Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/48889
Title: Оцінювання рівня конкурентоспроможності вітчизняних аграрних підприємств на внутрішньому ринку країни
Other Titles: Assessment of the level of competitiveness of domestic agricultural enterprises in the domestic market of the country
Authors: Волик, Сергій Володимирович
Keywords: конкурентоспроможність;аграрна сфера;продовольча безпека;ринкові умови;конкуренція;competitiveness;agrarian sphere;food security;market conditions;competition
Issue Date: 2023
Publisher: Харків
Citation: Волик С. В. Оцінювання рівня конкурентоспроможності вітчизняних аграрних підприємств на внутрішньому ринку країни. Актуальні проблеми інноваційної економіки та права. 2023. № 5-6. С. 29-34.
Series/Report no.: Актуальні проблеми інноваційної економіки та права;№ 5-6
Abstract: Конкурентоспроможність передбачає високу ефективність діяльності підприємств і здатність їх адаптації до умов навколишнього середовища, що постійно змінюються. Висока мінливість середовища; труднощі, які виникають при виявленні численних і тісно взаємодіючих факторів, ризиків та небезпек; ентропія зв'язків та відносин ставлять перед бізнесом актуальні завдання щодо формування конкурентоспроможності як системи заходів та технологій задля утримання ринкової частки, фінансової стабільності та клієнтської бази при формуванні довгострокових напрямів розвитку аграрних підприємств. Сільськогосподарське виробництво є одним із найбільш ризикованих видів підприємницької діяльності. Аграрні реформи та становлення ринкових відносин, зміна форм власності та форм господарювання значно збільшують ступінь невизначеності соціально-економічних процесів у сільському господарстві та, відповідно, посилюють вплив ризиків на аграрний бізнес. Зростає вплив макроекономічних рішень на діяльність та конкурентоспроможність кожного сільськогосподарського виробника. Конкурентоспроможність формується, як правило, на стадії виробництва, оскільки найважливішими факторами, які визначають конкурентоспроможність підприємства, є висока якість його продукції та технічний рівень виробництва. На сьогоднішній день конкурентоспроможність підприємств є не менш важливим фактором, ніж ефективність та результативність господарської діяльності, а проблеми досягнення та підвищення конкурентоспроможності нині відносять до одних із ключових в управлінні організацією. Недостатня увага підприємств до питань власної конкурентоспроможності може призвести до виникнення нестабільності в економічних процесах та механізмах, ослаблення ринкових позицій та підвищення залежності від кризових ситуацій. В умовах сучасної економіки та існуючих в ній проблем найактуальнішим є питання підвищення конкурентоспроможності вітчизняних сільськогосподарських підприємств, що зумовлено серйозною загрозою продовольчій безпеці країни. Зазначено, що при розробці ряду напрямів підвищення конкурентоспроможності продукції аграрного сектору на внутрішньому та зовнішньому ринках, необхідно враховувати специфічні особливості стану і розвитку внутрішнього середовища, які обумовлені складною політичною ситуацією в країні, що дуже знизила конкуренцію всередині країни.
Competitiveness implies enterprises' high efficiency and ability to adapt to constantly changing environmental conditions. The high variability of the environment, the difficulty of identifying numerous and closely interacting factors, risks, and dangers, and the entropy of connections and relationships pose urgent tasks for businesses to form competitiveness as a system of measures and technologies to maintain market share, financial stability, and the client base while forming longterm development directions agricultural enterprises. Agricultural production is one of the riskiest types of business activity. Agrarian reforms and the formation of market relations, changes in forms of ownership, and forms of management significantly increase the degree of uncertainty of socio-economic processes in agriculture and, accordingly, increase the impact of risks on agrarian business. The impact of macroeconomic decisions on the activity and competitiveness of each agricultural producer is increasing. Competitiveness is formed, as a rule, at the production stage since the most critical factors that determine the competitiveness of an enterprise are the high quality of its products and the technical level of production. Today, the competitiveness of enterprises is no less important than the efficiency and effectiveness of economic activity, and the problems of achieving and increasing competitiveness are now considered critical issues in managing an organization. Insufficient attention of enterprises to competitiveness issues leads to instability in economic processes and mechanisms, weakening of market positions, and increased dependence on crises. In the conditions of the modern economy and the problems existing in it, the most urgent issue is the improvement of the competitiveness of domestic agricultural enterprises, which is caused by a severe threat to the country's food security. It was noted that when developing six directions for increasing the competitiveness of agricultural sector products on the domestic and foreign markets, it is necessary to consider the specific features of the state and development of the internal environment due to the complex political situation in the country, which significantly reduced competition within the country.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/48889
ISSN: 2524-0455
Appears in Collections:Випуск 5-6

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
apie_2023_5-6_7.pdf252.39 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.