримання збагачуючих плодоовочевих добавок для підприємств харчового бізнесуuk_UA
dc.title.alternativeDevelopment of innovative technology for high-vitamin blended juices of health orientation with the application of innovation methods of deep processing during the production of enriching fruit and vegetable additives for food business enterprisesuk_UA
dc.typeOtheruk_UA
dcterms.references1. Аналітика компанії Pro-Consulting про дослідження ринку солодких напоїв України [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://procapital.ua/ua/press_center/groupevents/view/231/ 2. Аналітика Nielsen: Як розвивається український ринок безалкогольних напоїв [Електронний ресурс]. - Режим доступу: https://rau.ua/uk/novyni/nielsen rynok-bezalkogolnyh-napitkov/ 3. Вивчення механізму впливу заморожування та механоактивації на трансформацію біополімерів та драглеутворюючі властивості паст із ягід/ Р. Ю. Павлюк [та ін.] // Зб. наук. праць ОНАХТ. – 2008. – С. 45–51 4. Виноградська А.М. Комерційна діяльність торговельного підприєм ства. – Київ : КНТЕУ, 2008. – 279 с. 5. Виробництво і споживання соків в Україні [Елекронний ресурс]. –Режим доступу : http://www.aitico.com/index. php?option=com _content&view=article&id=150%3A20131014083717&catid=43% 3Anews&Itemid=163&lang=uk. 6. Власенко Н.А. Ринок соків в Україні та одна з альтернатив підви щення конкурентоспроможності продукції [Електронний ресурс]. – Режим дос тупу : http://aaecs.org/vlasenkonarinoksokvvukrantaodnazalternativpdvishennyakonkurentospromojnostprodukc.html. 7. ДСТУ 7525:2014. Вода питна. Вимоги та методи контролювання якості. – Чинний від 2014-10-23. – Київ : Мінекономрозвитку України, 2014. – 25 с. 8. ДСанПіН 2.2.4-171-10. Гігієнічні вимоги до води питної, призначе ної для споживання людиною. – Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 1 липня в 2010 р. за N 452/17747. 9. ДСТУ 4283.1:2007. Консерви. Соки та сокові продукти. Терміни та визначення понять. – Київ : Держспоживстандарт України, 2007. – 16 с. 10. ДСТУ 7159:2010. Консерви. Соки відновлені. Загальні технічні умо ви. – Київ : Держспоживстандарт України, 2011. – 19 с. 11. ДСТУ 4069:2016. Напої безалкогольні. Загальні технічні умови. –Чинний від 2016-06-01. – Київ : ДП «УкрНДНЦ», 2016. – 22 с. 12. ДСанПіН 4.4.4-152–2008. Державні санітарні норми і правила для підприємств, що виробляють солод, пиво та безалкогольні напої. – Зареєстрова но в Міністерстві юстиції України 26 грудня 2007 р. за N 1411/14678. 13. Домарецький В.А. Технологія екстрактів, концентратів і напоїв із рослинної сировини / В.А. Домарецький, В.Л. Прибильський, М.Г. Михайлов. –Вінниця: Нова книга, 2005. – 408 с. 14. ДСанПіН 2.2.4-171-10 Гігієнічні вимоги до води питної, призначе ної для споживання людиною [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.dsesu.gov.ua/ua/normativna-pravova-baza/sanitarni-pravylai normy/file/99-12-05-2010-hihiienichni-vymohy-do-vody-pytnoi-pryznachenoidlia spozhyvannia-liudynoiu 15. ДСТУ 7525:2014 Вода питна. Вимоги та методи контролювання якості [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://metrology.com.ua/download/dstu-gost-gost-r/59-gost/1205-dstu-7525-2014 16. ДСанПіН 4.4.4-152–2008 Державні санітарні норми і правила для підприємств, що виробляють солод, пиво та безалкогольні напої – [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z1411-07 17. ДСТУ 2368:2004 Напої безалкогольні. Виробництво. Терміни та ви значення понять. – [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://document.ua/napoyi-bezalkogolni.