Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/57322
Title: | Облік і внутрішній аудит витрат в системі управління підприємств |
Other Titles: | Accounting and internal audit expenses in the enterprise management system |
Authors: | Курова, Анастасія Олександрівна |
metadata.dc.contributor.advisor: | Кирильєва, Л. О. |
metadata.dc.contributor.affiliation: | Державний біотехнологічний університет, Кафедра обліку, аудиту та оподаткування |
Keywords: | облік;аудит;управління;підприємство;облікова політика;витрати;управління;інформаційно-комунікаційні технології;кейтеринг;accounting;audit;management;enterprise;accounting policy;costs;information and communication technologies;catering |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | Харків: ДБТУ |
Citation: | Курова А. О. Облік і внутрішній аудит витрат в системі управління підприємств: кваліфікаційна робота на здобуття ступеня вищої освіти «Бакалавр»: спец. 071 - Oблік і oпoдаткування; наук. кер. Л. О. Кирильєва. Харків, 2024. 90 с. |
Abstract: | Актуальність теми кваліфікаційної роботи полягає у збільшенні обсягів обліково-аналітичної інформації в підприємствах ресторанного господарства з функціями кейтерингу, що вимагає використання комплексного підходу до організації управлінського обліку та аудиту витрат в умовах трансформації ринкової економіки. В процесі діяльності сучасних бізнес-структурах відзначається низка невирішених проблем, які гальмують процес керування витратами підприємства і знижують ефективність діяльності в цілому. Серед них розходження економічної і бухгалтерської термінології, невирішені питання щодо формування облікової політики в частині витрат, організації управлінського обліку витрат в системі рахунків та формування внутрішньої управлінської звітності, ведення обліку витрат з використанням інноваційних технологій для швидкого отримання інформації та її обміну між учасниками бізнес-процесів. Також відзначається наявність дискусійних питань щодо організації внутрішнього аудиту витрат, розробки організаційних регламентів аудиту для упорядкування необхідних для цього процедур.
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню теоретичних аспектів та підготовці практичних рекомендацій щодо удосконалення процесу організації обліку та аудиту витрат в системі управління підприємств. The relevance of the topic of the qualification work is to increase the volume of accounting and analytical information in restaurant business enterprises with catering functions, which requires the use of an integrated approach to the organization of management accounting and cost audit in the context of market economy transformation. In the course of operation of modern business structures, there are a number of unresolved problems that hinder the process of managing enterprise costs and reduce the efficiency of activities in general. Among them are differences in economic and accounting terminology, unresolved issues related to the formation of accounting policy in terms of costs, organization of management accounting of costs in the accounting system and formation of internal management reporting, cost accounting using innovative technologies for quick information acquisition and its exchange between participants in business processes. The author also notes the existence of controversial issues regarding the organization of internal audit of expenses, development of organizational audit regulations to streamline the necessary procedures. The qualification work is devoted to the study of theoretical aspects and preparation of practical recommendations for improving the process of organizing cost accounting and audit in the management system of enterprises. |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/57322 |
