Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/57537
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorКібенко, Н. Ю.-
dc.contributor.authorСоцька, Олександра Андріївна-
dc.date.accessioned2024-09-23T17:23:16Z-
dc.date.available2024-09-23T17:23:16Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationСоцька О. А. Удосконалення біотехнології виробництва вина з додаванням абрикоса: кваліфікаційна робота бакалавра: спец. 162 – Біотехнології та біоінженерія; наук. кер. Н. Ю. Кібенко. Харків: ДБТУ, 2024. 72 с.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/57537-
dc.description.abstractМетою дипломного проєкту є удосконалення технології виробництва віна з додаванням абрикоса. На основі вітчизняної та іноземної літератури проаналізовано попит на виготовлення вин в Україні, Визначено склад сировини та закваски для виробництва вина з додаванням абрикоса. Розглянуто біохімічну схему спиртового бродіння. Запропоновано технологічну схему виробництва вина з додаванням абрикоса, що включає такі етапи: приймання винограду, плодоперероблення, пресування з утворенням сусла і мезги. Процес настоювання нектару на меззі (технологія перероблювання “за червоним способом”), зброджування виноградного сусла. Стабілізація і подальша обробка вина. Зберігання напою в дубових бочках або місткостях з нержавіючої сталі. Вихід на 1000 кг винограду становить 750 літрів вина. Проведено технологічні розрахунки та вибір основного обладнання для виробництва вина на обсяг сировини – 1000 кг. Наведено апаратурну схему технологічного процесу. Визначено основні контрольні параметри у процесі виробництва вина.uk_UA
dc.description.abstractExtended description: Graduation thesis for obtaining a bachelor's qualification in specialty 162 "Biotechnology and bioengineering". State Biotechnology University: Faculty of Biotechnology. Kharkiv, 2024. The aim of the diploma project is to improve the technology of wine production with the addition of apricot. On the basis of domestic and foreign literature, the demand for the production of wines in Ukraine was analyzed, the composition of raw materials and starter for the production of wine with the addition of apricot was determined. The biochemical scheme of alcoholic fermentation is considered. A technological scheme for the production of wine with the addition of apricot is proposed, which includes the following stages: harvesting grapes, fruit processing, pressing with the formation of must and pulp. The process of infusing nectar on mezza ("red method" processing technology), fermentation of grape must. Stabilization and further processing of wine. Storage of the drink in oak barrels or stainless steel containers. The output per 1000 kg of grapes is 750 liters of wine. Technological calculations and the selection of the main equipment for the production of cheese for the volume of raw materials - 1000 kg were carried out. The hardware diagram of the technological process is presented. The main control parameters in the wine production process have been determined.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарків: ДБТУuk_UA
dc.subjectбіотехнологіяuk_UA
dc.subjectабрикосuk_UA
dc.subjectмолочнаuk_UA
dc.subjectлимоннаuk_UA
dc.subjectяблучнаuk_UA
dc.subjectоцтова та янтарна кислотаuk_UA
dc.subjectSaccharomyces cerevisiaeuk_UA
dc.subjectbiotechnologyuk_UA
dc.subjectapricotuk_UA
dc.subjectlacticuk_UA
dc.subjectcitricuk_UA
dc.subjectmalicuk_UA
