Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/57330
Title: | Облік і внутрішній аудит в управлінні діяльністю підприємств готельно-ресторанного бізнесу |
Other Titles: | Accounting and internal audit in the management of hotel and restaurant business enterprises |
Authors: | Саєнко, Надія Віталіївна |
metadata.dc.contributor.advisor: | Акімова, Н. С. |
metadata.dc.contributor.affiliation: | Державний біотехнологічний університет, Кафедра обліку, аудиту та оподаткування |
Keywords: | бухгалтерський облік;готельно-ресторанний бізнес;управління;доходи;витрати;фінансові результати;внутрішній аудит;accounting;hotel and restaurant business;management;income;expenses;financial results;internal audit |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | Харків: ДБТУ |
Citation: | Саєнко Н. В. Облік і внутрішній аудит в управлінні діяльністю підприємств готельно-ресторанного бізнесу: кваліфікаційна робота на здобуття ступеня вищої освіти «Бакалавр»: спец. 071 - Oблік і oпoдаткування; наук. кер. Н. С. Акімова. Харків: ДБТУ, 2024. 162 с. |
Abstract: | Актуальність теми кваліфікаційної роботи. Одним із пріоритетних напрямів перебудови національної економіки є необхідність створення передумов для ефективного функціонування готельно-ресторанного бізнесу, що є однією з важливих складових туристичної інфраструктури, важливим напрямом соціально-економічного розвитку країни, який виступає основним джерелом надходження валютних коштів в економіку, презентує вітчизняний туристичний продукт на світовому ринку, як наслідок є рушійною силою в процесі глобалізації та інтеграції України до світового економічного простору.
Результати проведеного дослідження дозволили запропонувати власну дефініцію терміна “підприємства готельно-ресторанного бізнесу”, що відповідає сучасним умовам господарювання. Запропонувати класифікацію готельних послуг, що дозволяє здійснювати акумулювання інформації відповідно до виділених центрів витрат і центрів відповідальності з урахуванням особливостей їх надання та з метою ефективного управління й належної побудови системи обліку і внутрішнього контролю. Запропоновано методичний підхід до обліку витрат, пов’язаних із виробничим процесом підприємства, витрат загальногосподарського призначення, а також модель організації бухгалтерського обліку та управління виробничими витратами готелю. Удосконалено загальну схему організації внутрішнього контролю з урахуванням виділених процесів у розрізі структурних підрозділів і центрів витрат. Relevance of the topic of the qualification work. One of the priority directions of the reconstruction of the national economy is the need to create prerequisites for the effective functioning of the hotel and restaurant business, which is one of the important components of the tourist infrastructure, an important direction of the socio-economic development of the country, which acts as the main source of inflow of foreign currency funds into the economy, presents the domestic tourist product on the world market, as a result is a driving force in the process of globalization and integration of Ukraine into the world economic space. The results of the research allowed us to offer our own definition of the term "enterprises of the hotel and restaurant business", which corresponds to modern business conditions. To propose a classification of hotel services that allows the accumulation of information in accordance with the allocated cost centers and responsibility centers, taking into account the specifics of their provision and for the purpose of effective management and proper construction of the accounting and internal control system. A methodical approach to the accounting of costs related to the production process of the enterprise, costs of general economic purpose, as well as a model of the organization of accounting and management of production costs of the hotel is proposed. The general scheme of the organization of internal control has been improved, taking into account the selected processes in terms of structural subdivisions and cost centers. |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/57330 |
