Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/51364
Title: Еногастрономічний туризм як драйвер розвитку регіонів та сільських територій
Other Titles: Enogastronomic tourism as a driver of the development of regions and rural areas
Authors: Калина, Тетяна Євгеніївна
Арзуманян, Тетяна Юріївна
Омельченко, Галина Юріївна
Keywords: еногастрономічний туризм;місцеві громади;сільські території;внутрішній туризм;соціально-економічний розвиток;enogastronomic tourism;local communities;rural areas;domestic tourism;socio-economic development
Issue Date: 2024
Publisher: Харків
Citation: Калина Т. Є., Арзуманян Т. Ю., Омельченко Г. Ю. Еногастрономічний туризм як драйвер розвитку регіонів та сільських територій. Актуальні проблеми інноваційної економіки та права. 2024. № 1. С. 93-97.
Series/Report no.: Актуальні проблеми інноваційної економіки та права;№ 1
Abstract: Сучасна індустрія туризму є потужним драйвером глобальної економіки. Туризм є найбільш швидкозростаючою галуззю глобального експорту у світі, який тісно пов’язаний з розвитком територій, охоплює все більшу кількість нових напрямків, що є ключовим драйвером соціально-економічного прогресу країн. До найбільш перспективних сегментів ринку, які зростають випереджувальними темпами, відноситься і еногастрономічний туризм, який виступає драйвером соціально-економічного розвитку сільських територій та сприяє сталому розвитку місцевих громад. Метою публікації є дослідження впливу еногастрономічного туризму на економічний та соціальний розвиток регіону та сільських територій. В статті досліджуються сутність і природа популярності туризму. Зазначені чинники, які впливають на його розвиток. Зазначено, що туризм сприйнятливий до змін геополітичної обстановки. Під таким впливом відбувається збільшення, зниження, переорієнтація туристичних потоків. Зазначено, що в Україні такі зміни призвели до скорочення туристичних потоків з інших країн та переорієнтацію туризму на внутрішній туризм. Зазначено, що туризм є загальновизнаним драйвером соціально-економічного та соціокультурного розвитку країн, а на його успішне функціонування впливає безліч позитивних чинників. Вітчизняні особливості сприяють розвитку еногастрономічного туризму, який є достатньо новим, перспективним напрямом, що впливає на розвиток підприємництва, підвищує економічний ефект для туристичної сфери, сприяє розвитку та позиціонуванню сільських територій як точок випереджувального зростання в регіоні. Зазначено, що розвиток еногастрономічного туризму розглядається як сполучна ланка між виробництвом на місцевому рівні та сферою послуг, що сприятиме сталому розвитку сільських територій, місцевих громад, підтримці малого та середнього бізнесу, збереженню та розвитку культурних традицій регіонів. Розвиток еногастрономічного туризму нині виходить за рівень точкових об’єктів, формуються тенденції як до регіональної кооперації, так і до міжрегіонального співробітництва, що свідчить не лише про розширення спектру туристичних послуг та задоволення зростаючих вимог мандрівників, а й позитивно впливає на соціально-економічний розвиток регіонів та сільських територій.
The modern tourism industry is a powerful driver of the global economy. Tourism is the fastest growing branch of global exports in the world and is closely related to the development of territories, covers an increasing number of new directions, which is a key driver of socioeconomic progress of countries. The most promising market segments, which are growing at a rapid pace, include eno-gastronomic tourism, which acts as a driver of the socio-economic development of rural areas and contributes to the sustainable development of local communities. The purpose of the publication is to study the impact of food and wine tourism on the economic and social development of the region and rural areas. The article examines the essence and nature of the popularity of tourism. The factors affecting its development are specified. It is noted that tourism is quite susceptible to changes in the geopolitical situation. Under this influence, there is an increase, decrease, reorientation of tourist flows. It was noted that in Ukraine such changes led to a reduction in tourist flows from other countries and a reorientation of tourism to domestic tourism. It is noted that tourism is a generally recognized driver of socio-economic and socio-cultural development of countries, and its successful functioning is caused by many positive factors. Domestic features will lead to the development of food and gastronomy tourism, which is a new, promising direction that affects the development of entrepreneurship, increases the economic effect for the tourism sector, promotes the development and positioning of rural areas as points of anticipatory growth in the region. It is noted that the development of food and wine tourism is considered as a connecting link between production at the local level and the sphere of services, which will contribute to the sustainable development of rural areas, local communities, support of small and medium-sized businesses, preservation, and development of cultural traditions of the regions. The development of eno-gastronomic tourism now goes beyond the level of point objects, trends are forming both towards regional cooperation and interregional cooperation, which shows not only the expansion of the range of tourist services and the satisfaction of the growing demands of travelers, but also has a positive effect on the socio-economic development of regions and rural areas.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/51364
ISSN: 2524-0455
Appears in Collections:Випуск 1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
apie_2024_1_21.pdf291.84 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.