metadata.dcterms.references: | 1. Акімова Н. С., Топоркова О. В., Наумова Т. А. Удосконалення системи управлінського обліку торгової організації в конкурентному середовищі . Проблеми економіки. 2018. № 4. С. 294-300. 2. Андрющенко І.С., Жилякова О.В. Класифікація витрат підприємств ресторанного господарства. Journal Title: Science Review - Year 2017, Vol 2, Issue 7. С.22-28 3. Бакеренко Н. П. Управлiння витратами пiдприємства та їх облiк на основi внутрiшньо фiрмової iнформацiї. Торгiвля i ринок України. У 3 т. Донецьк: ДонДУЕТ iм. М. Туган-Барановського, 2016. Т 3. С. 170–175. 4. Будько О. В. Класифікація обліково-аналітичної інформації з метою інформаційного забезпечення управління сталим розвитком підприємства. Інноваційна економіка. 2015. № 1. С. 207-212. 5. Варчук О. Проблеми визначення поняття «витрати». Галицький економiчний вiсник. 2012. № 6 (39). с. 98–103. 6. Вигівська, І. М., Макарович, В. К., & Сіра, Е. О. (2018). Особливості формування облікової політики кейтерингової компанії. Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, (1(39), 9–12. 7. Вітер С. А., Світлишин І. І. Захист облікової інформації та кібербезпека підприємства. Економіка та суспільство : електрон. наук. фах. вид. 2017. Вип. 11. С. 497–502. 8. Великий Ю. В. Етапи внутрішнього аудиту на підприємстві. Агросвіт. 2017. № 7. С. 28-31. 9. Волковська Я.В. Організація управлінського обліку на підприємствах готельно-ресторанного комплексу. Науковий вісник Ужгородського університету. Серія : Економіка. 2017. Вип. 2. С. 310-315. 10. Глобальні принципи управлінського обліку. Ефективний управлінський облік: оптимізація рішень та створення успішних організацій // URL:zakon. Help/files/ artike/7192/ Глобальні% 20 принципи%20управлінського% 20 обліку% 20. Pdf/ 11. Голов С.Ф. Управлінський облік. Київ.: Лібра, 2003. 704 с. 12. Гоцелюк Ю. Є., Янюк М.О., Мельник О.І. Напрями та методи оптимізації витрат підприємства у ринкових умовах. Глобальні та національні проблеми економіки. 2015. Випуск 8. С. 108–111. 13. Гузар У. Аналіз діяльності закладів ресторанного бізнесу в Україні під час війни.Проблеми сучасних трансформа цій. Серія : економіка та управління. 2023. № 9. С. 1–4. 14. Господарський кодекс України Режим доступу: http://buhgalter911.com/Res/PSBO/PSBO16.aspx 15. Дорош Н. І., Лясківська Г. В. Внутрішній аудит витрат на виробництво. Молодий вчений. 2018. № 3(1). С. 346-350. 16. Долюк А. В. Порiвняльна характеристика визнання, оцiнки i вiдображення в облiку та звiтностi пiдприємств витрат дiяльностi за мiжнародними та нацiональними стандартами. Проблеми теорiї та методологiї бухгалтерського облiку, контролю i аналiзу. 2017, Вип. 3 (24). С. 145–153. 17. Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» щодо вдосконалення деяких положень» від 05.10.17 № 2164–VІІІ Режим доступу: http:// http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/2164-viii 19. Замай О.О. Методологія формування звітності про управління в системі інформаційного забезпечення зовнішнього контролю підприємств.проблеми системного підходу в економіці випуск № 1(87), 2021. с.82-88 20. Івахненков С. Впровадження програмного забезпечення обліку і контролю: потенційні переваги і реальні проблеми. Бухгалтерський облік і аудит. 2017. №2. с. 56 – 62. 21. Кім Г., Сопко В.В., Кім С.Г. Бухгалтерській облік: первинні документи та порядок їх заповнення: Навч.посібник-К.: Центр навчальної літератури, 2004.-440с. 22. Киба Л.М. Передумови створення методики з розрахунку нормативів виробничих запасів матеріально-технічних ресурсів. //Актуальні проблеми економіки-2014.-С.159-168 23. Коба О. В., Миронова Ю. Ю. Витрати підприємства та їх класифікація для потреб управління й економічного аналізу. Причорноморські економічні студії. 2016. Вип. 4. С. 99-103. 24. Колiсник Г.М. Складовi системи управлiння витратами пiдприємницьких структур. Науковий вiсник Нац. лiсотехн. унiверситету України. 2013. Вип. 23.16. С. 227–239. 25. Корчажникова Л.П. Інформаційна фунція контролінгу в розвитку управлінсько-аналітичної сутності бухгалтерського обліку. Акад. огляд. 2022. №1. с. 52 – 54 26. Королюк Т. М., Рапа Н.В. Діджиталізація документообігу на підприємстві: особливості сервісного забезпечення. Галицький економічний вісник.Т. : ТНТУ, 2022.Том 75. № 2. С. 37–45. 27. Котенко Л.Н., Манжос Н.В. Бухгалтерский учет в предприятиях торговли и питания. Х.: Студцентр, 2003. 640 с. 28. Кирильєва Л.О. Поливана Л.А., Кащена Н.Б., Наумова Т.А., Акімова Н.