-virobnictvo.-termini-ta-viznachennja postd463.html 18. Елисеева Л.Г. Влияние технологии производства соков на их хими ческий состав / Л.Г. Елисеева, Е.В. Гришина, П.П. Горожанин // Евразийское научное объединение. – 2016. – Т.1 №4. – с.17-18. 19. Закон України «Про безпечність та якість харчових продуктів» від 6 вересня 2005 року N 2809-IV. [Електронний ресурс] − Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main. 1206-05 20. Зуев Е.Т. Функциональные напитки – их место в концепции здоро вого питания / Е.Т. Зуев // Пищевая промышленность. – 2004. - №7. – С.90-95. 21. Капрельянц Л.В. Функціональні продукти / Л.В. Капрельянц, К.Г. Іоргачова. – Одеса: Друк, 2003. – 312 с. 22. Коломієць Т.М., Притульська Н.В., Романенко О.Л. Експертиза товарів: Підручник.– К.: КНТЕУ, 2001.– 274с. 23. Коробкина З.В. Товароведение и экспертиза вкусовых товаров / З.В. Коробки на, С.А. Страхова — М.: Колос С, 2003. – 614 с. 24. Мандрика В. Оцінка якості фруктових мультивітамінних соків і нектарів / В. Мандрика, А. Самойленко // Товари і ринки. – 2010. – № 1. – С. 127-133. – Режим доступу : http://nbuv.gov.ua/jpdf/tovary_2010_1_19.pdf. 25. Мельник І.В. Тенденції розвитку українського ринку соків [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://magazine.faaf.org.ua/content/view/916/35 26. Новые фитодобавки и их использование в продуктах питания: Мо нография/Р.Ю. Павлюк, А. И. Черевко, А. И. Украинец и др.; Харьк. гос. ун-т питания и торговли; Национальный ун-т пищ. технологий. – Харьков; Киев, 2003. – 287 с.: ил. 36, Библиогр.: с. 140-161, 269-287. 27. Новий напрямок глибокої переробки харчової сировини: монографія / Р. Ю. Павлюк, В. В. Погарська, В. А. Павлюк, Л. О. Радченко та ін.; Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі; Харк. торг.-економ. коледж Київськ. нац. торг – економ. ун-ту; Харк. торг.-економ. інс-т Київськ. нац. торг – економ. ун-ту;. –Х.: Факт, 2017 – 380 с. 28. Новые технологии витаминных углеводсодержащих фитодобавок и их использование в продуктах профилактического действия: Монография /Р.Ю. Павлюк, А.И. Черевко, И.С. Гулый и др., Харьк. гос. академия технол. и орг. пи тания, Укр. гос. ун-т пищ. технологий.–Харьков – Киев.-1997. – 285 с. 29. Осипова Л.А. Монофлорні напої з поліфункціональними лікувально-профілактичними властивостями / Л.А. Осипова, Л.В. Капрельянц // Наукові праці НУХТ – 2007. – № 22. – С. 41-43. 30. Орлова Є.І. Харчові технології [Електронний ресурс]. – Режим дос тупу: http://b-ko.com/book_175.html. 31. Осипова Л.А. Функциональные напитки / Л.А. Осипова, Л.В. Ка прельянц, О.Г. Бурдо. – Одеса: Друк, 2007. – 288 с. 32. Осипова Л.А. Функциональные напитки на основе пряноароматиче ского растительного сырья / Л.А. Осипова, Л.В. Капрельянц. //Пищевая про мышленность. – 2007. - №9. – С.74-75. 33. Павлюк Р.Ю. Крио- и механохимия в пищевых технологиях: моно графия / Р. Ю. Павлюк, В. В. Погарская, В. А. Павлюк, Л. А. Радченко, О. А. Юрьева, Н. Ф. Максимова; Харьк. гос. ун-т пит. и торговли; Харьк. торг.-эконом. инс-т Киевск. нац. торг.-эконом. ун-та; Харьк. торг.-эконом. колледж Киевск. нац. торг.