Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/56286
Назва: | Бактеріологічне дослідження яєць на наявність бактерій роду Salmonella в умовах Золотоніської міжрайонної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, м. Золотоноша, Черкаської області |
Інші назви: | Bacteriological examination of eggs for the presence of Salmonella bacteria in the conditions of the Zolotonosha Interdistrict State Laboratory of the State Service of Ukraine for Food Safety and Consumer Protection, Zolotonosha, Cherkasy region |
Автори: | Пилипенко, Андрій Володимирович |
Науковий керівник : | Грінченко, Д. М. |
Місце роботи: | Державний біотехнологічний університет Кафедра епізоотології та мікробіології |
Ключові слова: | антибіотикограмма;бактеріологічні дослідження;бактеріоскопічні дослідження;курячі яйця;лабораторна діагностика;сальмонельоз;antibioticogram;bacteriological studies;bacterioscopic studies;chicken eggs;laboratory diagnostics;salmonellosis |
Дата публікації: | 2023 |
Видавництво: | Харків: ДБТУ |
Бібліографічний опис: | Пилипенко А. В. Бактеріологічне дослідження яєць на наявність бактерій роду Salmonella в умовах Золотоніської міжрайонної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, м. Золотоноша, Черкаської області: кваліфікаційна робота магістра: спец. 211 Ветеринарна медицина; наук. кер. Д. М. Грінченко. Харків: ДБТУ, 2023. 68 с. |
Короткий огляд (реферат): | Актуальність теми кваліфікаційної роботи. Курячі яйця відносяться до
одних з найцінніших продуктів харчування для людини. Завдяки високим
смаковим та поживним якостям, оптимальному співвідношенню поживних
речовин, хорошій засвоюваності, яйця та яйцепродукти широко
використовуються в раціонах харчування людей, а також для приготування
дієтичних страв. Досить часто в яйцях виявляють бактерії роду Salmonella,
які у людини можуть викликати харчові токсикоінфекції. Джерелом інфекції
при сальмонельозі є хвора та перехворіла на сальмонельоз птиця, що виділяє
значну кількість збудника з яйцями та послідом у навколишнє середовище.
Часто збудник може контаміновувати шкаралупу яєць й навіть проникати в
середину яйця.
Мета кваліфікаційної роботи. Вивчити поширення збудників
сальмонельозу серед птахів та особливості виявлення збудників родини
Salmonella в курячих яйцях в умовах Золотоніської міжрайонної державної
лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових
продуктів та захисту споживачів, м. Золотоноша, Черкаської області.
Завдання: Провести аналіз епізоотологічної ситуації щодо поширення
сальмонельозу птиці в птахогосподарствах Золотоніського району,
Черкаської області, продукція, яких досліджується в умовах Золотоніської
міжрайонної державної лабораторії Державної служби України з питань
безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, м. Золотоноша.
Вивчити етіологічну структуру сальмонельозу птахів при дослідженні
вмісту курячих яєць та змивів із шкарлупи яєць. Вивчити морфолого культуральну характеристику виділених штамів сальмонел із вмісту курячих
яєць та змивів шкарлупи яєць. Вивчити патогенні властивості виділених
штамів сальмонел. Вивчення чутливості виділених штамів сальмонел до
антибіотиків. Запропонувати ветеринарно-санітарні заходи, у випадку
знаходження в яйцях курей представників родини Salmonella.
Об’єктами дослідження були курячі яйця.
Предмет дослідження – сальмонельоз птахів.
