Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/4836
Title: Проблеми та напрями активізації інтелектуалізації зовнішньої торгівлі України
Other Titles: Global problem of food security and prospects of organic farming
Глобальная проблема продовольственной безопасности и перспективы органического производства
Authors: Яценко, О.М.
Keywords: продовольча безпека;органічне виробництво;агропродовольча продукція;цілі десятиліття;Україна;продовольственная безопасность;мировая торговля;органическое производство;агропродовольственная продукция;цель десятилетия;Украина;food safety;world trade;organic production;agro-food products;whole decades;Ukraine
Issue Date: 12-Jan-2018
Publisher: Харків : ХНАУ
Citation: Яценко О.М. Проблеми та напрями активізації інтелектуалізації зовнішньої торгівлі України. Вісник ХНАУ. Серія : Економічні науки. 2018. № 1. С.331-342.
Abstract: Яценко О.М. Проблеми та напрями активізації інтелектуалізації зовнішньої торгівлі України. У статті охарактеризовано сучасний стан, прогнози поглиблення глобальної продовольчої проблеми та потенційні шляхи її вирішення. Досліджено роль та місце продовольчої безпеки в цілях програми сталого розвитку ООН до 2020 року. Розглянуто переваги органічного методу виробництва в контексті продовольчої безпеки.
О.М. Яценко, А.С. Овчаренко. Глобальная проблема продовольственной безопасности и перспективы органического производства. В статье охарактеризовано современное состояние, прогнозы углубления глобальной продовольственной проблемы и потенциальные пути ее решения. Исследована роль и место продовольственной безопасности в целях программы устойчивого развития ООН до 2020 года. Рассмотрены преимущества органического метода производства в контексте продовольственной безопасности.
Yatsenko O.M., Ovcharenko A.S. Global problem of food security and prospects of organic farming. The article is devoted to the global food security problem in the light of future global changes. The main tasks for ensuring global food security, which are laid down in the United Nations Sustainable Development Program, are considered. The main ways of overcoming food deficiency are highlighted. The following scenarios for solving the food problem, such as increasing production and reducing consumption, are described. The role of alternative methods of agriculture management, which are more productive, use natural resources more rationally, have positive impact on environment are recognized. The successful application of agroforestry has been studied. It is considered that small farms can provide the required amount of food to meet the needs of local people by promoting biodiversity and reducing the negative impact on the environment. The value of information and technologies in the production process has been estimated. The role of innovations in maintaining world’s long-term security is considered. The necessity of adaptation of the model of sustainable consumption is emphasized. The problem of food waste and the way of overcoming it are indicated. The place of the organic method of production in food security, which shows quite positive results in the last few years, has been determined. The share of agricultural products in world trade is characterized. Considered structural changes in the field of agriculture, which will allow to fulfill the national interests of Ukraine, that in the conditions of the global food problem will be an additional opportunity to stabilize the economic situation in the country at the expense of export-oriented industries.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/4836
Appears in Collections:Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва. Серія "Економічні науки" №1



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.