Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/48959
Title: Продуктивність яблуні сорту Джонаголд залежно від способу і строку обрізування крони в умовах лісостепу України
Other Titles: The productivity of Jonagold apple trees depending on the type and term of pruning in the conditions of the forest steppe zone of Ukraine
Authors: Котляр, Андрій Миколайович
metadata.dc.contributor.advisor: Мулєнок, Яна Олександрівна
metadata.dc.contributor.affiliation: Державний біотехнологічний університет, Кафедра плодоовочівництва і зберігання продукції рослинництва
Keywords: контурне обрізування;яблуня;строк обрізування;урожайність;пагони;інтенсивність цвітіння;маса плоду;урожайність;contour pruning;apple tree;pruning term;yield capacity;shoots;flowering intensity;fruit mass
Issue Date: 2023
Publisher: Харків: ДБТУ
Citation: Котляр А. М. Продуктивність яблуні сорту Джонаголд залежно від способу і строку обрізування крони в умовах лісостепу України: дипломна робота на здобуття освітнього ступеня “магістр” за спец. 203 - Садівництво та виноградарство; наук. кер. Я. О. Мулєнок; Харків: ДБТУ. 2023. 68 с.
Abstract: Дипломна робота присвячена вивченню і вдосконаленню строків контурного обрізування яблуні на основі комплексних досліджень показників надземної частини дерев і врожаю плодів. У роботі наведено теоретичне узагальнення та нове вирішення питання підвищення продуктивності і якості плодів шляхом контурного обрізування в інтенсивних плодоносних насаджень яблуні сорту Джонаголд (Jonagold-King). Встановлено, що в умовах Лісостепу України з запровадженням контурного обрізування прослідковувалася тенденція до збільшення кількості пагонів на 36% і середньої довжини пагонів на 13%. Найбільше значення листкової пластинки отримано за контурного обрізування під час цвітіння, що на 16% переважало контурне обрізування в ранньолітній строк. На деревах, з контурним обрізуванням в ранньолітній строк, квіток на 12% більше і на 19% більше навантаження дерев плодами. При використанні контурного обрізування збільшується урожайність і найбільше значення показника отримано у фазу рожевий конус (65,8 т/га), та після збору врожаю, що на 36-39% відповідно переважало контурне обрізування в ранньолітній період – 42,3 т/га. Застосування контурного обрізування, сприяло покращенню товарної якості плодів, а саме збільшувалася їх маса та товарність. Запровадження контурного обрізування у фазу рожевий конус та після збирання врожаю потребує збільшення виробничих витрат на 280424,4- 288602,8 тис. грн., проте за рахунок більшої врожайності, собівартість вирощеної продукції знижується на 15-17%, що і дало змогу отримати найвищий прибуток за контурного обрізування після збирання врожаю та одержано найвищий рівень рентабельності (248%), проте високий результат рівня рентабельності отримано і у варіанті за контурного обрізування у фазу рожевий конус (241%).
The diploma work deals with the studying and the improvement of the terms of apple tree contour pruning based on the complex examination of the indicators of the above-ground part of the trees and their fruit yield capacity. A theoretical generalization and a new solution of how to increase the productivity and fruit quality by means of contour running in the intensive fruiting apple tree plantations (cultivar Jonagold-King) are suggested in the work. It was found out that in the conditions of the Forest steppe zone of Ukraine there was a tendency towards the increase of the number of shoots by 36% and that of an average length by 13%. The highest indicator of a leaf blade was recorded during flowering when contour pruning was used; it exceeded contour pruning in the early summer term by 16%. In the early-summer term, when contour pruning was applied, the number of flowers was larger by 12 % and the fruit load per tree was higher by 19%. When contour pruning was used, the yield capacity increased; the highest indicator was received in a pink cone phase (65.8 t/ha) and after the harvesting was over; it amounted to 42.3 t/ha and exceeded contour pruning by 36-39% in the early summer period, respectively. The application of contour pruning enhanced the improvement of the fruit quality, namely their mass and marketability increased. The use of contour pruning in a pink cone phase and after harvesting requires more production costs – UAH 280424.4-288602.8; however, due to the higher yield capacity, the production cost decreases by 15-17%. This made it possible to receive both the highest income and the highest profitability (248%) when contour pruning after harvesting was applied. But, a high level of profitability was also reached when contour pruning was performed in a pink cone phase (241%).
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/48959
Appears in Collections:203 - "Садівництво та виноградарство " (Магістри)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2023_M_203_22m_Kotlyar.pdf
  Restricted Access
2 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.