Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/5049
Title: Передумови забезпечення економічної ефективності виробництва молока та продуктів його переробки в Україні
Other Titles: Предпосылки обеспечения экономической эффективности производства молока и продуктов его переработки в Украине
Prerequisites for ensuring the economic efficiency of milk production and its products in Ukraine
Authors: Грідін, О. В.
Мирний, Є. В.
Keywords: економічна ефективність;молочна галузь;молочний сектор економіки;виробництво молока;виробництво молочної продукції;экономическая эффективность;молочная отрасль;молочный сектор экономики;производство молока;производство молочной продукции;economic efficiency;dairy industry;dairy sector;milk production;dairy production
Issue Date: 2019
Publisher: ХНТУСГ
Citation: Грідін О. В., Мирний Є. В. Передумови забезпечення економічної ефективності виробництва молока та продуктів його переробки в Україні. Вісник Харківського національного технічного університету сільського господарства, Вип. 206 «Економічні науки». 2019. С. 113-126.
Series/Report no.: Вісник Харків. нац. техн. ун-т сіл. госп-ва ім. П. Василенка;№ 206
Abstract: Результати проведеного дослідження доводять, що забезпечення продовольчої безпеки України, вирішення її соціально-економічних проблем вимагає спільних зусиль у здійсненні скоординованих кроків державних інститутів, суб’єктів господарювання та фінансовокредитних установ, спрямованих на реалізацію стратегії формування сучасного ринку молочних продуктів з використанням світового досвіду та з обов’язковим врахуванням вітчизняних реалій. У статті встановлені проблеми, які гальмують розвиток молочного сектору економіки країни та знижують ефективність виробництва продукції. Виявлено, що економічна ефективність виробництва молока характеризується тісним зв'язком з ефективністю його переробки. Встановлено, що галузь молочного скотарства в нинішніх умовах не використовує наявний потенціал і, наразі, не в змозі виконати покладене на неї завдання – забезпечити населення молоком належної якості та у достатній кількості і асортименті. Обґрунтовано твердження, що досягнення високої молочної продуктивності корів можливе лише за умови створення міцної кормової бази, забезпечення тварин усіма поживними й біологічно активними речовинами відповідно до норм годівлі молочної худоби. Встановлено, що лише спільними зусиллями виробників і переробників молока можна створити умови успішного розвитку молочної галузі.
Результаты проведенного исследования доказывают, что обеспечение продовольственной безопасности Украины, решение ее социально-экономических проблем требует совместных усилий в осуществлении скоординированных шагов государственных институтов, субъектов хозяйствования и финансово-кредитных учреждений, направленных на реализацию стратегии формирования современного рынка молочных продуктов с использованием мирового опыта и с обязательным учетом отечественных реалий. В статье установлены проблемы, которые тормозят развитие молочного сектора экономики страны и снижают эффективность производства продукции. Выявлено, что экономическая эффективность производства молока характеризуется тесной связью с эффективностью его переработки. Установлено, что отрасль молочного скотоводства в нынешних условиях не использует имеющийся потенциал и, пока, не в состоянии выполнить возложенную на нее задачу – обеспечить население молоком надлежащего качества и в достаточном количестве и ассортименте. Обоснованно утверждение, что достижение высокой молочной продуктивности коров возможно лишь при условии создания прочной кормовой базы, обеспечения животных всеми питательными и биологически активными веществами в соответствии с нормами кормления молочного стада. Установлено, что только совместными усилиями производителей и предприятий по переработке молока можно создать условия успешного развития молочной отрасли.
The results of the study show that ensuring food security of Ukraine, solving its socioeconomic problems requires joint efforts in the implementation of coordinated steps of state institutions, economic entities and financial institutions aimed at implementing the strategy of forming a modern dairy market using world experience. and with compulsory consideration of domestic realities. The article identifies problems that hinder the development of the dairy sector of the country's economy and reduce production efficiency. It is revealed that the economic efficiency of milk production is characterized by a close relationship with the efficiency of its processing. It has been established that the current dairy farming industry is not using its current potential and is not in a position to fulfill its task at the moment – to provide the population with adequate quality milk and in sufficient quantity and range. It is substantiated that the achievement of high milk productivity of cows is possible only if the creation of a solid feed base, providing animals with all nutrients and biologically active substances in accordance with the standards of feeding dairy cattle. It is established that only through joint efforts of milk producers and processors can the conditions for successful development of the dairy industry be created.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/5049
Appears in Collections:Випуск 206: Економічні науки

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
13.pdf468.09 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.