Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/5060
Title: | Необхідність та особливості сталого розвитку аграрного виробництва |
Other Titles: | Необходимость и особенности устойчивого развития аграрного производства Necessity and features of sustainable development of agricultural production |
Authors: | Лагодієнко, Н. В. Богданов, О. О. Дідковська, М. А. |
Keywords: | сталий розвиток;аграрне виробництво;аграрна економіка;економічна складова;соціальна складова;екологічна складова;устойчивое развитие;аграрное производство;аграрная экономика;экономическая составляющая;социальная составляющая;экологическая составляющая;sustainable development;agrarian production;agrarian economy;economic component;social component;ecological component |
Issue Date: | 2019 |
Publisher: | ХНТУСГ |
Citation: | Лагодієнко Н. В., Богданов О. О., Дідковська М. А. Необхідність та особливості сталого розвитку аграрного виробництва. Вісник Харківського національного технічного університету сільського господарства, Вип. 206 «Економічні науки». 2019. С. 214-229. |
Series/Report no.: | Вісник Харків. нац. техн. ун-т сіл. госп-ва ім. П. Василенка;№ 206 |
Abstract: | У статті досліджуються аспекти сталого розвитку вітчизняного аграрного виробництва з урахуванням сучасних трансформацій і з орієнтацією на зарубіжний досвід в умовах людино- та екологоцентричної аграрної економіки. Виявлено, що перехід вітчизняного аграрного виробництва на принципи сталого розвитку гальмується наявністю
принципових суперечностей між ціною досягнення кожної із його складових. І суперечність – економічна складова ↔ соціальна складова; ІІ суперечність – соціальна складова ↔ екологічна складова; ІІІ суперечність - екологічна складова ↔ економічна складова. Встановлено, що для розв’язання описаних суперечностей, необхідно вирішити питання черговості реалізації складових сталого розвитку аграрного виробництва оскільки цілком очевидно, що одночасно це забезпечити надзвичайно проблематично. Зокрема, за умови, коли більшість українського населення спрямовує на придбання продовольства понад 50% своїх сукупних витрат, його неможливо переконати у доцільності повного переходу на екологоощадні технології сільськогосподарського виробництва, які зумовлять підвищення цін на продукти харчування. В статье исследуются аспекты устойчивого развития отечественного аграрного производства с учетом современных трансформаций и с ориентацией на зарубежный опыт в условиях человеко- и екологоцентрической аграрной экономики. Обнаружено, что переход отечественного аграрного производства на принципы устойчивого развития тормозится наличием принципиальных противоречий между ценой достижения каждой из его составляющих. Первое противоречие – экономическая составляющая ↔ социальная составляющая; Второе противоречие – социальная составляющая ↔ экологическая составляющая; Третье противоречие – экологическая составляющая ↔ экономическая составляющая. Установлено, что для решения описанных противоречий, необходимо решить вопрос очередности реализации составляющих устойчивого развития аграрного производства поскольку вполне очевидно, что одновременно это обеспечить чрезвычайно проблематично. В частности, при условии, что большинство украинского населения направляет на приобретение продовольствия более 50% своих совокупных расходов, его невозможно убедить в целесообразности полного перехода на экологосохраняющие технологии сельскохозяйственного производства, которые обусловят повышение цен на продукты питания. The article explores the aspects of sustainable development of domestic agricultural production, taking into account modern transformations and focusing on foreign experience in the conditions of human and ecocentric agrarian economy. It was found that the transition of domestic agricultural production to the principles of sustainable development is hampered by the existence of fundamental contradictions between the price of achieving each of its components. The first contradiction is the economic component – the social component; The second contradiction is the social component – the environmental component; The third contradiction is the environmental component – the economic component. It is established that in order to solve these contradictions, it is necessary to solve the question of the order of implementation of the components of sustainable development of agrarian production, since it is quite obvious that it is extremely problematic at the same time. In particular, provided that the majority of the Ukrainian population directs more than 50% of their total expenditures on food purchases, it is impossible to convince them of the feasibility of a full transition to environmentally friendly agricultural production technologies that will lead to higher food prices. Research has shown that the sustainable development of agricultural production in Ukraine is the development of social production in the agricultural sector of the economy on terms of social, economic and environmental components of sustainable development, which provides: ensuring the food security of the nation; ensuring effective control over the use of chemicals in agricultural production and compliance with maximum residue limits for chemicals in agricultural products; social development of rural areas; the complexity of agricultural production; competitive production based on the use of resource-saving technologies; use of equipment, technological methods and calendar terms of agricultural work, which reduce the dependence of productivity of crops and animals on weather conditions; insurance of agrarian risks; budget support for agricultural producers in volumes not less than in the EU within the limits of protected items of the state budget. |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/5060 |
Appears in Collections: | Випуск 206: Економічні науки |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.