metadata.dcterms.references: | 1. Акімова Н. С., Наумова Т.А., Бойченко Н.В., Горбатюк Н.М. Організаційно-методичні аспекти обліку послуг виїзного кейтерингу на підприємствах ресторанного господарства. Економічна стратегія і перспективи розвитку сфери торгівлі та послуг. 2014. Вип. 1. С. 73–86. 2. Александрова В. О. Визначення чинників та їх вплив на розвиток готельно-ресторанного бізнесу. Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки) : зб. наук. пр. Харків : НТУ "ХПІ", 2017. № 45 (1266). С. 89-92. URL: https://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/33904 3. Баженова С. Е., Пологовська Ю.Ю., Канцур І.Г. Розвиток готельно-ресторанного бізнесу в умовах сьогодення. Економіка та суспільство. 2022. Випуск 38. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-38-22 4. Бовш Л., Комарніцький, І., Приходько, К., & Олійник, О. (2023). Форсайт розвитку ресторанного бізнесу. Ресторанний і готельний консалтинг. Інновації. 6(1), 8–26. https://doi.org/10.31866/2616-7468.6.1.2023.278468 5. Босовська М., Бовш Л., Антонюк І. Ресторанні тактики: антипандемічний кейс. URL: http://zt.knute.edu.ua/ files/2021/02(115)/10.pdf 6. Бриндзя З. Ф., Кулик А. М. Прагматика удосконалення планування та управління в готельно-ресторанному бізнесі. Інноваційна економіка. 2020. № 7-8. С. 56-64. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ inek_2020_7-8_9 7. Бровко О. Т. Особливості документування в готельно ресторанному господарстві / О. Т. Бровко, Н. О. Кузьміна, Н. М. Пастух : [Електронний ресурс]. URL: http://www.confcontact.com. 8. Веренич О. Г., Коноваліхіна Т.О. Облік доходів і витрат основної операційної діяльності у ресторанному бізнесі. [Електронний ресурс]. URL:: from irbis-nbuv.gov.ua 9. Власова Н. О., Краснокутська Н. С., Круглова О. А., Мілаш І. В. Економіка ресторанного господарства: навч. посіб. Харків: Світ Книг, 2021. 389с. 10. Встояти під час війни: як працюють готелі України. URL: https://commercialproperty.ua/analitics/vstoyati-pid-chas-viyni-yakpratsyuyut goteli-ukraini/ 11. Гапоненко Г. І., Євтушенко О. В., Шамара І. М., Холодок В. Д. Основні тенденції розвитку ресторанного господарства України в сучасних умовах. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Сер.: Міжнародні відносини. Економіка. Країнознавство. Туризм. 2021. Вип. 14. С. 132-141. URL: https://periodicals.karazin.ua/irtb/article/view/18353 12. Герасимова Н. С. Методика обліку доходів та витрат готельного підприємства за сегментами. Вісник ОНУ імені І. І. Мечникова.– 2014. Вип. 2/6. Т. 19. С. 28-30. 13. Гоблик В. В., Черничко Т. В., Хаустова К. М. Ресурсне забезпечення розвитку сфери гостинності. Науковий вісник Мукачівського державного університету. Сер.: Економіка. 2019. Вип. 2. С. 21-26. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/nvmdue_2019_2_5 14. Головко О. М. Організація готельного господарства : [навч.посібник] / О. М. Головко, Н. С. Кампов, С. С. Махлинець. К. : Видавництво Кондор, 2012.– 338 с. 15. Головне управління статистики у Харківській області. (2017). Демографічні дані по Харківській області за січень-травень 2017 року. URL: http://kh.ukrstat.gov.ua/upload/publikacii/prez_bul_dem_dani_05.17.zip]. 16. Готельно-ресторанний бізнес: навч. посібник. [Електронний ресурс] /О.А.Ніколайчук, Н.С.Приймак, О.А. Сімакова, А.В. Слащева, Ю.А. Горяйнова,Ю.М. Коренець , О.А. Боднарук, О.А. Пусікова,Є.Г. Клєвцов; ред. О.А.Ніколайчук. – Кривий Ріг : Вид.ДонНУЕТ, 2022. 