Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/49118
Title: Особливості вирощування капусти в умовах Полтавської області
Authors: Гутман, Алла Сергіївна
metadata.dc.contributor.advisor: Романов, О. В.
metadata.dc.contributor.affiliation: Державний біотехнологічний університет, Кафедра плодоовочівництва і зберігання продукції рослинництва
Keywords: капуста білоголова;добрива;продуктивність;врожайність;біометричні показники;прибуток;рентабельність
Issue Date: 2023
Publisher: Харків: ДБТУ
Citation: Гутман А. С. Особливості вирощування капусти в умовах Полтавської області: дипломна робота на здобуття освітнього ступеня “магістр” за спец. 203 - Садівництво та виноградарство; наук. кер. О. В. Романов; Харків: ДБТУ. 2023. 85 с.
Abstract: Актуальність теми. Овочівництво є рослинницькою галуззю АПК України, що передбачає вирощування овочевих культур, і є важливою складовою овочевого комплексу країни. Саме овочеві культури забезпечують населення важливими продуктами харчування, а промисловість – відповідною сировиною. Сучасний стан розвитку овочівництва впродовж останніх років загалом характеризується порівняно стійким збереженням посівних площ і обсягів виробництва продукції. Адже ця галузь сільського господарства традиційно зорієнтована на забезпечення внутрішнього продовольчого ринку та менш залежна від цінової політики і зовнішньої кон’юнктури. Україна входить у першу десятку світових лідерів за валовим виробництвом овочевої продукції, а з розрахунку на душу населення займає шосте місце у світі. Проте, серед 20-ти передових країн світу Україна посідає 18-те місце за рівнем урожайності. Щорічно показники врожайності овочів із відкритого ґрунту в Україні зростають. При цьому часто показники вирощування в окремих господарствах населення перевищують результати сільськогосподарських підприємств. Особливості клімату в нашій країні роблять можливим активне вирощування врожаю тільки в теплі періоди року - протягом літа і осені. В інший час на ринку переважає продукція, вирощена в закритому ґрунті – переважно у зимових теплицях. В Україні найбільш поширені 7-10 овочевих культур відкритого ґрунту: капуста, цибуля, часник, помідори, огірки, картопля, перець, морква, буряк; із баштанних – кабачки, гарбузи та кавуни. Виробництво овочів на невеликих площах стримує застосування високоефективних засобів механізації, підвищує 3 собівартість та не дає змогу контролювати якість продукції і стан навколишнього середовища, у зв’язку із застосування інтенсивних технологій. За даними Державної служби статистики в сільському господарстві України відзначаються структурні зміни, зниження обсягів виробництва овочевої продукції сільськогосподарськими підприємствами і переміщення основного виробництва овочів з великих підприємств в дрібнотоварне виробництво в господарствах населення. Капуста по праву займає лідируючі позиції в споживчому кошику серед овочів. В Україні поля під білокачанну капусту займають в середньому близько 65 000 гектарів. Середня врожайність коливається від 30 до 35 тонн з 1 гектара. Валовий збір капусти складає близько 2 мільйони тонн. При цьому в свіжому вигляді споживається близько 400000 тонн, а решта йде на переробку та зберігання. Судячи за цими даними кожен фермер, який вирощував капусту скаже, що він отримував більше 35 тонн з гектара. При густоті стояння в 35 тис/га, і вазі головки в 4 кг отримуємо 140 т/га. Це залежить від вибора гібрида та агротехніки. На ринку насіння величезна кількість сортів і гібридів білоголової капусти різних термінів дозрівання від 45 до 160 днів після висадки розсади. Різноманітну кількість гібридів вирощують як на півночі України, так і на півдні. Багато залежить від погодно-кліматичних умов. Лінійка капуст від Французької компанії CLAUSE Syngenta – це капусти, які вже відомі в Україні, перед тим як потрапити на поле проходять ретельну перевірку в різних регіонах та умовах. Отже, вирішити виробничу частину проблеми стабілізації урожайності й, виробництва високоякісної продукції овочевих культур в Україні можна лише комплексним підходом: впровадження сучасних як вітчизняних сортів, так і гібридів з високим рівнем адаптивних властивостей як основи інтенсивної технології, правильне зональне розміщення сортів, ефективна система насінництва для швидкого проведення сортозміни, розроблення сортових технологій вирощування з урахуванням ґрунтово-кліматичних умов і біологічних особливостей сортів та їх обов’язкове дотримання, а найголовніше застосовувати сучасну технологію, або окремі елементи технології з внесенням як мінеральних так і біодобрив при вирощуванні сільськогосподарських культур, а саме капусти білоголової для Лісостепової зони України, зокрема Полтавська область.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/49118
Appears in Collections:203 - "Садівництво та виноградарство " (Магістри)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2023_M_203z_SV_12m_Hutman.pdf
  Restricted Access
2.95 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.