Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/48963
Title: | Формування врожайності та якості продукції капусти броколі залежно від особливостей гібрида в умовах лівобережного Лісостепу України |
Authors: | Козир, Денис Валерійович |
metadata.dc.contributor.advisor: | Романов, О. В. Хромова, А. В. |
metadata.dc.contributor.affiliation: | Державний біотехнологічний університет, Кафедра плодоовочівництва і зберігання продукції рослинництва |
Keywords: | капуста броколі;гiбрид;продуктивнiсть;урожайнiсть;якiсть;рентабельність;ефективнiсть;broccoli cabbage;hybrid;productivity;quality;efficiency |
Issue Date: | 2023 |
Publisher: | Харків: ДБТУ |
Citation: | Козир Д. В. Формування врожайності та якості продукції капусти броколі залежно від особливостей гібрида в умовах лівобережного Лісостепу України: дипломна робота на здобуття освітнього ступеня “магістр” за спец. 203 - Садівництво та виноградарство; наук. кер.: О. В. Романов, А. В. Хромова; Харків: ДБТУ. 2023. 80 с. |
Abstract: | Дипломна робота присвячена вивченню закономірності формування рівня урожайності та якості продукції ранньостиглих та середньостиглих гібридів капусти броколі іноземної селекції за вирощування розсадним способом на чорноземі типовому важкосуглинковому на лесовидних суглинках в
умовах Лівобережного Лісостепу України. Метою проведення досліджень є
визначення найбільш продуктивних гібридів іноземної селекції рослин капусти броколі; підібрати гібриди капусти броколі для умов Лівобережного Лісостепу України для одержання високих урожаїв високоякісної продукції та
надати практичні рекомендації виробникам сільськогосподарської продукції
для умов Лівобережного Лісостепу України.
Актуальність теми. Капуста броколі відноситься до малопоширених в
Україні овочевих рослин. Проте попит на неї росте з кожним роком, а ціна
задовольняє споживачів. Причиною відсутності броколі в промислових посі вах України є обмежені знання про цю культуру, відсутність високоврожайних сортів і гібридів та необхідних рекомендацій з технологій вирощування в
різних кліматичних зонах.
Серед посівів овочів капуста броколі займає незначні площі (1,4 тис.
га), проте попит на неї постійно зростає, а посівні площі збільшуються з кожним роком. Капусту броколі відносять до перспективних культур, придатних для промислової переробки та виготовлення заморожених напівфабрикатів. Площі відведені під броколі і цвітну капусту складають 1,2 % від загальної площі посівів овочевих культур в Україні. Середня урожайність капусти
броколі в Україні сягає 16,1 т/га [1].
Рослини капусти броколі не дуже вибагливі до умов вирощування, холодостійкі, урожайні, що дає можливість її вирощування в різних ґрунтово
кліматичних умовах.
Крім того, сортимент гібридів капусти броколі, рекомендованих для
вирощування в Україні, щороку розширюється. Так, за даними аналізу сортименту капусти броколі протягом 2017-2020 років за кількістю сортів і гібридів, рекомендованих для вирощування в Україні та внесених до Державно го реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, у 2017 році
він становив - 19, а у 2020 ріці – 29 сортів і гібридів [4].
У Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Ук раїні, відсутні сорти й гібриди капусти броколі вітчизняної селекції, тому у
виробництві використовують лише гібриди іноземної селекції різних компаній-виробників. У 2023 ріці до Державного реєстру сортів рослин, придатних
для поширення в Україні занесено 32 сорти і гібриди іноземної селекції різних компаній-виробників, які є власниками гібриду [5].
