Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/55167
Title: Звіт про науково-дослідну роботу "Використання електромагнітних технологій для зберігання сільськогосподарської продукції" (остаточний)
Authors: Косуліна, Н. Г.
Ляшенко, Г. А.
Чорна, М. О.
Федюшко, О. Ю.
Keywords: електромагнітного випромінювання;яблуко;електромагнітні технології;зберігання плодів
Issue Date: 2022
Publisher: Харків: ДБТУ
Citation: Косуліна Н. Г., Ляшенко Г. А., Чорна М. О., Федюшко О. Ю. Звіт про науково-дослідну роботу "Використання електромагнітних технологій для зберігання сільськогосподарської продукції" (остаточний). Харків: ДБТУ, 2022. 160 с.
Series/Report no.: ;0118U003311
Abstract: Мета роботи – удосконалення зберігання кісточкових плодів, оброблених плівкоутворюючими композиціями з використанням лікарсько-рослинної сировини. Предмет дослідження. Низькоенергетичний електромагнітний метод і електронна система електромагнітного випромінювання для знищення мікроорганізмів, що викликають грибкові хвороби на плодах яблунь. Об’єкт дослідження. Процес впливу низькоенергетичних електромагнітних випромінювань на мікроорганізми, які викликають фізіологічні і грибкові хвороби на плодах яблунь в процесі їх тривалого зберігання. Методи дослідження. Для досліджень були використані методи математичної фізики; теоретичні положення електродинаміки, біофізики; основи електроніки і схемотехніки; методи планування повнофакторного експерименту. Забезпечення населення плодовою продукцією визначається не лише рівнем виробництва, але й ефективною організацією зберігання. Практичний досвід показує, що для зберігання плодово-ягідної продукції широке поширення отримав метод зберігання плодів в холодильних камерах з регульованим газовим середовищем (РГС). Застосування РГС дозволяє значно збільшити вихід стандартної продукції в порівнянні із звичайним холодильним зберіганням на 10…15%, зменшити втрати в 2…3 рази без помітного зниження якості плодів. Існуюча система зберігання плодів в холодильних камерах з регульованим газовим середовищем разом з достоїнствами характеризується і рядом недоліків. До основного недоліку слід віднести те, що надмірний зміст вуглекислого газу в атмосфері зберігання здатний викликати порушення обміну речовин і розвиток побуріння тканин перикарпія, навіть у сортів, стійких до цих захворювань. Із-за надмірного накопичення продуктів анаеробного обміну різко знижуються смакові якості, підвищується чутливість до низькотемпературних ушкоджень, знижується стійкість до мікроорганізмів. Значна доля втрат плодів (до 30%) в період зберігання доводитися на поразку їх фізіологічними розладами і хворобами (пліснява, стрептококи, грибки, спорові бактерії та ін.). Літературний аналіз показує, що сучасна технологія зберігання плодів в газовому середовищі є не завжди ефективною і дороговартісною. У зв’язку з чим виникає необхідність в розробці нових, доступніших і менш витратних технологій зберігання. Ефективна, недорога і доступна технологія зберігання плодів може бути здійснена за допомогою використання низькоенергетичної електромагнітної технології і електронних систем для знищення фізіологічних і грибкових хвороб плодів яблуні для їх тривалого зберігання. Застосування низькоенергетичного електромагнітного випромінювання зв'язок з найменшими витратами енергії при максимальному впливі на процеси інгібірування життєдіяльності біооб’єктів. Проте, знищення фізіоло-гічних і грибкових хвороб плодів яблуні може бути отримане тільки при оптимальному поєднанні параметрів біотропів впливаючого ЕМП (частота випромінювання, щільність потоку потужності, експозиція та ін.). Таким чином, дослідження і розробка низькоенергетичних електрома гнітних методів і джерел електромагнітного випромінювання для знищення фізіологічних і грибкових хвороб плодів яблуні є актуальним завданням.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/55167
Appears in Collections:Звіти НДР

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Zvit_Kosulina.pdf5.68 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.