250с. 17. Готельний бізнес в Україні зазнав серйозних збитків через пандемію-готельєрів. URL: https://www.ukrinform.ua/rubric-tourism/3174593-gotelnij-biznes-v-ukraini-zaznav-serjoznih-zbitkiv-cerez-pandemiu-goteleri.html 18. Готельні послуги: організація діяльності, облік доходів та витрат URL: http://www.visnuk.com.ua/ua/pubs/id/5521 19. Гросул, В., Іванова, Т. (2017). Тенденції сучасного розвитку підприємств ресторанного господарства в Україні та Харківській області.Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: Економіка, 1(49), 143–149 20. Гузар У. Є. та Левчук А. В. Аналіз діяльності закладів ресторанного бізнесу в україні під час війни. Проблеми сучасних трансформацій. Серія: економіка та управління № 9. 2023 21. Дворська І. (2022). Відновлення туристичної інфраструктури після Другої світової війни. Чому може навчити досвід країни. URL:https://hubs.ua/economy/irina-dvors-ka-travelhub-vidnovlennya-turistichnoyi infrastrukturi-pislya-drugoyi-svitovoyi-vijni-chomu-mozhe-navchiti-dosvid-krayin 271682.html 22. Дерій В. А. Витрати і доходи підприємств у системі обліку та контролю : [монографія] / В. А. Дерій. Тернопіль : ТНЕУ, “Економічна думка”, 2009. 272 с. 23. Десяткіна І. В. Порядок проведення внутрішнього контролю в закладах ресторанного господарства. Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу. 2011. № 3 (21) Ч. 2. С. 44-52. 24. Дмитренко О.О., Перерва М.І. Формування системи обліку фінансових результатів у готельному бізнесі. Технології та техніки друкарства. 2020. № 2(74). С. 53–60. 25. Домбик О. М. Внутрішній контроль результатів діяльності підприємств готельно-ресторанного бізнесу. Торгівля, комерція, підприємництво. Львів : Львівська комерційна академія, 2014. Вип. 17. С. 101-104. 26. Домбик О. М. Облік витрат діяльності підприємств готельно ресторанного бізнесу: організаційно-методичний аспект. Торгівля, комерція, підприємництво : Львів : Львівська комерційна академія, 2015. Вип. 19. С. 115-123. 27. Домбик О. М. Облік доходів і результатів діяльності підприємств готельно-ресторанного бізнесу. Бухгалтерський облік і аудит : наук.-практ. журнал. 2016. № 1. С. 26-32. 28. Дуляба Н. І., Ільчишин С. М. Проблеми та перспективи розвитку ресторанного господарства в індустрії туризму. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/pdf/11_2021/108.pdf 29. Канак Й. В., Фірко Н.Б. Облік доходів та результатів основної діяльності за центрами відповідальності. Економічні науки. 2013. Вип. 10(4). С. 341-348. 30. Ковтун Т. В. Система внутрішнього контролю як невід’ємний елемент операційної системи підприємства Вісник Хмельницького національного університету. 2009. № 6. Т. 1. С. 165-170. 31. Король С. Облік витрат туристичного підприємства. Вісник Київського національного торговельно-економічного університету. 2011. № 4. С. 72-84. 32. Корінько М. Д. Контроль та аналіз діяльності суб’єктів господарювання в умовах її диверсифікації: теорія, методологія, диверсифікація : [монографія] / М. Д. Корінько. – К. : ДП “Інформ-аналіт. агентство”, 2007. – 429 с. 33. Кузьмін Д. Л. Інвентаризація як метод господарського контролю : [Електронний ресурс]. URL: http://www.stattionline. org.ua/ekonom/75/11671-inventarizaciya-yak-metodgospodarskogo- kontrolyu.html 34. Кукліна Т. С., Цвілий С. М. Стан ресторанного господарства України під час війни. ВІСНИК ХНТУ № 2(81), 2022 р. С.197=201 35. Кукліна Т. С., Гурова Д. Д., Цвілий С. М., Журавльова С. М., Михайлик Д. П. Організація громадського харчування в сучасних умовах. Science and innovation of modern world. Proceedings of the 1st International scientific and practical conference. Cognum Publishing House. London, United Kingdom. 2022. Pp. 447-453. URL:https://sciconf.com.ua/i-mizhnarodna-naukovo praktichna-konferentsiya-science-and-innovationof-modern-world-28-30-09-2022-london-velikobritaniya-arhiv/. 36. Кулик, А. М., Бриндзя З.Ф. Спяк Г.