Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/5391
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorКоваленко, Борис Петрович-
dc.contributor.authorШевченко, Оксана Борисівна-
dc.date.accessioned2022-08-22T15:44:41Z-
dc.date.available2022-08-22T15:44:41Z-
dc.date.issued2019-05-15-
dc.identifier.citationКоваленко Б. П., Шевченко О. Б. Оцінка якості м’яса свиней різних генотипів при чистопородному розведенні та схрещуванні. Ветеринарія, технології тваринництва та природокористування. 2019. № 3. С. 201-206. https://doi.org/10.31890/vttp.2019.03.27uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/5391-
dc.description.abstractПроводилися дослідження основних показників хімічного складу та фізичних властивостей найдовшого м’яза спини свиней різних генотипів при чистопородному розведенні та схрещуванні. Встановлено, що схрещування великої білої та ландрас порід привело до збільшення внутрішньом’язового жиру у помісних тварин незалежно від «частки крові» породи ландрас. Існує тенденція до збільшення білково-якісного показника, вологоутримуючої здатності та значення рН найдовшого м’яза спини у свиней породи ландрас та помісей з «часткою крові» за породою ландрас від ½ та ¾.uk_UA
dc.description.abstractThe main indicators of the chemical composition and physical properties of the longest muscle of the back of pigs for different genotypes when using pure breeding and crossing were studied. The certain indicators were determined in the laboratories of the Kharkiv State Zooveterinary Academy by generally accepted methods. The statistical analusis was carried out using methods of variation statistics. Meat and meat products are essential foods. The nutritional value of meat is determined by its chemical composition, energy value, taste properties and level of digestibility. The by taste, energy and nutritional value of pork exceed the meat of other farm animals, and canning even enhances its taste properties. Pigs of the Landrace breed were found to be inferior to the peers of other genotypes by the number of intramuscular fat. Thus, the difference for Landrace breedwas 0.8% (P>0.99) compared with the large white breed, - 0.8% (P>0.99) compared with crossbreeds of the genotype ¼LW+¾L and 1.1% (P>0.999) with crossbreeds of the genotype ¾LW+¼L. The quality of meat is characterized by the content of connective tissue proteins or their ratio. The higher content of tryptophan (1.40%) of the muscle of purebred animals of the Landrace breed as well as for the genotype ¼LW+¾L were also found to compare with animals with a different “blood share” in the landrace breed (½L and ¼L) which were in the intermediate position between the LW and L breeds (1.38 and 1.37% respectively). An increase in the “blood share” of the landrace breed from ½ to ¾ compared to the purebred peers led to significant increase in the wet spot area by 0.04 and 0.05% respectively, and in of the common spot by 0.05-0.08% (landrace breed) and 0 , 02-0.05% (large white breed). There is a tendency to increase the pH value of the longest back muscle in landrace breed compared with large white. In animals with a different “blood share” in the both landrace breed (½L and ¼L), an increase in pH were observed to compare with the large white (by 0.09 or 1.7%) and with the landrace breed (by 0.04 or 0.7%). Therefore, the crossing of large white and landrace breed can result in an increase of intramuscular fat in crossbred animals, regardless of the "blood share" of the landrace breed.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківська державна зооветеринарна академіяuk_UA
dc.relation.ispartofseries№ 3;-
dc.subjectсвиніuk_UA
dc.subjectгенотипuk_UA
dc.subjectвелика білаuk_UA
dc.subjectландрасuk_UA
dc.subjectmusculus longissimus dorsiuk_UA
dc.subjectхімічний складuk_UA
dc.subjectфізичні властивостіuk_UA
dc.subjectpiguk_UA
dc.subjectgenotypeuk_UA
dc.subjectlarge whiteuk_UA
dc.subjectlandraceuk_UA
dc.subjectchemical compositionuk_UA
dc.subjectphysical propertiesuk_UA
dc.titleОцінка якості м’яса свиней різних генотипів при чистопородному розведенні та схрещуванніuk_UA
dc.title.alternativeAssessment of quality of pigs meat of different genotypes using pure breeding and crossinguk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:№3

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
3.27.pdf635.04 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.