Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/55247
Title: Звіт про науково-дослідну роботу "Визначити закономірності популяційної динаміки шкідливих і корисних комах у екосистемах і розробити алгоритми фітосанітарних прогнозів для східного Лісостепу України" (остаточний)
Authors: Станкевич, С. В.
Леженіна, І. П.
Філатов, М. О.
Байдик, Г. В.
Забродіна, І. В.
Молчанова, А. О.
Васильєв, С. В.
Сіроус, Л. Я.
Васильєва, Ю. В.
Мєшкова, В. Л.
Омеліч, А. Р.
Рідкокаша (Воробей), А. Д.
Кучерявенко, Т. В.
Меленті, В. О.
Лутицьва, Н. В.
Наконечна (Коломієць), Ю. О.
Жупінська, К. Ю.
Горобець, А. О.
Рисенко, М. М.
Keywords: динаміка чисельності;шкідливі комахи;корисні комахи;екосистеми;алгоритми фітосанітарних прогнозів;захист рослин;карантин рослин
Issue Date: 2022
Publisher: Харків: ДБТУ
Citation: Станкевич С. В., Леженіна І. П., Філатов М. О., Байдик Г. В., Забродіна І. В., Молчанова А. О., Васильєв С. В., Сіроус Л. Я., Васильєва Ю. В., Мєшкова В. Л., Омеліч А. Р., Рідкокаша (Воробей) А. Д., Кучерявенко Т. В., Меленті В. О., Лутицьва Н. В., Наконечна (Коломієць) Ю. О., Жупінська К. Ю., Горобець А. О., Рисенко М. М. Звіт про науково-дослідну роботу "Визначити закономірності популяційної динаміки шкідливих і корисних комах у екосистемах і розробити алгоритми фітосанітарних прогнозів для східного Лісостепу України" (остаточний). Харків: ДБТУ, 2022. 196 с.
Series/Report no.: ;0117U000067
Abstract: Об’єкт дослідження – динаміка шкідливих і корисних комах у екосистемах. Мета роботи – розробити алгоритми фітосанітарних прогнозів для східного Лісостепу України. Методи дослідження – загальноприйняті в ентомології польові, лабораторні, лабораторно-польові методи та математичний аналіз. Популяція – структурна одиниця виду. Зазвичай популяції характеризують як групи у складі виду або підвиду. Виділяють такі чинники динаміки популяцій: абіотичні (температура, вологість, ґрунтові умови, вітер); біотичні – взаємодія з особинами (свого виду, інших видів тварин і рослин); антропогенні (антропічні) – господарська діяльність, пожежі, рекреація та ін. Теорії динаміки популяцій комах пояснюють її внутрішньопопуляційними взаємодіями; міжпопуляційними взаємодіями (паразитарна, трофічна теорії); зовнішніми чинниками (кліматична, трофічна теорії). Прогноз – це науково аргументоване передбачення, що дає випереджальну інформацію про розвиток певних явищ і процесів у майбутньому. Прогноз будується на аналізі поширення явищ, динаміки процесів у минулому, їх зв’язків з різноманітними чинниками та процесами. Оскільки у природі всі чинники, які впливають на процес, врахувати дуже важко, будь-які прогнози здійснюються з певною імовірністю. Тому точнішим є таке визначення: прогноз – це імовірнісне судження про тенденції та перспективи розвитку процесу в майбутньому на базі минулого і теперішнього. У захисті рослин виділяють такі прогнози: багаторічний (стратегічний); річний (тактичний); сезонний (сигналізація). Для прогнозування розвитку популяцій широко використовують системний підхід і його основний прийом – імітаційне моделювання, що ґрунтується на даних, одержаних під час дослідження конкретних популяцій.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/55247
Appears in Collections:Звіти НДР

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Zvit_Stankevych.pdf8.62 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.