С. Організаційні аспекти формування інформаційно-аналітичного сервісу управління підприємствами торгівлі в період цифровізації. Збірник наукових праць «Фінансово-кредитна діяльність: проблеми теорії та практики». Львів Університет банківської справи. Том 3. № 50. 2023. С. 127-138 29. Курова А.О. Сучасні підходи до організації контролю витрат в системі управління послуг мобільного харчування. Нові горизонти розвитку бізнесу в умовах сучасних викликів. Можливості та механізми підтримки бізнесу в умовах європейської інтеграції. Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції здобувачів вищої освіти і молодих учених, 26 квітня 2024 р. Харків: ДБТУ. 2024. 608 с. с.441-444 30. Лагутін В.Д. Економіко-правове забезпечення розвитку і функціонування торгівлі. Вісник Львівської комерційної академії. Вип.. 19. 2015. С. 38 – 44. 31. Лижавська О.Л. Поняття «витрати» в обліку підприємств ресторанного господарства [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://dspace.oneu.edu.ua/xmlui/handle/123456789/586?show=full 32. Малахова А.В. Мартиненко О.В. Мартиненко А.О. Проблеми і перспективи розвитку управлінського обліку на підприємствах. Економіка і суспільство. Мукачівський державний університет. Випуск 8. 2017. С.785-789 33. Маренич Т., Поливана Л., Кирильєва Л., Шеховцова . Д. Трансформація базових підходів до організації управлінського обліку в умовах глобалізації. Фінансово-кредитна діяльність: проблеми теорії та практики, 1(36), 99–107. 34. Марцин В.С. Трансформація функцій торгівлі в діяльності ринкових структур. Фінанси України. 2017. № 11. с. 36 – 42. 35. Мiжнароднi стандарти аудиту, надання впевненостi та етики.Режим доступу : http://www.apu.com.ua/files/temp/standart_2006.pdf 36. Нападовська Л.В. Управленческий учет: суть, значение и рекомендации по его использованию в практической деятельности отечественных предприятий. Бухгалтерський учет и аудит, 2015. № 8-9, с. 50-62 37. Нацiональне положення (стандарт) бухгалтерського облiку 1 «Загальнi вимоги до фiнансової звiтностi» Iз змiнами внесеними наказами Мiнфiну вiд 27.06.2013 р. № 627 вiд 08.02.2014 р. №48. Режим доступу: http://buhgalter911.com/Res/NPSBO/NPSBO1.aspx 38. Нашкерська Г.В. Бухгалтерський облік: Навчальний посібник Київ: Центр навчальної літератури, 2004. 464с. 39. Наумова Т.А., Акімова Н.С., Кирильєва Л.О.Трансформація системи управління внутрішнього аудиту в умовах глобальних криз та війни. Підприємництво та торгівля: зб. Наук. Праць. № 34. 2022 р. С. 162-167. 40. Нестеренко О.О. Коробкіна І.С. Класифікація кейтерингових послуг для організації їх обліку. Бізнес Інформ. 2014. № 4. С. 251–256 41. Організація бухгалтерського обліку: Підручник для студентів спеціальності «Облік та аудит» вищих навчальних закладів. За ред.. проф. Ф.Ф. Бутинця. 3-є вид. доп. і перероб. Житомир, 2000. 592 с. 42. Пилипенко А. А. Формування облiково-аналiтичного забезпечення управлiння витратами пiдприємств та їх об'єднань: монографiя. А. А. Пилипенко, I. П. Дзьобко, О. В. Писарчук. Харкiв: Вид. ХНЕУ. 2011. 344 с. 43. Педченко Н.С., Тітенко Л.В., Мількао А.І, Артюх-Пасюта В.В., Тітенко Ю. А. Сутність та економічний зміст витрат підприємства: сучасний погляд Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі Випуск 1(107), 2023 с.29-36 44. Погорелов Ю.С. Інструменти управлінського обліку на промислових підприємствах. Ю.С. Погорелов, Ю.Ю. Миронова, М.В. Краснощік. Економіка і регіон : наук. вісн. ПолтНТУ. Полтава : ПолтНТУ, 2015. № 3 (52). С. 77-82. 45. Помiрко Н. М. Класифiкацiя логiстичних витрат у формуваннi системи управлiння ними на промисловому пiдприємствi: наукове видання. Вiсник Нацiонального унiверситету Львiвська полiтехнiка No 669. Логiстика. Львiв: НУ Львiвська полiтехнiка, 2015. С. 99 –107. 46. Пославська Л. І. Облік доходів за сферами відповідальності у будівництві. Економічний аналіз: зб. наук. Праць. Тернопільський національний економічний університет. Тернопіль: Видавничо поліграфічний центр Тернопільського національного економічного університету «Економічна думка», 2016. Том 24. № 2. С. 114-122. 47. Положення (стандарти) бухгалтерського обліку. Режим доступу www.rada.kiev.ua 48. Постова В.