Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/47802
Title: Ефективність виробництва пивоварного ячменю в умовах трансформаційних змін: дис. на здобуття наук. ступеня д-ра філософії: 051 – Економіка
Other Titles: Efficiency of malting barley production under transformational changes
Authors: Кузіна, Вікторія Юріївна
metadata.dc.contributor.advisor: Бухало, Олена Василiвна
metadata.dc.contributor.affiliation: Державний біотехнологічний університет
Keywords: пивоварна якість ячменю;структурований ринок;аграрні підприємства;ефективність виробництва;ресурсне забезпечення;ринкова ціна;інноваційні технології;оптимізація маркетингу;індикатори доцільності;інтегрована системи управління;brewing quality of barley;structured market;agricultural enterprises;production efficiency;resource supply;market price;innovative technologies;marketing optimization;feasibility indicators;integrated management systems
Issue Date: 2023
Publisher: Харків: ДБТУ
Citation: Кузіна В. Ю. Ефективність виробництва пивоварного ячменю в умовах трансформаційних змін: дис. … д-ра філософії: 051 – Економіка; наук. кер. О. В. Бухало. Харків: ДБТУ, 2023. 255 с.
Abstract: Дисертаційна робота присвячена узагальненню теоретико-методичних основ ефективності виробництва зернопродукції в Україні та розробці організаційно-економічних напрямів розв’язання специфічних проблем виробничого напрямку агропідприємств з вирощування ячменю пивоварного призначення. Особливістю дисертаційного дослідження є акцент на якість зернопродукції, як основний критерій оцінки економічної ефективності виробництва ячменю пивоварного призначення. Деталізовано трансформації у структурі виробництва аграрної продукції, їх вплив на формування та функціонування ринку зерна, його кон’юнктуру та організаційно-економічні відносини. Визначено місце України на світовому ринку ячменю та роль інвестицій в формуванні та розвитку сировинної бази пивоваріння в Україні, як передумови забезпечення сталого ринку пивоварного ячменю. Доповнено міжнародний досвід інвестиційно мотивованої господарчої діяльності в сфері виробництва сільськогосподарської продукції. Продовжено фундаментальні дослідження науковців щодо ролі природних та антропогенних чинників, що формують пивоварну якість зерна ячменю, та визначена ступінь впливу кожного з них на ефективність виробництва культури на всіх етапах виробничої та збутової діяльності сільськогосподарських підприємств. Детально охарактеризовані осучаснені вимоги модернізованого солодового виробництва в Україні до якості зерно продукції в порівнянні до існуючих національних стандартів. До головних положень наукової новизни дисертаційного дослідження належать обґрунтування системного підходу в дослідженні проблематики функціонування структурованого ринку ячменю в Україні в координатах розвитку глобального ринку пива, визначення чинників впливу та їх ролі у формуванні ефективності виробництва пивоварного ячменю, розробка рекомендацій щодо вдосконалення технології та оптимізації маркетингово логістичної стратегії в господарствах. Автор пропонує концептуальну класифікацію індикаторів визначення доцільності розвитку виробничого напрямку з урахуванням специфіки існуючих ринкових умов, яка може слугувати для аграрія за методику консолідованої оцінки інвестиційної привабливості виробництва пивоварного ячменю засобом раціонального поєднання ресурсних можливостей господарства, порівняльного аналізу існуючих технології та основних економічних показників у обов’язковому співставленні з показниками якості зерно продукції відповідно до вимог цільового призначення. Уніфіковано поняття «пивоварний ячмінь» в світі осучаснених до європейського рівня вимог якості, де на відміну від існуючих визначальним у формуванні ефективності виробництва є пивоварна якість, не за визначенням Державного реєстру сортів, а за конкурентоздатністю та попитом на ринку пивоварного використання. Запропоновано алгоритм визначення ємності ринку пивоварного ячменю та потенційних можливостей його виробництва вітчизняним сільгоспвиробником балансово-розрахунковим методом, що заповнює пробіл відсутності будь-якої статистичної інформації означеного напрямку діяльності на державному та регіональному рівнях. Доповнена існуюча класифікація сукупності чинників впливу на ефективність виробництва зерна аналізом ступеню їх впливу протягом всіх ланок ланцюжка виробничо-збутової діяльності в господарстві. Всебічно досліджено механізм виробничо-комерційних відносин між спорідненими підприємствами пивоварної і аграрної галузей та визначено їх роль у формуванні ефективності виробничого напрямку з вирощування ячменю пивоварного призначення. Запропонована методика впровадження на виробництві «Інтегрованої системи управління пивоварною якістю» - комплексу дій, які ідентифікують цілі підприємства, способи їх досягнення, визначають раціональні процеси, оптимізують використання ресурсів та наслідки управлінських рішень. Досліджено роль пивоварної якості у визначенні реалізаційної ціни ячменю та ефективності зерновиробництва агропідприємств, особливостей процесу ціноутворення та проблем, які впливають на ціноутворення пивоварного ячменю. Запропоновано наукові підходи щодо узагальнення практики масового виробництва пивоварного ячменю співставно з характеристиками ресурсного забезпечення існуючих технологій і аналітикою якості. Підготовлено рекомендації щодо вдосконалення технології виробництва пивоварного ячменю, яка набули впровадження в сільськогосподарських підприємствах та сформовані пропозиції щодо оптимізації маркетингово логістичної стратегії в господарствах, викладені у виданні Innovative Marketing. За результатами дослідження опубліковано 10 статей та 9 тез доповідей у наукових фахових виданнях України, зарубіжних фахових виданнях та стаття у виданнях, що індексуються в міжнародних наукометричних базах даних «Scopus». Реалізація запропонованих рішень сприятиме більш раціональному використанню природно-ресурсного потенціалу, підвищенню інвестиційної привабливості в агросекторі, ефективному розвитку споріднених підприємств агарної та пивоварної галузей, формуванню в Україні сталого ринку ячменю пивоварного використання, дотриманню інтеграційних зобов’язань нашої держави з питань забезпечення високої якості та харчової безпеки аграрної продукції, яка виробляється та вводиться в обіг на території України та ЄС.