І. Розвиток готельно ресторанного бізнесу в контексті оптимізації логістичних процесів. Міжнародний науковий журнал «Інтернаука». Сер. Економічні науки. 2021. № 1(45), т. 1. С. 14–28. 37. Куцик П. О., Мазуренко О.М. Обліково-аналітична концепція управління загальновиробничими витратами підприємства : [монографія] Львів : Видавництво “Растр-7”, 2014. 288 с. 38. Левицька І. В., Постова В. В. Стратегічне управління розвитком підприємств ресторанного бізнесу. Молодий вчений. 2017. № 2 (42). С. 271–275. URL: http://molodyvcheny.in.ua/files/journal/2017/2/65.pdf 39. Лупашко A. (2022). Заощаджуємо та примножуємо. Як власникам бізнесу змусити гроші працювати в умовах війни. URL:https://delo.ua/realty/zaoshhadzujemo-ta-primnozujemo-yak-vlasnikam biznesu-zmusiti-grosi-pracyuvati-v-umovax-viini-404867 40. Малюга Л., Загороднюк О. Конкурентоспроможність підприємств ресторанного бізнесу. Східна Європа: Економіка, бізнес та управління. 2020. Вип. 2 (25). URL: http://www.easterneurope-ebm.in.ua/journal/25_2020/37. pdf 41. Малюга, Л., Гоменюк, М., & Пархоменко, Л. (2023). Статистика обліку доходів і витрат в управлінні підприємствами сфери обслуговування.Економіка та суспільство, (47). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-47-5 42. Марченко Д. М., Яровенко Г.М. Удосконалення організації внутрішнього фінансового контролю підприємств. Актуальні проблеми економіки. 2010. № 2. С. 163-171. 43. Манько, С. (2022, 28 грудня). Як виживали ресторани, бари та кав’ярні у 2022 році. Delo.ua.https://delo.ua/business/yak-vizivali-restorani-bari ta-kavyarni-u-2022-roci-408841/ 44. Мілашовська О. І., Ільтьо Т. І. Аналіз розвитку готельно ресторанного бізнесу України в контексті сучасних викликів. Бізнес Інформ. 2021. №6. C. 151–156. https://doi.org/10.32983/2222-4459-2021-6-151-156 45. Моца, А., Шевчук, С., & Середа, Н. (2022). Перспективи післявоєнного відновлення сфери туризму в Україні. Економіка та суспільство, (41). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-41-3 46. Однолько, В. (2023). Облік витрат з надання послуг на підприємствах готельного бізнесу. Розвиток методів управління та господарювання на транспорті, 4(85), 157-165. https://doi.org/10.31375/2226-1915-2023-4-157-165 47. Остапенко Я. О. Аналіз доходів і витрат підприємств готельного господарства як інструментарій для реалізації контрольних функцій системи управління. Фінансовий простір. 2014. № 2.– С. 116-121. 48. Пархоменко В. М. Інвентаризація – інструмент забезпечення достовірності фінансової звітності. Вісник податкової служби України. 2012. № 43. С. 20-29. 49. Петренко С. М., Сіменко І.В. Контрольно-аналітичний механізм в управлінні бізнесом підприємства : [монографія] .Донецьк : ДонНУЕТ, 2011. 232 с. 50. План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій : наказ Міністерства фінансів України від 30.11.1999 р. № 291 : [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/z1557-11. 51. Поворознюк І. М. Роль та особливості розвитку ресторанного бізнесу в умовах кризи. Економіка та суспільство. Випуск # 47 / 2023. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-47-38 52. Поворознюк І. М. Інноваційні технології в ресторанному бізнесі. Економіка та суспільство. 2021. № 30. URL: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/619/593 53. Податковий кодекс України : від 2 грудня 2010 р. № 2755-VI зі змінами та доповненнями : [Електронний ресурс]. URL: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/2755-17. 54. Подлуцька О.М., Панасенко А.О. Статистичний аналіз фінансових результатів підприємства готельно-ресторанної сфери. Економічні інновації. 2018. № 71. С. 72–77 55. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 15 «Дохід» : наказ Міністерства фінансів України від 29.11.99 р. № 290 : [Електронний ресурс]. − Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/ show/z0860-99. 56. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 «Витрати» : наказ Міністерства фінансів України від 31.12.1999 р. № 318 зі змінами та доповненнями : [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://zakon.rada.gov.ua 57. Понад 700 бізнесів переїхали на захід України (2022) URL://hmarochos.kiev.ua/2022/12/16/ponad-700-biznesiv-pereyihaly-na-zahid ukrayiny/ 58. Попович В. І. Облік доходів від надання готельних послуг у системі управління. Економічний аналіз : зб. наук. праць. Тернопіль : ТНЕУ “Економічна думка”, 2014. Т. 17. № 2. С. 176-180. 59. Прасад, А. (2022, 6 вересня). В Україні з початку війни закрилося близько 7000 ресторанів та кафе –асоціація. Forbes. http://surl.li/fbtxs 60. Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні : Закон України від 16.07.1999 р. № 996 – ХІV : [Електронний ресурс]. – Режим доступу : zakon.rada.gov.ua/go/996-14. 61. Про затвердження Порядку встановлення категорій готелям та іншим об’єктам, що призначаються для надання послуг з тимчасового розміщення (проживання) : постанова Кабінету Міністрів України від 29.07.2009 № 803 зі змінами і доповненнями : [Електронний ресурс]. URL: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/803-2009-%D0%BF 62. Прокопюк, А., & Феленчак, Ю. (2015). Сучасні тенденції розвитку ресторанного господарства України та Польщі. Науковий вісник НЛТУ України, 25.4, 259–265 63. П’ятницька Г. Стратегія розвитку ресторанного бізнесу в умовах кризи. URL: http://journals-lute.lviv.ua/ index.php/tourism/article/view/900/853 64. Распопова Ю. О., Безгодкова А. О. Облік у галузях економіки. Особливості обліку на підприємствах ресторанного господарства : навч. посіб. Дніпро : НМетАУ, 2018. 34 с. 65. Расулова А. М. Сучасні маркетингові комунікації в управлінні підприємствами ресторанного бізнесу. Інноваційна економіка. 2015. № 4. С. 215–220. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/inek_2015_4_36. 66. Ремеслова О. Л. Готельне господарство як об’єкт дослідження в умовах ринкової економіки : [Електронний ресурс]. URL::http://www.stattionline.org.ua/index.php/ekonom/60/8224-gotelne gospodarstvoyak-ob-yekt-doslidzhennya-v-umovax-rinkovo%D1%97-ekonomiki.html. 67. Ресторанний бізнес в воєнний час: яка їжа, приміщення та в яких містах користується попитом (2022). URL: https:// delo.ua/uk/business/restorannii-biznes-u-vojennii-cas-yaka-yiza-primishhennya-ta v-yakix-mistax-koristuyutsya-popitom-398364/ 68. Ресторанний бізнес під час війни. URL: https://24tv.ua/business/restoranniy-biznes-pid-chas-viyni-vidkrittyarestoraniv ukrayini_n2151721 69. Ресторанний бізнес в кризу. URL: https://www.epravda.com.ua/columns/2021/02/17/671122/ 70. Рета М. В., Пляка О.Г. Сучасні проблеми обліку фінансових результатів діяльності підприємств. Вісник НТУ “ХПІ”. 2015. № 25 (1134). С. 25-34. 71. Рожелюк В. М., Хомин П.Я . Витрати й доходи за обліковою політикою підприємства: концептуальний аспект. Вісник ЛКА. 2011. № 35. С. 379–383 72. Сморжанюк Т. П. Інвентаризація – один з головних методів обліку і контролю. Молодий вчений. 2015. № 2 (17). С. 66-69. 73. Стан та потреби бізнесу в Україні: секторальний розріз, вересень 2022. URL:https://cid.center/state-and-needs-of-business-in-ukraine-sectoral analysis-september-2022/. 74. Статистичний щорічник України за 2022 рік. Державна служба статистики України : [за ред. І. Є. Вернера]. К. : 2023. 385 с. 75. Статистичний щорічник України за 2018 рік. Державна служба статистики України : [за ред. І. Є. Вернера]. Житомир ТОВ «БУК-ДРУК» 2019. 482с. 76. Собін О. В. Адаптація закладів ресторанного господарства до умов сьогодення. Наукові записки Львівського університету бізнесу та права. Серія економічна. Серія юридична. Випуск 37/2023 С. 127-131 77. Сущенко О. А., Лола Ю. Ю., Козубова Н. В. Готельний бізнес : навч. посіб. Харків : ХНЕУ, 2018. 472 с. 78. Табенська О. І. Сучасні тенденції розвитку готельного господарства. Економіка. Фінанси. Право. 