Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/56833
Title: Методичні засади оцінки використання продовольчого потенціалу підприємств
Other Titles: Methodological principles of assessing the use of the food potential of enterprises
Authors: Кубатко, Віра Михайлівна
Keywords: витратний метод;регіон;продовольчий потенціал;фактори;ресурси;consumption method;region;food potential;factors;resources
Issue Date: 2024
Publisher: Харків
Citation: Кубатко В. М. Методичні засади оцінки використання продовольчого потенціалу підприємств. Актуальні проблеми інноваційної економіки та права. 2024. № 4. С. 11-14.
Series/Report no.: Актуальні проблеми інноваційної економіки та права;№ 4
Abstract: Продовольчий потенціал підприємств є складною, багатогранною, багаторівневою категорією, у зв’язку з чим закономірності його функціонування розкриваються на основі комплексного системного дослідження. Для оцінки продовольчого потенціалу підприємств необхідна система показників, яка враховує фактичну динаміку і теоретичні передумови потенціалу підприємства. Оцінка продовольчого потенціалу підприємств є цілеспрямованим процесом визначення у грошовому виразі вартості об’єкта з урахуванням потенційного доходу, який має місце в певний проміжок часу в умовах конкурентного ринку. У сучасних умовах використовуються різні підходи: системний, маркетинговий, функціональний, відтворювальний, інноваційний тощо. Науковці виокремлюють порівняльний, витратний та результативний методи оцінки використання продовольчого потенціалу підприємств. Метою статті є аналіз існуючої методики використання продовольчого потенціалу в сучасних умовах. У процесі дослідження застосовано методи порівняння, аналізу, теоретичного та логічного узагальнення. Методологічною основою став діалектичний метод дослідження. У статті висвітлено наукові підходи щодо оцінки викорис тання продовольчого потенціалу підприємств та з’ясовано переваги та недоліки порівняльного, витратного та результати вного методів; доведено, що на використання продовольчого потенціалу впливають: принципи, які пов’язані з землею, будинками і спорудами; принципи, які базуються на потребі користувача; принципи, які пов’язані з ринковим середовищем; принципи найкращого і найефективнішого використання; запропоновано класифікацію чинників, які впливають на методи оцінки продовольчого капіталу: соціально-економічні; політичні; природно-кліматичні; фінансово-економічні; структурно-функціональні; соціально-трудові; матеріально-технічні; ринково-ситуаційні тощо.
The food potential of enterprises is a complex, multifaceted, multilevel category, with the regularities of its functioning revealed based on a complex systematic study. To assess the food potential of enterprises, a system of indicators is needed that considers the actual dynamics and theoretical prerequisites of the potential of the enterprise; the assessment of the food potential of enterprises is a purposeful process of determining in monetary terms the value of an object, considering the potential income that occurs in a certain period in the conditions of a competitive market. In modern conditions, various approaches are used: systemic, marketing, functional, reproductive, innovative, etc. Scientists distin guish comparative, cost-effective, and practical methods of assessing the use of the food potential of enterprises. The article aims to analyze the existing methods of using the food potential in modern conditions. In the research process, methods of comparison, analysis, and theoretical and logical generalization were applied. The dialectical research method became the methodological basis. The article highlights scientific approaches to assessing the use of the food potential of enterprises and clarifies the advantages and disadvantages of comparative, cost-effec tive, and practical methods; it has been proven that the use of food potential is influenced by principles related to land, houses, and structures; principles based on user needs; principles related to the market environment; principles of best and most effective use; a classification of factors influencing methods of food capital assessment is proposed: socio-economic; political; natural and climatic; financial and economic; structural and functional; social and labor; material and technical; market-situational, etc.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/56833
ISSN: 2524-0455
Appears in Collections:Випуск 4

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
apie_2024_4_2.pdf220.26 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.