The dissertation work is devoted to generalization of theoretical and methodological bases of efficiency of grain production in Ukraine and development of organizational and economic directions to solve specific problems of the production direction of agricultural enterprises on growing of malting barley. A feature of the dissertation research is an emphasis on the quality of grain products, as the main criterion for evaluating the economic efficiency of the production of brewing barley. The scientific work details transformations in the structure of agricultural production, their impact on the formation and functioning of the grain market, its situation and organizational and economic relations are detailed. The place of Ukraine on the world barley market and the role of investments in the formation and development of the raw material base of brewing in Ukraine as prerequisites for ensuring a sustainable market of malting barley are determined. The international experience of investment-motivated economic activity in the field of agricultural production has been supplemented. Fundamental research of scientists on the role of natural and anthropogenic factors that form the brewing quality of barley grain is continued and the level of influence of each of them on the efficiency of crop production at all stages of production and marketing activities of agricultural enterprises is determined. Current requirements of modernized malt production of brewing industry in Ukraine to the quality of grain products in comparison with the current national standards are characterized in details. The main provisions of the scientific novelty of the dissertation research include the substantiation of a systematic approach to the study of the problems of the functioning of the structured barley market in Ukraine in the coordinates of the development of the global beer market, the determination of influencing factors and their role in shaping the efficiency of brewing barley production, the development of recommendations for improving technology and optimizing marketing and logistics strategies in agricultural companies. The author offers a conceptual classification of indicators for determining the expediency of the development of the production direction, taking into account the specifics of the existing market conditions, which can serve for the farmer as a method of consolidated assessment of the investment attractiveness of the production of malting barley by means of a rational combination of resource capabilities of the farm, a comparative analysis of existing technologies and basic economic indicators in a mandatory comparison with grain quality indicators of products in accordance with the requirements of the intended purpose. The concept of "brewing barley" has been unified in the world of quality requirements modernized to the European level, where, unlike the existing ones, the determining factor in the formation of production efficiency is the brewing quality, not according to the definition of the State Register of Varieties, but according to competitiveness and demand on the market for brewing use. An algorithm for determining the market capacity of malting barley and potential opportunities for its production by a domestic agricultural producer using the balance-calculation method is proposed, which fills the gap of the absence of any statistical information of the specified field of activity at the state and regional levels. The existing classification of the set of factors affecting the efficiency of grain production was supplemented by an analysis of the degree of their influence during all links of the chain of production and marketing activities in the economy. The mechanism of production and commercial relations between related enterprises of the brewing and agricultural industries is comprehensively studied and their role in the formation of the efficiency of the production direction for the cultivation of malting barley is determined. The necessity of introducing an integrated brewery quality management system as one of the basic factors in the structure of measures to increase the economic efficiency of barley production has been introduced. The role of brewing quality in determining the selling price of barley and the efficiency of grain production of agricultural enterprises, the peculiarities of the pricing process and problems affecting the pricing of brewing barley are studied. Scientific approaches to the generalization of the practice of mass production of malting barley in comparison with the characteristics of resource provision of existing technologies and quality analysis are proposed. Recommendations for optimizing the technology of production of malting barley, which have been implemented in agricultural enterprises, and suggestions for optimizing the marketing and logistics strategy in farms that grow malting barley have been prepared and published in Innovative Marketing. According to the results of the research, 10 articles and 9 abstracts of reports were published in scientific professional publications of Ukraine, foreign professional publications and articles in publications indexed in international scientometric databases "Scopus". The implementation of the proposed solutions will contribute to more rational use of natural resource potential, increase of investment attractiveness in the agricultural sector, efficient development of joint ventures in the agrarian and brewing sectors, formation of a stable beer-growing barley market in Ukraine and fulfillment of integration obligations of our state on the issues of high quality and food safety of agrarian products manufactured and marketed in Ukraine and EU countries.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/47802
Appears in Collections:051 – Економіка дис.

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Kuzina-dysn1.pdf2.6 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.