Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/49110
Title: | Урожайність гібридів капусти цвітної в умовах ННВЦ «Дослідне поле «Докучаєвське» |
Authors: | Шевченко, Антон Іванович |
metadata.dc.contributor.advisor: | Романов, О. В. |
metadata.dc.contributor.affiliation: | Державний біотехнологічний університет Кафедра плодоовочівництва і зберігання продукції рослинництва |
Keywords: | капуста цвітна;густота рослин;продуктивність;врожайність;біометричні показники;фенологія;прибуток;рентабельність |
Issue Date: | 2023 |
Publisher: | Харків: ДБТУ |
Citation: | Шевченко А. І. Урожайність гібридів капусти цвітної в умовах ННВЦ «Дослідне поле «Докучаєвське»: дипломна робота на здобуття освітнього ступеня “магістр” за спец. 203 - Садівництво та виноградарство; наук. кер. О. В. Романов; Харків: ДБТУ. 2023. 70 с. |
Abstract: | Овочівництво – це галузь сільського господарства, яка вирішує питання щодо забезпечення людей свіжими продуктами рослинного походження, а переробної промисловості–сировиною. Основне завдання – збільшення виробництва овочів, поліпшення їх якості, розширення асортименту овочевих рослин, вирощування екологічно чистої продукції, послаблення сезонності споживання свіжих овочів за рахунок вирощування їх у захищеному ґрунті, запровадження дорощування та зберігання у свіжому вигляді. Для забезпечення доброякісною продукцією скорочують шлях від виробника до споживача через розширення торгівельної мережі, поліпшити транспортні перевезення, організувати пункти технологічної доробки продукції та тимчасового зберігання. Овочі вирощують у державних, колективних і фермерських сільськогосподарських підприємствах і в приватному секторі. Зараз уважно досліджують агроприйоми щодо отримання екологічно чистої продукції. Розглядаються також прогресивні технології вирощування овочів у спорудах, захищеного ґрунту на основі раціонального використання матеріально-енергетичних ресурсів країни. Важливим значенням у виробництві широкого асортименту овочів, які погано переносять транспортування і не можуть довго зберігатися, існує вирощення їх у дрібних господарствах з використанням міні-техніки і спеціальних технологій. Впровадження у виробництво відзначених технологій сприятиме збільшенню виробництва овочів, поліпшенню їх якості та зниженню затрат ручної праці на одиницю продукції. Актуальність теми. Технологія вирощування кожної сільськогосподарської культури має свої особливості, однак є спільні питання у вирощуванні різних культур, правильне вирішення яких забезпечує відповідну продуктивність. Овочівництво є специфічною галуззю, має: по більшості культур низьку транспортабельність продукції; великий набір вирощуваних культур (більше 100), для кожної з яких властива особлива агротехніка; значні затрати ручної праці; потребу в певній відповідній техніці; велику трудомісткість робіт та інше, що зумовлює високі сумарні витрати. Капуста цвітна - одна з найсмачніших, корисних та цінних за вмістом харчових речовин рослина. Капуста цвітна серед усіх видів капусти в Україні займає друге місце за площею після білоголової і має особливу харчову цінність та лікувальні властивості. У даний час в Україні площа під капусту цвітну становить близько 0,8-1,0% посівів капусти. Оскільки ця рослина носить сезонний характер, потреба в ній обмежена. В Європі на долю капусти цвітної припадає 10% площі, яку займають овочеві рослини. Важливу роль при вирощуванні всіх сільськогосподарських рослин, в тому числі капусти цвітної відіграють схеми сівби і густота рослин. Забезпечення оптимальної густоти рослин на кожному гектарі посіву є однією з важливих умов збільшення урожаю овочевих рослин при добрій якості продуктових органів. |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/49110 |
Appears in Collections: | 203 - "Садівництво та виноградарство " (Магістри) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
2023_M_203_22m_Shevchenko.pdf Restricted Access | 818.16 kB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.