Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/5236
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorІщенко, Катерина Вікторівна-
dc.contributor.authorПалій, Андрій Павлович-
dc.date.accessioned2022-08-19T15:24:26Z-
dc.date.available2022-08-19T15:24:26Z-
dc.date.issued2019-05-15-
dc.identifier.citationИщенко К. В., Палий А. П. Изучение патогенеза при диареях у телят. Ветеринарія, технології тваринництва та природокористування. 2019. № 3. С. 138-143. https://doi.org/10.31890/vttp.2019.03.19uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/5236-
dc.description.abstractДосліджено стан перекисного окислення ліпідів, неферментативного і ферментативного антиоксидантного захисту у телят раннього віку з симптомокомплексом діареї. Показано, що в гострий період захворювання збільшується вміст продуктів перекисного окислення ліпідів сироватки крові, знижується забезпеченість організму антиоксидантами, активуються ферменти антиоксидантного захисту супероксиддисмутаза і глутатионпероксидаза еритроцитів. Встановлено, що інтенсивність швидкого спалаху хемілюмінесценції (ВІ), яка характеризує наявність прооксидантних факторів у сироватці крові, та включаєі гідроперекисиліпідів, підвищуються на п'ятий день захворювання.У той же час значно збільшуєтьсясвітлосума хемілюмінесценції (∑i), яка характеризує стан неферментативного антиоксидантного захисту. Так за клінічними даними період одужування тварин настаєна15-25добу, тому величиниВIи ∑iне відрізняютьсявідпочаткового рівня,що характернийдля першого дня життя телят.Встановлено, що на п'яту добу життя, коли симптоми захворювання проявляються найбільш яскраво, знижується надійність антиоксидантного захисту і підвищується інтенсивність вільно радикальногоокислення ліпідів в сироватці крові хворих на діарею телят. Встановлено, що на 15-й день життя (1-а група телят) і на 19-й день (2-агрупа), вміст гідроперекисей ліпідів у сироватцікровіхворих телят збільшилося майже в 2 рази відносно рівня здорових тварин.Утой же час показник перекисної резистентності еритроцитів, що відображає забезпечення еритроцитів та організму в цілому антиоксидантами, значно зменшився.Дослідження показали, що активаціяперекисного окислення ліпідів та зниження антиоксидантного захисту є основниммеханізмомрозвитку діареї у телят.uk_UA
dc.description.abstractThe state of lipid peroxidation, non-enzymatic and enzymatic antioxidant protection in young calves with a symptom complex of diarrhea was investigated. It was shown that in the acute period of the disease, the content of serum lipid peroxidation products increases, the body's supply of antioxidants decreases, and the antioxidant protection enzymes superoxide dismutase and glutathione peroxidase of red blood cells are activated. It has been established that the intensity of the rapid chemiluminescence flash (ВI), which characterizes the presence of prooxidative factors in the serum, including lipid hydroperoxides, increased by the fifth day of the disease. At the same time, the light sum of chemiluminescence (∑i), which characterizes to a certain extent, the state of non-enzymatic antioxidant protection, has significantly increased. In the future, chemiluminescence decreases. By 15-25 days of life of animals, corresponding, according to clinical data, the recovery period, the values of ВI and ∑i did not differ from the initial level characteristic of the first day of life of calves. From the data obtained it follows that on the fifth day of the life of the calves, when the symptoms of the disease manifested themselves most vividly, the reliability of antioxidant protection decreased and the intensity of free radical lipid oxidation in the blood serum of calves diarrhea increased. The data are presented, the analysis of which showed that on the 15th day of life (1st group of calves) and on the 19th day (2nd group), the content of lipid hydroperoxides in the serum of sick calves increased almost 2 times relative to the level in healthy animals. At the same time, the peroxide resistance of erythrocytes, which reflects the availability of red blood cells and its body as a whole with antioxidants, significantly decreased. The obtained data allow us to consider the process of activation of free radical oxidation of membrane lipids as one of the mechanisms for the development of diarrhea in calves.uk_UA
dc.language.isootheruk_UA
dc.publisherХарківська державна зооветеринарна академіяuk_UA
dc.relation.ispartofseries№ 3;-
dc.subjectдіареяuk_UA
dc.subjectтелятаuk_UA
dc.subjectпатогенезuk_UA
dc.subjectdiarrheauk_UA
dc.subjectcalvesuk_UA
dc.subjectpathogenesisuk_UA
dc.titleИзучение патогенеза при диареях у телятuk_UA
dc.title.alternativeThe study of the pathogenesis of diarrhea in calvesuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:№3

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
3.19.pdf450.49 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.