В. Використання інформаційних систем та технологій в закладах ресторанного господарства: вплив на якість обслуговування та збільшення прибутку. Науковий вісник Ужгородського національного університету. 2023. Вип. 47. С. 94-97 49. План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталів, зобов’язань і господарських операцій підприємства та інструкція про застосування плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій. www.minfin.gov.ua 50. Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затверджене наказом Мінфіну від 24.05.95 р. №88,зареєстроване в Мін'юсті 05.06.95 р. за №168/704. www.minfin.gov.ua 51. Правила роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства : Наказ Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 24.07.2002 № 219. Режим доступу: http://buhgalter911.com/Res/PSBO/PSBO16.aspx 52. Про затвердження Методичних рекомендацiй щодо облiкової полiтики пiдприємства та внесення змiн до деяких наказiв Мiнiстерства фiнансiв України. Режим доступу: http://buhgalter911.com/Res/PSBO/PSBO16.aspx 53. Родіна О. В. Сучасні підходи до визначення сутності категорії «Витрати» Економіка і суспільство. 2017. Вип. № 9. С. 1181–1186. 54. Ростовська Г.В. Витрати: економічна сутність та напрямки дослідження. Вісник Донецького Національного університету. 2019. № 2. С.65–68. 55. Семенець, А. О. Вплив принципів внутрішнього аудиту на контрольне середовище: економічні та соціальні наслідки. Економічний простір, (139), 182-198. 56. Тесак О.В. Формування облікової політики щодо витрат підприємства. Електронний науковий журнал «Приазовський економічний вісник» 4(27) 2021. Запоріжжя. С. 94-97. 57. Ткаченко Н.М. Бухгалтерский финансовый учет, налогообложение и отчетность: учебник. К.: Алерта, 2006 1080с. 58. Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні: Закон України від 16.07.99 р.№996-XIV (зі змінами та доповненнями). 59. Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг: Закон України від 01.06.2000 р. № 1776 зі змінами. 60. П’ятницька Г., Григоренко О. Глобальні тренди розвитку кейтерингу.Зовнішня торгівля: економіка, фінанси, право. 2019. № 3. С. 51– 58 61. Рета М. В. Логістичні витрати: визначення, класифікація та облік. Бізнес Інформ. – № 8. – С. 155–158. 62. Скригун Н. П. Класифiкацiя витрат та її практичне значення в системi управлiння витратами. Економiка : проблеми теорiї та практики: Зб. Наук. пр. Днiпропетровськ: ДНУ, 2018. Вип. 238. Т. I. С. 148–155. 63. Скрипник М. I. Визначення сутностi понять «витрати» та «затрати». Мiжнародний збiрник наукових праць. 2019. Випуск 2 (17). С. 308–312. 64. Чернікова І.Б., Кирильєва Л.О., Шеховцова Д.Д., Кваша О.О.,Коробкіна І.С. Управлінський облік в інформаційній системі підприємства. Навчальний посібник Колектів авторів; Харківський державний університет харчування та торгівлі. арків: «Видавництво «Форт», 2016. 209 с. 65. Чумак О.В., Андрющенко І. С. Аналіз стану й оцінка тенденцій показників розвитку підприємств ресторанного господарства. Бізнес Інформ. 2014. № 12. С. 307-313. 66. Фабіянська В.Ю. Аудиторські докази: сутність, оцінка в контексті забезпечення вимог достатності та прийнятності. Агросвіт. 2020. № 8. С. 77–86. 67. Фарiон В.Я. Сутнiсть витрат як економiчної категорiї. Вiсник Чернiвецького торговельно-економiчного iнституту, 2017. Вип. 1. С. 44–48. 68. Шеховцова Д.Д. Організація управлінського обліку витрат при використанні інформаційних технологій на підприємствах ресторанного господарства. Бізнес Інформ. 2016. № 3. С. 244-249. 69. Шмигель О.Є. Управлінський облік та критерії його ефективності на підприємстві. Інноваційна економіка. 2020. №3-4. С. 182-187. 70. Zadoroznuy z.-м.v. і averkyn, y.f. Управлінський облік: особливості та принципи. Financial and credit activity problems of theory and practice. 2019.114–120. 71. Янчева Л.М., Янчев А.В., Кирильєва Л.О., Шеховцова Д.Д. Облік та аудит витрат підприємств ресторанного господарства: управлінський аспект : монографія. Х.: Видавець Іванченко І. С.. 2017. 262 с. |
Appears in Collections: | 071 - "Облік і оподаткування" (Бакалаври) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
KR_071_B_2024_Kurova.pdf Restricted Access | 1.06 MB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.