2018. № 12. С. 34-38. 79. Тесленко Т. І., Конькова Н.В. Облік фінансових результатів: проблеми та шляхи вдосконалення. Бізнесінформ. 2013. № 4. С. 356-360. 80. Тренди ресторанного бізнесу в реаліях України: погляд Всеволода Поліщука. (2023, 31 січня). Ресторатор. https://www.restorator.ua/post/trends 81. У якій ситуації опинився готельний бізнес під час війни. URL:https://www.epravda.com.ua/columns/2022/09/28/691984/ 82. Фірко Н. Б. Економічна суть та класифікація доходів підприємства: теоретичний аспект. [Електронний ресурс]. URL: masters.donntu.org/2013/iem/.../library/article3.pdf. 83. Чабанюк О. М. Особливості обліку витрат та калькулювання собівартості готельних послуг. Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. 2012. Вип. 9(3). С. 426-432. 84. Черниш І.В., МаховкаВ.М., Бакало Н.В.,Глєбова А.О. Розвиток готельного-ресторанного бізнесу в україні на умовах франшизи та сучасних анімаційних програм. Науковий журнал «Економіка і регіон». Полтава: ПНТУ, 2022. Т. (1(84). С. 41-49. –doi:https://doi.org/10.26906/EiR.2022.1(84).2541. 85. Чижевська Л. В., Остапенко Я.В. Внутрішній контроль витрат та доходів підприємств готельного господарства. Наукові праці Полтавської державної аграрної академії. Вип. 2 (7). Т.1. Полтава : ПДАА, 2013. C. 302-310. 86. Шамара І.М., Гапоненко Г.І., Кривулькіна Д.І. Проблеми та перспективи розвитку туристичного ринку України в контексті загальносвітових тенденцій. Вісник ХНУ імені В.Н. Каразіна. Серія «Міжнародні відносини. Економіка. Країнознавство. Туризм». 2020. Вип. 11. С. 128–139. 87. Якимів В.В., Кучеренко О.В. Формування та аналіз фінансової звітності готельних підприємств. Міжнародний науковий журнал «Інтернаука». 2020. № 12(1). С. 81–84. 88. Янчева Л. М. , Шталь Т.В., Ільченко М.О.Методичні підходи до організації бухгалтерського обліку витрат виробництва та обігу на підприємствах ресторанного господарства. Економічна стратегія і перспективи розвитку сфери торгівлі та послуг. 2012. № 2. С. 11-17. 89. Янчева Л. М., Герасимова Н.С. Особливості формування собівартості готельних послуг. Розвиток харчових виробництв, ресторанного та готельного господарств і торгівлі: проблеми, перспективи, ефективність : тези міжнар. наук.-практ. конф. (м. Харків, 22 травня 2014 р.). – Харків : ХДУХТ, 2014. – Ч. 2. – С. 73-74. 90. Янчева Л. М., . Ільченко М.О. Особливості формування собівартості продукції на підприємствах ресторанного господарства. Економічна стратегія і перспективи розвитку сфери торгівлі та послуг. 2012. Вип. 1(1). С. 3-10. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/esprstp_2012_1%281%29__3. 91. Янчева Л. М., Янчев А. В., Кирильєва Л. О. Облік та аудит витрат підприємств ресторанного господарства: управлінський аспект : монографія : Харьків. : Видавець Іванченко І. С., 2017. 262 с http://elib.hduht.edu.ua/bitstream.pdf 92. Фінансовий облік: підручник / Я. Д. Крупка, З. В. Задорожний, Р. О. Мельник, Н. Я. Микитюк, Н. В. Гудзь, П. Н. Денчук, Р.В. Романів. 4-те вид., допов. і перероблене. Тернопіль: ТНЕУ, 2020. – 418 с. 93. Як український ресторанний бізнес адаптується до викликів війни: дослідження (2020). URL://business.rayon.in.ua/news/547964- yak-ukrainskiy restoranniy-biznes-adaptuetsya-do-viklikiv-viyni-doslidzhennya 94. We realized what freedom is. The stories of three establishments that relocated to Kyiv. URL:https:// tvoemisto.tv/en/news/we_realised_what_freedom_is_the_stories_of_three_establishments_that_relocated_to_ kyiv_145677.html. 95. Технологія готельної справи: навчальний посібник / І. К. Нестерчук та ін. Житомир: 2019. 223с. URL: http://surl.li/dqdbt |
Appears in Collections: | 071 - "Облік і оподаткування" (Бакалаври) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
KR_071_B_2024_Sayenko.pdf Restricted Access | 5.11 MB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.