Теоретичне та практичне значення одержаних результатів. За
результатами проведеного бактеріологічного дослідження нами було
виділено 24 культури сальмонел, із них 10 - змивів шкарлупи яєць та 14 із
вмісту яєць. За результатами бактеріологічного дослідження представники
родини Salmonella були виявлені в продукції одного господарства ПП
«Іскра». Так, із 60 яєць було виділено 24 штами сальмонел. Безумовно, така
інтенсисність виділення сальмонел із яєць вказує на широку циркуляцію
збудників сальмонельозу в цьому господарстві. Встановили, що етіологічна
структура сальмонельозу представлена 3 серологічними варіантами
сальмонел. Домінуюче значення мали сероваріанти S.enteritidis і S.gallinarum pullorum, на частку яких із загальної кількості виділених культур припадає 23
(95,8%), у тому числі: на S.enteritidis – 13 (54,2%) та S.gallinarum-pullorum -
10 (41,6%). Що стосується S. typhimurium, то цей сероваріант виділили лише
із змивів шкарлупи яєць, що складало - 1 (4,1%). Підтвердження патогенних
якостей визначали за допомогою біопроби на білих мишах та на 5 – добових
курчатах. Проведеними дослідженнями встановлено, що всі виділені із яєць
штами-ізоляти мали досить високі патогенні властивості. До кожної
виділеної культури окремо визначали чутливість до антибіотиків. Виявили,
що виділені штами сальмонел є зовсім не чутливі до еритроміцину, мають
достатню чутливість до тетрацикліну, левоміцитину, гентаміцину,
стрептоміцину, канаміцину, неоміцину, мономіцину.
Апробація. Брав участь у ІII Міжнародній науковій та практичній
конференції «Європейський науковий конгрес» Relevance of the topic of the qualification work. Chicken eggs are one of the most valuable food products for humans. Thanks to high taste and nutritional qualities, optimal ratio of nutrients, good digestibility, eggs and egg products are widely used in people's diets, as well as for preparing dietary dishes. Quite often, Salmonella bacteria are found in eggs, which can cause food poisoning in humans. The source of infection with salmonellosis is a sick and infected bird that releases a significant amount of the pathogen with eggs and droppings into the environment. Often, the pathogen can contaminate the eggshell and even penetrate the inside of the egg. The purpose of the qualification work. To study the distribution of salmonellosis pathogens among birds and the features of detection of Salmonella pathogens in chicken eggs in the conditions of the Zolotonosha Interdistrict State Laboratory of the State Service of Ukraine for Food Safety and Consumer Protection, Zolotonosha, Cherkasy Region. Task: To conduct an analysis of the epizootic situation regarding the spread of salmonellosis in poultry in the poultry farms of Zolotonosha district, Cherkasy region, the products of which are examined in the conditions of the Zolotonosha Interdistrict State Laboratory of the State Service of Ukraine for Food Safety and Consumer Protection, Zolotonosha. To study the etiological structure of avian salmonellosis when examining the contents of chicken eggs and washings from eggshells. To study the morphological and cultural characteristics of isolated salmonella strains from the contents of chicken eggs and eggshell washes. To study the pathogenic properties of selected salmonella strains. Study of the sensitivity of isolated salmonella strains to antibiotics. To propose veterinary and sanitary measures, in case of presence of representatives of the Salmonella family in eggs of chickens. The objects of the study were chicken eggs. The subject of research is salmonellosis of birds. Theoretical and practical significance of the obtained results. According to the results of the bacteriological research, we isolated 24 salmonella cultures, 10 of which were from washed eggshells and 14 from egg contents. According to the results of a bacteriological study, representatives of the Salmonella family were found in the products of one farm of PE "Iskra". Thus, 24 strains of salmonella were isolated from 60 eggs. Undoubtedly, such intensity of release of salmonella from eggs indicates a wide circulation of salmonellosis pathogens in this farm. It was established that the etiological structure of salmonellosis is represented by 3 serological variants of Salmonella. S.enteritidis and S.gallinarum-pullorum serovars were dominant, accounting for 23 (95.8%) of the total number of isolated cultures, including: S.enteritidis – 13 (54.2%) and S. gallinarum-pullorum - (41.6%). As for S. typhimurium, this serovariant was isolated only from washings of eggshells, which was 1 (4.1%). Confirmation of pathogenic qualities was determined using a bioassay on white mice and 5-day-old chickens. The conducted studies established that all strains isolated from eggs had rather high pathogenic properties. Sensitivity to antibiotics was determined separately for each isolated culture. It was found that the isolated strains of salmonella are not at all sensitive to erythromycin, they have sufficient sensitivity to tetracycline, chloramphenicol, gentamicin, streptomycin, kanamycin, neomycin, monomycin. Approbation. He participated in the III International Scientific and Practical Conference "European Scientific Congress" |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/56286 |
Розташовується у зібраннях: | 211 - "Ветеринарна медицина" (Магістри) |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
2023_M_211_Pylypenko.pdf | 879.43 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.