dc.subjectacetic and succinic aciduk_UA
dc.titleУдосконалення біотехнології виробництва вина з додаванням абрикосаuk_UA
dc.title.alternativeImprovement of the biotechnology of wine production with the addition of apricotuk_UA
dc.typeOtheruk_UA
dcterms.references1. Прибильський, В. Л. Розробка ефективних технологій біологічно активних ферментованих напоїв : автореф. дис... д-ра техн. наук : 05.18.07 / В. Л. Прибильський ; Національний ун-т харчових технологій. – Київ, 2004. – 39 с. 2. Харгелія, Д. Д. Технологія оздоровчого ферментованого напою на основі цукрового сорго : автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.18.05 / Д. Д. Харгелія ; Національний університет харчових технологій. – Київ, 2016. – 20 с. 3. Rfrien, L. Ферментні препарати у виноділлі / L. Rfrien, P. Patrice // Напитки. Технологии и инновации. – 2012. – № 4 (09). – С. 52–54. 4. Бабакіна, Е. Л. Використання ферментних препаратів в технології червоних сухих вин / Е. Л. Бабакіна, Н. В. Толстенко // Харчова наука і технологія. – 2011. –№ 3 (16). – С. 35–36. 5. Байрактар, В. Н. Ультрафіолетова обробка дріжджів Saccharomyces cerevisiae, її вплив на ферментацію вуглеводів та перспективи використання в біотехнології виноробства / В. Н. Байрактар // Виноград. - 2011. - № 1-2 (36-37). – С. 56–72. 6. Білько М. Ферментні препарати у виноробстві / М. Білько, В. Гержикова // Харчова і переробна промисловість. – 2003. – № 5 (285). – С. 20–21 7. Гішева, С. А. Ферментативний каталіз для освітлення та стабілізації фруктових (плодових) виноматеріалів / С. А. Гішева, Н. М. Агєєва // Виноробство та виноградарство. – 2015. – № 4. – С. 19–22. 8. Дослідження мікробіологічних і фізико-хімічних показників сусла в технології ферментованих безалкогольних напоїв на основі натуральної рослинної сировини / Д. Д. Карпутіна, С. М. Тетеріна, М. В. Карпутіна, А. В. Короленко // Наукові праці Національного університету харчових технологій. – 2014. – Т. 20, № 6. – С. 49–55. 9. Зубченко, В. С. Підвищення біологічної стійкості ферментованих напоїв шляхом НВЧ-оброблення / В. С. Зубченко, О. П. Вітряк, Л. В. Ткаченко // Харчова промисловість. – 2009. – Вип. 8. – С. 20–22. 10. Прибильський, В. Л. Використання нетрадиційної рослинної сировини в технологіях ферментованих напоїв / В. Л. Прибильський, І. В. Мельник, С. В. Омельчук // Харчова наука і технологія. – 2014. – № 3 (28). – С. 47–51. 11. Пирог Т. П. Харчова біотехнологія : підручник / Т. П. Пирог, М. М. Антонюк, О. І. Скроцька, Н. Ф. Кігель. – К. : Видавництво Ліра-К, 2016. – 408 с. 12. Остапчук М. В. Загальна технологія харчових продуктів / М. В. Остапчук, В. А. Домарецький, А. І. Українець. – К. : ЦУЛ, 202. – 400 с. 13. Остапчук М. В. Система технологій / М. В. Остапчук, А. І. Рибак. – К. : ЦУЛ, 2003. – 180 с. 14. Рвацов В. В. Технологічне обладнання харчових виробництв / В. В. Рвацов. –Одеса : Асторприн, 2001. – 317 с 15. Пирог Т. П. Харчова біотехнологія : підручник / Т. П. Пирог, М. М. Антонюк, О. І. Скроцька, Н. Ф. Кігель. – К. : Видавництво Ліра-К, 2016. – 408 с. 16.Lee, B. H. (Byong H.) Fundamentals of food biotechnology / Byong H. Lee. – Second edition. – UK: Willey BlackWell, 2015. – р. 497. 17.Food Biotechnology (ed. Ulf Stahl, Ute E.B. Donalies, Elke Nevoigt) - Springer Verlag Berlin Heidelberg, 2008/ - p. 280. 18.Біологічні та фізико-хімічні основи харчових технологій: монографія / під ред. д-ра техн. наук, проф. В.А. Домарецького. – К. : Феникс, 2011. – 704 с 19.