-эконом. ун-та. – Харьков: Факт, 2015. – 255 с. 34. Павлюк Р. Ю. Товароведение и инновационные технологии перера ботки лекарственно-технического растительного сырья: учебное пособие / Р. Ю. Павлюк, В. В. Погарская, В. В. Яницкий, В. А. Павлюк, Л. М. Соколова, Н. В. Коробец, Н.Ф. Максимова; Харьк. гос. ун-т пит. и торговли; Харьк. торг.-эконом. инс-т Киевск. нац. торг.-эконом. ун-та. – Харьков, 2013. – 429 с. 35. Павлюк Р.Ю. Розробка технології наноекстрактів та нанопорошків із прянощів для оздоровчих продуктів / Р. Ю. Павлюк, В. В. Погарська, Л. О. Рад ченко, О. О. Юр’єва, Г. Е. Гасанова, Т. С. Абрамова, Т. М. Коломієць // Східно Європейський журнал передових технологій. – 2015. – Vol. 3/10 (75). – С. 54-59. 36. Павлюк Р. Ю. Новые технологии антоциановых добавок [Текст] / Р. Ю. Павлюк, В. В. Яницкий, Т. В. Крячко ; Харьк. гос. ун-т питания и торговли, Департамент пищ. пром-ти министерства аграр. Политики Украины. – Харьков ; Киев, 2008 – 261 с. 37. Павлюк Р.Ю. Розробка кріогенної технології нанопорошків із топі намбуру з використанням рідкого та газоподібного азоту / Р.Ю. Павлюк, О.С.Бессараб, В.В. Погарська, К.С. Балабай, С.М. Лосєва // Східно Європейський журнал передових технологій. – 2015. – Vol. 6/10 (78). – С. 4-9. 38. Павлюк Р. Ю. Новые фитопродукты, повышающие защитные силы организма в условиях радиации и стресса, - М.: АгроНИИТЭИПП, 1993. – 32 с. (Обзорн. информ., Сер. 22. Пиво-безалкогольная пром-сть, вып. 1.) 39. Павлюк Р. Ю., Соколова Л. М., Дьякова Т. С. и др. Производство по рошкообразных фитоконцентратов безалкогольных напитков для иммунопро филактики населения. – М.: АгроНИИТЭИПП, 1993. – 32 с. (Обзорн. информ., Сер. 22. Пиво-безалкогольная пром-сть, вып. 1) 40. Павлюк Р.Ю., Крячко Т.В., Соколова Л.М., Погарська В.В. Вплив заморожування та сублімаційного вакуумного сушіння на мікроорганізми в тех нології БАД із чорноплідної горобини та чорної смородини // Зб. наук. праць Харк. держ. ун-ту харчування та торгівлі “Прогресивні ресурсозберігаючі тех нології та їх економічне обґрунтування у підприємствах харчування. Економічні проблеми торгівлі”. - Харків: ХДУХТ. - 2004.– Ч.1. - С. 145-153. 41. Павлюк Р.Ю.,. Погарська В.В. і ін. Нанотехнології заморожених кріо паст із плодів та овочів з унікальними характеристиками – добавками для функці ональних молочних продуктів//Молоко переробка. - №1. – 2010. – 24-29 с. 42. Погарская В. В., Черевко А. И., Павлюк Р. Ю., Макаренко О. Г., Ко робец Н. В., Максимова Н. Ф. Новые технологии функциональных оздорови тельных продуктов (Новое в технологии консервирования): Монография/ Харьк. гос. ун-т пит. и торговли. – Харьков, 2007. – 262 с. 43. Павлюк Р. Ю. Влияние механоактивации и замораживания на изме нение белково-липидных комплексов сычужных сыров при предварительной обработке перед солеплавлением [Текст] / Р. Ю. Павлюк, В. В. Погарская, О. А. Юрьева, В. А. Афанасьева // Сб. научн. тр. ОНАХТ / Одесс. нац. академия пищ. технологий. – Одесса, 2008. – Вип. 33. – С. 186–191. 44. Pavlyuk R The influence of mecanolysis on the activation of nanocomplexes of heteropolysaccharides and proteins of plant biosystems in develop ing of nanotechnologies / R. Pavlyuk, V. Pogarska, T. Kotuyk, A. Pogarskiy, S. Loseva // Східно-Європейський журнал передових технологій. – 2016. – Vol. 3/11 (81). – С. 33-39. 45. Pavlyuk R. The effect of cryomechanodestruction on activation of heteropolysaccaride-protein nanocomplexes when developing nanotechnologies of plant supplements / R. Pavlyuk, V. Pogarska, K. Balabai, V. Pavlyuk, T. Kotuyk // Східно-Європейський журнал передових технологій. – 2016. – Vol. 4/11 (82). –C. 20-28. 