Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/46626
Title: Аналіз сучасного стану флори Луганської області
Other Titles: Analysis of the current state of the flora of the Luhansk region
Authors: Гуляєв, Дмитро Анатолійович
metadata.dc.contributor.advisor: Біла, Ю. М.
metadata.dc.contributor.affiliation: Державний біотехнологічний університет, Кафедра лісових культур, меліорацій та садово-паркового господарства
Keywords: флора;фауна Червона книга;Луганська область
Issue Date: 2023
Publisher: Харків: ДБТУ
Citation: Гуляев Д. А. Аналіз сучасного стану флори Луганської області: кваліфікаційна робота магістра: спец. 206 – Садово-паркове господарство; наук. кер. Ю. М. Біла; Харків, 2023. 67 с.
Abstract: Вивчення та аналіз рослинного покриву є актуальним питанням сьогодення. Адже зелені, або автотрофні, рослини (як вищі так і нижчі) мають велике значення в природі і в житті людини. В процесі фотосинтезу, використовуючи світлову (кінетичну) енергію Сонця і завоюючи з повітря вуглекислий газ та вбираючи з грунту воду з неорганічними речовинами, вони утворюють величезну масу органічних речовин, що йдуть на живлення тварин та харчування людини. Отже, зелені рослини, акумулюючи в створених ними органічних речовинах кінетичну енергію Сонця, забезпечують життя всього живого на Землі і разом з тим є важливим джерелом енергетичних ресурсів, які використовує людина для своїх потреб. У житті і практичній діяльності людини рослини також відіграють важливу й різноманітну роль. Вони є джерелом харчування, з них виготовляють одяг і ліки, меблі, знаряддя праці, будують житло, та інші споруди тощо. Мета кваліфікаційної роботи є аналіз антропогенного навантаження на текосистему Луганської області. Нами буде дана загальна оцінка стану охорони рослинного світу та шляхи його покращення. Завдання: проаналізувати сучасне землекористування в області, що з наявності 5-тої частини території придатної для відтворення природних ресурсів тут неможна розраховувати на позитивні зрушення: це не цілий масив, а окремі частини землі, що ізольовані одна від одної. На території області повністю порушений необхідний кругообіг речовин особливо, води. Об’єкт дослідження екологічні ресурси Луганської області Предмет дослідження Луганщина – один з найбільш неблагополучних за екологічними умовами регіон України. На території області розташовано близько 1500 підприємств і організацій вугільної, металургійної, машинобудівної, хімічної і нафтохімічної промисловості, енергетики; 123 підприємства використовують в технологічному процесі близько 40 тис. тонн різноманітних сильнодіючих речовин. В атмосферу щорічно викидається близько 700 тис. тонн забруднених речовин трьохсот найменувань, більше трьох четвертих них – неочищені. Теоретичне та практичне значення одержаних результатів. В Луганській області темп росту інвестицій в природоохоронну діяльність постійно відстає від темпів росту капіталовкладень у виробництво. В результаті чого, у сільському господарстві області слід очікувати забруднення і порушення грунтового покриву, а в промисловості – посилення забруднення повітряного і водного басейнів, перенасичення території відходами. З екологічної точки зору ситуація з водними ресурсами гірше, ніж стан повітряного басейну в 5 разів. Деградація грунтових ресурсів зумовлена їх змивом. Екологічний вузол проблем локалізується в районі населених пунктів: Лисичанськ, Северодонецьк, Рубіжне, Луганськ, Щастя.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/46626
Appears in Collections:206 - "Садово-паркове господарство" (Магістри)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2023_M_206-22m-02_Hulyayev.pdf
  Restricted Access
939.79 kBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.