Урожайність та якісні біохімічні показники капусти броколі залежать
від багатьох чинників, серед яких важливе місце належить підбору сортименту. Стабільне виробництво капусти броколі в Україні можливе лише за умови
впровадження новітніх підходів до технології її вирощування. Правильний
підбір гібридів, адаптованих до певних ґрунтово-кліматичних умов, є важливою умовою вдосконалення технології вирощування і одержання високоякісної продукції цієї капусти. Основні вимоги, які ставлять виробники перед сучасними сортами і гібридами капусти броколі для промислового виробництва
такі: висока врожайність, щільні головки (суцвіття), висока якість і лежкість
суцвіття, придатність для свіжого ринку та переробки, пластичність і стійкість до стресових ситуацій [3]. Залишаються недостатньо вивченими прийоми і елементи технології вирощування капусти броколі в умовах Лівобережного Лісостепу, сортимент нових гібридів, а також тих, що добре себе зарекомендували з роками.
Мета та завдання досліджень. Метою досліду є визначення більш
продуктивних гібридів іноземної селекції рослин капусти броколі в умовах
Лівобережного Лісостепу України.
Для реалізації поставленої мети вирішувались наступні завдання: підібрати гібриди капусти броколі для умов Лівобережного Лісостепу України
для одержання високих урожаїв високоякісної продукції; визначити економі чну та біологічну ефективність вирощування капусти броколі та запропонувати виробникам сільськогосподарської продукції практичні рекомендації
для умов Лівобережного Лісостепу України.
Об’єкти досліджень: процес формування високого рівня врожайності
та якості капусти броколі за вирощування в умовах Лівобережного Лісостепу
України, з урахуван-ням сортових особливостей та умов зони Лівобережного
Лісостепу України.
Предмет досліджень: процеси росту і розвитку рослин капусти броко лі, елементи технології вирощування (сорти і гібриди), урожайність і якість
капусти броколі, економічна і біоенергетична ефективність елементів технології вирощування.
Методи досліджень: польовий, при якому застосовували візуальний – для
проведення фенологічних спостережень за ростом і розвитком рослин; вимірювально-ваговий – для визначення біометричних показників та продуктивності рослин; лабораторний – для визначення якісних показників рослин капусти; статистичний – для об’єктивної оцінки експериментальних даних; розрахунковий –
для встановлення економічної ефективності прийомів вирощування.
Результати досліджень. Урожайність та якісні біохімічні показники ка пусти броколі залежать від багатьох чинників, серед яких важливе значення набуває правильний підбір гібридів, що будуть адаптовані до певних ґрунтово-кліматичних умов вирощування. Урожайність товарної продукції є важливим показником при оцінці гібридів. Тривалість вегетаційного періоду під час прове дення досліджень залежала від особливостей гібрида і строку стиглості, до якого
він належить, а також від погодних умов під час вирощування. Для групи ран-
ньостиглих гібридів вегетаційний період був в межах 64-69 діб.У групі середньостиглих гібридів він тривав 78-81 доби. Погодні умови вегетаційного періоду
впливали на ріст і розвиток рослин капусти броколі. У рік проведення досліджень погодні умови були слабопосушливі (ГТК=0,9). В результаті проведених
біометричних вимірювань виявлено, що всі показники збільшувалися і залежали
від проходження основних фенологічних фаз росту і розвитку рослин, а також
відрізнялись по варіантах залежно від особливостей гібрида. Більша висота рослин у період формування продуктових органів була відмічена у гібрида Бесті F1 і
становила 55,4 см, що перевищувало конторльний варіант на 3,3 см. Для групи
середньостиглих гібридів вища висота рослин була відмічена у гібрида Орантес
F1 - 49,9 см. Кількості листків була для ранньостиглої групи в межах від 5,3-5,6
шт до 12,3-13,7 шт. Більша кількість листків була у гібрида Агассі F1 (13,7 шт).
