Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/46152
Title: Вплив змінних гідротермічних умов на поживний режим чорнозему типового та ефективність побічної продукції як добрива
Authors: Тараріко, Ю. О.
Кудря, С. І.
Лукашук, В. П.
Issue Date: 2021
Publisher: Київ: Вид-во «Аграрна наука»
Citation: Тараріко Ю. О., Кудря С. І., Лукашук В. П. Вплив змінних гідротермічних умов на поживний режим чорнозему типового та ефективність побічної продукції як добрива. Вісник аграрної науки: український науково-теоретичний журнал. № 8(821). Київ: Вид-во «Аграрна наука», 2021. С 64-72
Abstract: Мета. Встановити закономірності формування основної і побічної продукції рослинництва на чорноземі типовому. Оцінити обсяги застосування малоцінної частини врожаю на добриво в системі органічного землеробства. Методи. Під час експерименту, закладеного в 1962 р., вивчали 16 варіантів польових сівозмін. Застосовано органічну систему землеробства з використанням на добриво тільки побічної продукції врожаю: соломи зернових і бадилля буряку цукрового. Результати. За тривалого використання побічної продукції без застосування мінеральних добрив у Східному Лісостепу України на чорноземі типовому зернобобові культури, в середньому, забезпечують вихід зерна до 2 т/га, однорічні трави — на рівні 15 т/га зеленої маси і кукурудза на силос до 25 т/га. Вихід зерна пшениці озимої по чистому пару становить 4,21 т/га, після гороху — 3,66 і після чини — 3,42 т/га з коливаннями його співвідношення з соломою від 1:1,2 до 1:1,7. Урожайність коренеплодів буряку цукрового має середній рівень 27 т/га за співвідношення з бадиллям 1:0,4. Середня врожайність зерна гречки становить 1,2–1,3 т/га за відсутності кореляції з біомасою соломи, з коливанням співвідношення між ними від 1:1,6 до 1:3,5 і середнім значенням 1:2,2. Урожайність ячменю ярого після буряку цукрового і гречки мала середні показники — 2,16 і 1,99 т/га за співвідношення з соломою 1:1,34 і 1:1,35. Висновки. Аналіз урожайних даних у розрізі впливу у сівозмінах перших культур на наступні свідчить, що найбільше попередники впливають на пшеницю озиму і бу ряк цукровий. Отримані результати дають змогу визначити обсяги виробництва побічної продукції рослинництва за врожайними даними основної продукції з метою їх використання на добриво в системі органічного виробництва.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/46152
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
S_CHORNOZEMU_21.pdf1.2 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.