Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/57222
Title: Напрямки гастрономічного туризму та традиції в європейських країнах
Other Titles: Directions of gastronomic tourism and traditions in European countries
Authors: Агапов, Богдан Андрійович
metadata.dc.contributor.advisor: Омельченко, Г. Ю.
metadata.dc.contributor.affiliation: Державний біотехнологічний університет, Кафедра туризму
Keywords: гастрономічний туризм;традиційна кухня;гастрономічний тур;гастрономічні фестивалі;gastronomic tourism;traditional cuisine;gastronomic tour;gastronomic festivals
Issue Date: 2024
Publisher: Харків: ДБТУ
Citation: Агапов Б. А. Напрямки гастрономічного туризму та традиції в європейських країнах: кваліфікаційна робота бакалавра: спец. 242 – Туризм і рекреація; наук. кер. Г. Ю. Омельченко. Харків: ДБТУ, 2024. 86 с.
Abstract: Метою даної кваліфікаційної роботи є дослідження напрямків гастрономічного туризму та вивчення традицій кухонь європейських країн. Основна увага зосереджується на вивченні феномену гастрономічного туризму як сучасної форми туристичної активності та аналізі різноманітних аспектів, що впливають на його розвиток у країнах Європи. Об'єктом дослідження є гастрономічний туризм в європейських країнах. Предметом дослідження є напрямки розвитку гастрономічного туризму та традиції кухонь у країнах Європи, включаючи вивчення популярних кулінарних маршрутів, традиційних страв і напоїв, а також впливу гастрономічного туризму на економіку та культуру цих країн. Теоретична та методологічна основа дослідження гастрономічного туризму та традицій кухонь в європейських країнах базується на інтердисциплінарному підході, який поєднує елементи гастрономічної культури, туризму, економіки, соціології, культурології та географії. Основні теоретичні підстави дослідження включають аналіз понять та концепцій гастрономічного туризму, вивчення рольової моделі та взаємозв'язку гастрономічної культури з туризмом, а також розгляд традиційних кухонь як культурного феномену.
The purpose of this qualification work is to study the directions of gastronomic tourism and study the traditions of the cuisines of European countries. The main focus is on the study of the phenomenon of gastronomic tourism as a modern form of tourist activity and the analysis of various aspects affecting its development in European countries. The object of research is gastronomic tourism in European countries. The subject of the study is the development of gastronomic tourism and culinary traditions in European countries, including the study of popular culinary routes, traditional dishes and drinks, as well as the impact of gastronomic tourism on the economy and culture of these countries. The theoretical and methodological basis of the study of gastronomic tourism and kitchen traditions in European countries is based on an interdisciplinary approach that combines elements of gastronomic culture, tourism, economics, sociology, cultural studies and geography. The main theoretical foundations of the study include the analysis of concepts and concepts of gastronomic tourism, the study of the role model and the relationship between gastronomic culture and tourism, as well as the consideration of traditional cuisines as a cultural phenomenon.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/57222
metadata.dcterms.references: 1. Закон України «Про туризм». Документ 324/95-ВР, чинний, поточна редакція. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/324/95-%D0%B2%D1%80 2. Кукліна Т.С. Гастрономічний туризм на туристичному ринку України / Т.С. Кукліна. URL: https://tourlib.net/statti_ukr/kuklina.htm. 3. Офіційний сайт Міжнародної асоціації гастрономічного туризму. URL: https://worldfoodtravel.org/. 4. Вульф Э. Що таке гастрономічний туризм / Э. Вульф. URL: https://worldfoodtravel.org/ru/what-is-food-tourism-definition-food-tourism/ . 5. Dasilva D. Assessing The Economic Potential For Culinary Tourism In Suriname: A Value Chain Approach / D. Dasilva. 2015. URL: http://www.surinamecompete.org/wp-content/uploads/2016/01/Assessing TheEconomic-Potential-Of-Culinary-Tourism-Revised.pdf. 6. Directrices generales de la estrategia de turismo sostenible de España 2030 [Електронний ресурс]. – URL: https://turismo.gob.es/es es/estrategiaturismo-sostenible/Documents/directrices-estrategia-turismo sostenible.p 7. Hall C.M. Tourism Business Frontiers: Consumers, Products and Industry / C.M. Hall, R. Mitchell. URL: [Електронний ресурс]. – URL: https://www.globalspec.com/reference/47077/203279/chapter-16-gastronomyfood and-wine-tourism. 8. Yurtseven H.R. Sustainable Gastronomic Tourism in Gokceada (Imbros): Local and Authentic Perspectives / H.R. Yurtseven // International Journal of Humanities and Social Science. 2011. Vol.1. No.18. P.17-26 9. Саламатіна С. Є. Стан та перспективи розвитку гастрономічного туризму на півдні Одещини / С. Є. Саламатіна // Наукові праці [Одеської національної академії харчових технологій]. - 2014. - Вип. 46(2). - С. 325-329. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Np_2014_46(2)__82. 10. Шандор, Ф. Ф., Кляп, М. П. (2013). Сучасні різновиди туризму: підручник. К.: Знання, 334, 2. 11. Корнілова В. В. Сучасні тенденції розвитку гастрономічного туризму // Ефективна економіка. – 2018. – №2. URL: http://tourlib.net/statti_ukr/kornilova.htm. (дата звернення: 29.04.2021) 12. Кому потрібен гастротуризм. URL: http://www.gastrotur.ru/gastronomicheskiy-turizm/komu-nuzhen-gastroturizm. 13. Що таке гастрономічний туризм. URL: http://www.gastrotur.ru/gastronomicheskiy-turizm/chto-takoegastroturizm. 14. Тури для гурманів https://goukraine.info/uk/tour/type/22 15. Двадцять кращих гастрономічних турів зі всього світу (20 of the best food tours around the world). URL: https://www.theguardian.com/travel/2019/jun/26/20-best-food-toursaround worldlisbon-lima-havana-hanoi 16. Омельницька, В. О. Сутність та класифікація видів гастрономічного туризму / В. О. Омельницька // Приазовський економічний вісник. – 2018. – № 1 (6). – С. 15-20. 17. Офіційний сайт Глобальної асоціації гастрономічного туризму. URL: https://www.globalfoodtourism.com. (дата звернення: 29.04.2024) 18. Стешенко Д. О., Парфіненко А. Ю. Гастрономічний туризм як чинник розвитку туристичної сфери України. Туристичний бізнес: світові тенденції та національні пріоритети, м. Харків, 9 лист. 2012 р. / ХНУ ім. В. Н. Каразіна. – Харків, 2012. – С. 239—241. 19. Божидарник Т. Міжнародний туризм / Т. Божидарник: Підручник. – К.: Центр навчальної літератури, 2019. – 312 с. 20. Сучасні тенденції розвитку гастрономічного туризму. URL: https://tourlib.net/statti_ukr/komilova.htm. 21. Ковешніков В.C. Винний та гастрономічний туризм: важливий потенціал розвитку економіки / В.C. Ковешніков, В.В. Гармаш // Інвестиції: практика та досвід. 2017. №4. С.32-37. 22. Вишневська Г.Г. Потенціал кулінарних турів у контексті спеціалізованого туризму // Актуальні проблеми історії, теорії та практики художньої культури. 2013. Вип.31. С.112-118. 23. Long Lucy. Culinary Tourism. The University Press of Kentucky, 2004. Р.20. 24. List of Michelin starred restaurants. URL: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Michelin_3-star_restaurants. 25. McKercher B., Okumus F., Okumus B. Food Tourism as a Viable Market Segment: It's All How You Cook the Numbers! // Journal of Travel & Tourism Marketing. 2008. Vol.25(2). Р.137-148. 26. Sajna S. Shenoy. Food tourism and the culinarytourist. A thesis presented to the Graduate School of Clemson University. Advisor Dr. William, C. Norman, 2010. 210 p. 27. Allen G.J., Albala K. The Business of Food: Encyclopedia of the Food and Drink Industries. -ABC CLIO, 2010. Р. 112. 28. Глушко, В. О. (2016). Гастрономічний туризм як окремий вид у туризмі: поняття, сутність, класифікація. Торгівля і ринок України, (39-40), 166-175. 29. Трададенко Т.П.; Верес К.О. Гастрономічний туризм: перспективні напрями. 2014. 30. Мальська, М. П., Філь, М. І., Пандяк, І. Г. (2021). Гастрономічний туризм. Навчальний посібник. Київ: Видавництво «Каравела, 7-13. 31. Красовський, С. О. (2021). Гастрономічний туризм як актуальний тренд сучасної культури. Питання культурології, (37), 169-180. 32. Куракін, О. Б., Турло, А. А. Фестивальний гастрономічний туризм Європою. ТОМ 2, 148. 33. Хмаріна, А. О. (2023). Гастрономічний туризм в Італії. 34. Степанова, О. А. (2021). Гастрономічний туризм в Італії. 35. Гуслистий, О. С., Савченко, А. Д. Гастрономічний туризм в Європі. том 2, 142. 36. Андрєєва, С. С., Діхтярь, А. М. (2022). Кулінарна етнологія та гастрономічний туризм. 37. Тваринська, А. Р. (2021). Винний туризм в Німеччині: досвід для України. 38. Мамотенко, Д., Носенко, В. П. (2023). Особливості гастрономічного туризму Німеччини (Doctoral dissertation, НУ" Запорізька політехніка"). 39. Фощан А. Л. Гастрономічний туризм, як складова розвитку туристичної сфери бізнесу. с 24 Світові досягнення і сучасні тенденції розвитку туризму та готельно-ресторанного господарства. Збірник, 387. 40. Дробанцева, А. Є. (2023). Гастрономічний туризм: стан та розвиток (Master's thesis, Національний університет «Запорізька політехніка»). 41. Петлін І.В., Василиця Х.А. Місце шоколадного туризму в розвитку гастрономічних видів туризму// Регіональний туризм: сучасний стан та шляхи оптимізації: матеріали міжнародної науково-практичної конференції (2 квітня 2021 р.). Київ. 2021. с. 31-33 42. Тучковська, І. І., Полотай, Б. Я. (2017). Особливості гастрономічного туризму у Франції. Вісник Львівського торговельно економічного університету. Економічні науки, (53), 156-159. 43. Руднєва, М. Г. (2014). Устричні ферми Франції–об’єкти гастрономічного туризму. 44. Полотай, Б. Я. Гастрономічний туризм європейських країн. ЛТЕУ, 149. 45. Терещенко, Є. І. (2023). Порівняльна характеристика гастрономічного туризму Італії та України.
Appears in Collections:242 – " Туризм і рекреація" (Бакалаври)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2024_T_242z-20b-01_Agapov_B.pdf
  Restricted Access
4.33 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.