Більша кількості листків у середньостиглих гібридів відмічена у гібриду Орантес
F1 (14,3 шт). Більшим діаметром розетки листків серед ранньостиглих гібридів
вирізнявся гібрид Агассі F1 (65,7 см), а у групі середньостиглих Орантес F1 (63,2
см). За результатами досліджень вищу врожайність товарних головок отримали
при вирощуванні ранньостиглого гібрида Бесті F1 – 12,3 т/га і середньостиглого
гібрид Орантес F1 - 12,6 т/га. В результаті проведеного дисперсійного аналізу,
урожайність капусти броколі впродовж досліджень на 69-83 % залежала від особливостей гібрида. Продуктивність рослин броколі залежить від маси централь ної головки, яка у дослідних варіантах знаходилась в межах 214,2-248,6 г. У межах досліджуваних гібридів продукція різнилась за біохімічними показниками. В
наших дослідженнях вміст сухих речовин у центральних головках був у межах
12,05–16,6 % Загальний вміст цукрів у гібридів коливався від 2,45 до 3,59 %. Більша кількість аскорбінової кислоти в центральних головках була у Батавія F1 і
Бесті F1. У наших дослідженнях при оцінці єкономічної єфективності вирощування вищий рівень рентабельності серед ранньостиглих гібридів забезпечив гіб рид Бесті F1 (139 %), а у групі середньостиглих – Орантес F1 (81 %). В результаті
проведених розрахунків біоенергетичної ефективності вирощування капусти
броколі, більш енергоефективним є вирощування гібриду Орантес F1. Витрати
енергії на вирощування цього гібриду були найвищими (117882 МДж/га), але за
рахунок більшої урожайності і більшого вмісту сухої речовини накопичилось більше енергії в продукції (26040 МДж/га), а коефіцієнт біоенергетичної ефективності становив 1,48.
Наукова новизна досліджень: встановлено і обґрунтовано закономірно сті формування рівня врожайності капусти броколі та визначено більш продуктивні ранньостиглі та середньостиглі гібриди капусти броколі іноземної
селекції за вирощування розсадним способом на чорноземі типовому важкосуглинковому на лесовидних суглинках в умовах Лівобережного Лісостепу
України. Встановлено, що високою врожайністю та добрими якісними показниками продукції капусти броколі характеризуються гібриди Бесті F1 (12,3
т/га) та Орантес F1 (12,6 т/га).
Практичне значення одержаних результатів. дані досліджень можуть
бути використані виробниками сільськогосподарської продукції при вирощуванні капусти броколі в умовах грунтово-кліматичної зони Лівобережного
Лісостепу України.
Особистий внесок здобувача полягає у вивченнi, узагальненнi та систематизацiї вiтчизняних та зарубiжних лiтературних джерел, проведеннi
аналiтичного огляду лiтературних даних, безпосередньої участi у проведеннi
дослiджень, вивченнi гiбридного асортименту, елементiв технологiї вирощування та теоретичному узагальненнi всiх результатiв, їх систематизацiї та обґрунтуваннi висновкiв. The thesis is devoted to the study of the regularity of the formation of the level of productivity and quality of products of early-ripening and mid-ripening hybrids of broccoli cabbage of foreign selection when grown by the seedling method on typical heavy loam chernozem on forest-like loams in the conditions of the Left Bank Forest Steppe of Ukraine. The purpose of the research is to determine the most productive hybrids of foreign selection of broccoli cabbage plants; select broccoli hybrids for the conditions of the Left Bank Forest Steppe of Ukraine to obtain high yields of high-quality products and provide practical recommendations to producers of agricultural products for the conditions of the Left Bank Forest Steppe of Ukraine. The object of research is the process of forming a high level of yield and quality of broccoli cabbage, taking into account varietal characteristics and natural and climatic conditions of the Left Bank Forest Steppe zone of Ukraine. The subject of research is the processes of growth and development of broccoli plants, elements of cultivation technology (varieties and hybrids), yield and quality of broccoli, economic and bioenergetic efficiency of elements of cultivation technology. |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/48963 |
Appears in Collections: | 203 - "Садівництво та виноградарство " (Магістри) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
2023_M_203_22m_Kozyr.pdf Restricted Access | 4.16 MB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.