46. Pavlyuk R. Deep processing of carotene-containing vegetables and ob taining nanofood with the use of new generation / R. Pavlyuk, V. Pogarska, L. Radchenko, R. Tauber, N. Timofeeva // Східно-Європейський журнал передових технологій. – 2016. – Vol. 4/11 (82). – C. 36-43. 47. Pavlyuk R. Technology of healthy processed cheese products without melting salts with the use of freezing and non-fermentative catalysis / R. Pavlyuk, V. Pogarska, O. Yurieva, L. Skripka, T. Abramova // Східно-Європейський журнал передових технологій. – 2016. – Vol. 5/11 (83). – C. 51-61. 48. Pogarska V. Exploring the processes of cryomechanodestruction and mechanochemistry when devising nano-technologies for frozen carotenoid plant supple ments/V. Pogarska, R. Pavlyuk, N. Timofeeva, L. Blenko, T. Stukonozhenko // Східно Європейський журнал технологій. – 2016. – Vol. 6/11 (84). – C. 41-52. 49. Pavlyuk R. Influence of the processes of steam-thermal cryogenic treat ment and mechanolysis on biopolymers and biologically active substances in the course of obtaining health promoting nanoproducts / R., Pavlyuk, V. Pogarskaya, I., Kakadii, , A., Pogarskyi, T. Stukonozhenko // Східно-Європейський журнал пере дових технологій. – 2017. – Vol. 6/11 (90). – C. 41-47. 50. Pavlyuk, R., Pogarska, V., Myxaylov, V., Bessarab, A., Radchenko, L., Pogarskyi, A., Telenkov, A., Radchenko, А. The study of BAS complex in chloro phyll-containing vegetables and development of health-improving nanoproducts by a deep processing method // Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. -2018. - Vol. 2/11 (92). Р. 48–56. 51. R. Pavlyuk, V. Pogarskaya, V. Pavlyuk, L.Radchenko, E. Dudnyk, A. Radchenko, T. Kolomiets, Studying the complex of biologically active substances in spicy vegetables and designing the nanotechnologies for cryosupplements and nanoproducts with health benefits // Eastern-European Journal of Enterprise Technol ogies. - 2018. - Vol. 4/11 (94). Р. 6-14. 52. Pavlyuk R., Pogarska V., Radchenko L., Tauber R. D., Timofeyeva N., Kotuyk T. The new method of processing of carotene-containing vegetables for the production of nanoproducts using combi-steamers and fine-dispersed comminution. журнал «EUREKA: Life Sciences» № 3 (3), С. 44-49. 2016 р. 53. Pavlyuk R., Pogarska V., Yurieva O., Skripka l., Abramova T. Develop ment of the new method of the melted cheese products without salts-melters using cryomechanolysis. журнал «EUREKA: Life Sciences» № 4(4), С. 49-56 2016 р. 54. Pavlyuk R., Pogarska V., Pavlyuk V., Balabai K., Loseva S. The de velopment of cryogenic method of deep treatment of inulin-containing vegetables (topinambour) and obtaining of prebiotics in the nanopowders form. журнал «EU REKA: Life Sciences» № 3 (3), С. 36-43. 2016 р. 55. Pavlyuk R., Pogarska V., Timofeyeva N., Bilenko L., Stukonozhenko T. New method of deep processing of carotene-containing raw materials into nanoadditives with the use of cryogenic freezing and fine-dispersed grinding. журнал «EUREKA: Life Sciences» № (6), 2016 р. С.37-43. 56. R. Pavlyuk, V. Pogarskaya, I. Kakadii, О. Poharskii, T. Stukonozhenkо Unique method of extraction of inactive forms of pectin substances from fruits to easy-digestible active form during the obtaining of nanofood. журнал «EUREKA: Life Sciences» (Естонія)№ (6), 2017 р. С. 57-64. 