Інноваційні технології харчових виробництв : монографія / В.А. Піддубний, М.Ф. Кравченко, А.О. Чагайда, С.В. Красножон. К.: Кондор. 2017. – 374 с 20. Підсолоджувальні речовини у харчуванні: Монографія / В.В. Карпачов, М.І. Пересічний, М.Ф. Кравченко, П.О. Карпенко. – К.: Київ. нац. торг.-екон. ун-т. 2004. – 446 с. 21. Теоретичні основи харчових технологій: навчальний посібник / за ред. П.П. Пивоварова. – Х.: ХДУХТ, 2010. – 363 с. 22. Теоретичні основи харчових технологій : навч. посіб. / за ред. Л.Л. Товажнянського. – Харків: НТУ «ХПІ», 2010. – 720 с 23. Біологічні та фізикохімічні основи харчових технологій: монографія / В.А. Домарецький, А.М. Куц, О.Ю. Шевченко та ін. // за ред. дра техн. наук, проф. В.А. Домарецького. – К.: Фенікс, 2011. – 704 с. 24. Харчова хімія: навчальний посібник / В.В. Євлаш, О.І. Торяник, В.О. Коваленко та ін. – Х.: Світ книг, 2012. – 504 с 25. Подпрятов Г.І., Войцехівський В.І., Кіліан М., Сметанська І.М., Токар А.Ю., Войцехівська О.В., Орловський М.Й. Технології зберігання, переробки та стандартизація сільськогосподарської продукції. Ч.1. Основи післязбиральної доробки, зберігання, переробки та стандартизації плодоовочевої продукції: Навчальний посібник. – К.: ЦІТ Компрінт, 2017. – 660 с. 26. Бабак, А. В. Розширена відповідальність виробника за відходи упаковки / А. В. Бабак, В. Г. Слабий // Упаковка. – 2016. – № 3. – С. 47–49. 27. Приготування плодово-ягідних вин // Сад, виноград i вино України. – 2014. –№ 10-12. – С. 24–25 28. Рецепти медово-плодоягідних вин // Виноград. Вино. – 2009. – № 2. – С. 29–30. 29. Горніч, М. Л. Виготовлення плодовоягідних – медових вин / М. Л. Горніч // Виноград. Вино. – 2013. – № 1-2. – С. 26–28 30. Калиниченко, І. М. Плодоягідно-медові вина – смачні, ароматні, цілющі / І. М. Калиниченко // Виноград. Вино. – 2011. – № 3. – С. 26–29. 31. Каричковський, В. Д. Вплив способів приготування сусла на якість виноматеріалів з плодів чорної смородини й йошти / В. Д. Каричковський // Харчова наука і технологія. – 2009. – № 3 (8). – С. 68–70. 32. Технологія вина і обладнання виноробних підприємств, курсове проектування: навчальний посібник. – Херсон: ХНТУ, 2015. – 358 с 33.Броварство // Енциклопедія українознавства : Словникова частина : [в 11 т.] / Наукове товариство імені Шевченка ; гол. ред. проф., д-р Володимир Кубійович. — Париж ; Нью-Йорк : Молоде життя ; Львів ; Київ : Глобус, 2014— 2003. — Т. 1.: 2. Інформаційні ресурси в Інтернеті 1. Нормативні акти України [Електронний ресурс] Режим доступу: http://www.nau.kiev.ua 2. Сайт Державної служби статистики України [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua 3. Сервер Верховної Ради України [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.rada.gov.ua 4. Укрстандарт [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://ukrstandart.net/ua 5. Офіційний сайт Кабінету Міністрів України [Електронний ресурс] – Режим доступу: www.kmu.gov.ua 6. Global Food Safety Initiative (Глобальна ініціатива з безпечності продуктів харчування – GFSI) [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://www.theconsumergoodsforum.comuk_UA
dc.contributor.affiliationДержавний біотехнологічний університет, Кафедра біотехнології, молекулярної біології та водних біоресурсів-
Appears in Collections:162 - "Біотехнологія та біоінженерія" (Бакалаври)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2024_B_162-20b-01_Sots_ka.pdf
  Restricted Access
2.59 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.