57. Pogarska V., Pavlyuk R., Cherevko O., Pavlyuk V., Radchenko L., Dudnyk E., Kolomiets T., Radchenko A., Pogarskiy A. Elaboration of the new method of conserv ing volatile aromatic substances of spicy vegetables at creating healhy cruo-supplements EUREKA: Life Sciences. (Естонська республіка) Issue 4. 2018. P. 20–27. 58. Pavlyuk R., Pogarska V., Mikhaylov V., Bessarab O., Radchenko L., Pogarskiy A. et. al. Development of a new method of storage and maximum separa tion of chlorophils from chlorophylcontaining vegetables at reception of healthfull nanoproducts EUREKA: Life Sciences. (Естонська республіка) Issue 2. 2018. P. 47–54. 59. Парфенова, Т.В. Современное направление – фитонапитки сироп ные/ Т.В.Парфенова, Л.А. Коростелева, Е.А. Полупанова // Пиво и напитки. –2005. - №3. – С.29-31. 60. Пехтерева, Н.Т. Функциональные напитки на натуральной основе / Н.Т. Пехтерева // Пиво и напитки. – 2005. - №5. – С.42-43. 61. Поляков, В.А. Плодово-ягодное растительное сырье в производстве напитков / В.А. Поляков, И.И. Бурачевский, А.В. Тихомирова. – М.: ДеЛи плюс, 2011. – 523 с. 62. Справочник по товароведению продовольственных товаров / Т.Г. Родина, М.А. Николаева, Л.Г. Елисеева и др. – М.: КолосС, 2003. – 602 с. 63. Технология замораживания ягод с применением жидкого и газооб разного азота [Текст] / Р. Ю. Павлюк [и др.] // Сучасні поблеми холодильної те хніки і технології : 4 Міжнар. наук.-техн. конф. : [тези]. – Одеса : ОДАХТ. –2005. – С. 24–25. 64. Технологія оздоровчих напоїв та фітоконцентратів: лабораторний практикум для студентів освітнього ступеня «магістр» спеціальності 181 «Хар чові технології» спеціалізації «Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення» / уклад. Н. О. Стеценко, Г. О. Сімахіна, І.Л. Ясінська, О.М. Соколова. – К.: НУХТ, 2017. - 126 с. 65. Технология производства безалкогольных напитков [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.znaytovar.ru/new1785.html 66. Товароведение и переработка лекарственно-технического расти тельного сырья в БАД: Учебное пособие/ Р. Ю. Павлюк, В. В. Погарская, В. В. Яницкий, Сати Ясин Ахмед Аль Далаин; Харьк. гос. ун-т питання и торговли; Госуд. департамент продовольствия Минагропром Укр. – Харьков; Киев, 2003. –306 с. 67. Українець, А.І. Технологія оздоровчих харчових продуктів : курс лекцій / А.І. Українець, Г.О. Сімахіна. – К. : НУХТ, 2009. – 310 с. 68. Филонова, Г.Л. Разработка технологий концентратов для напитков здоровья из растительного сырья / Г.Л.Филонова, В.Н. Стрелков // Пиво и на питки. – 2001. - №1. – С.33-36. 69. Энциклопедия питания. Т. 5 Биологически активные добавки: моно графия / Подобщ. ред. Р. Ю. Павлюк; Авторы: Павлюк Р. Ю., Погарская В. В., Павлюк В. А., Яницкий В. В., Берестовая А. А., Коломиец Т. Н., Максимова Н. Ф., Лосева С. М., Дудник Е. В., Балабай Е. С., Маципура Т. С., Погарский А. С., Какадий Ю. П. – Х.: Мир Книг, 2017. – 406 с.uk_UA
dc.contributor.affiliationДержавний біотехнологічний університет, Кафедра харчових технологій продуктів з плодів, овочів і молока та інновацій в оздоровчому харчуванні ім. Р. Ю. Павлюк-
Appears in Collections:181 - "Харчові технології" (Магістри)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2023_M_181_Uvarov.pdf
  Restricted Access
1.43 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.