Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/4330
Назва: Стратегічні засади ризик-менеджменту підприємств агропродовольчої сфери: автореф. дис. … канд. екон. наук: 08.00.04 – Економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності)
Інші назви: Стратегические основы риск-менеджмента предприятий агропродовольственной сферы
Strategic principles of risk management of enterprises in the agro-food sector
Автори: Бірченко, Наталія Олександрівна
Науковий керівник : Онегіна, Вікторія Михайлівна
Ключові слова: ризик-менеджент;стратегічне управління;агропродовольчий ринок;підприємство;ефективність;риск-менеджент;стратегическое управление;агропродовольственный рынок;предприятие;эффективность;risk-manager;strategic management;agro-food market;enterprise;efficiency
Дата публікації: 2017
Видавництво: Харків
Бібліографічний опис: Бірченко Н. О. Стратегічні засади ризик-менеджменту підприємств агропродовольчої сфери: автореф. дис. … канд. екон. наук: 08.00.04 – Економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності); наук. конс. В. М. Онегіна; Харків, 2017. 23 с.
Короткий огляд (реферат): У дисертації наведено теоретичне узагальнення та нове вирішення наукового завдання, яке полягає у теоретико-методологічному та практичному обґрунтуванні вдосконалення системи ризик-менеджменту підприємств агропродовольчої сфери для підвищення результативності їх функціонування. Запропоновано цілісну концепцію побудови стратегій ризик-менеджменту підприємств агропродовольчої сфери в умовах нестабільної кон'юнктури та конкурентних структур цільових продуктових та ресурсних ринків, яка грунтується на використанні оціночних сценаріїв реалізації типологізованих стратегій, що застосовуються в залежності від моментальних характеристик вказаних ринків, а також є виділеними з урахуванням галузевої приналежності та рівня розвитку економічного потенціалу підприємств. Обґрунтовані напрями підвищення ефективності діяльності аграрних підприємств шляхом застосування страхових інструментів управління ризиками через порівняння ймовірностей отримання підприємствами агропродовольчої сфери збитків або недоотримання ними прибутків з рівнем адекватності страхових компенсацій масштабам наслідків ризикових подій. Розроблено методичний підхід до оцінки економічної ефективності стратегій ризик-менеджменту підприємств агропродовольчої сфери, які грунтуються на поєднанні методу сценаріїв з основними положеннями оцінки економічного потенціалу підприємств та результатами визначення станів ринкової кон’юнктури, що дає змогу підвищити якість управлінських рішень щодо стратегій управління ризиками. Надано рекомендації щодо вдосконалення системи ризик-менеджменту підприємств агропродовольчої сфери для підвищення ефективності їх діяльності.
В диссертации приведено теоретическое обобщение и новое решение научной задачи, которая заключается в теоретико-методологическом и практическом обосновании совершенствования системы риск-менеджмента предприятий агропродовольственной сферы для повышения результативности их функционирования. Предложена целостная концепция построения стратегий риск-менеджмента предприятий агропродовольственной сферы в условиях нестабильной конъюнктуры и конкурентных структур целевых продуктовых и ресурсных рынков, основанная на использовании оценочных сценариев реализации типологизированных стратегий, применяемых в зависимости от моментальных характеристик указанных рынков, а также выделенными с учетом отраслевой принадлежности и уровня развития экономического потенциала предприятий. Обоснованны направления повышения эффективности деятельности аграрных предприятий путем применения страховых инструментов управления рисками через сравнение вероятностей получения предприятиями агропродовольственной сферы убытков или недополучения ими доходов с уровнем адекватности страховых компенсаций масштабам последствий рисковых событий. Разработан методический подход к оценке экономической эффективности стратегий риск-менеджмента предприятий агропродовольственной сферы, основанные на сочетании метода сценариев с основными положениями оценки экономического потенциала предприятий и результатам определения состояний рыночной конъюнктуры, что позволяет повысить качество управленческих решений по стратегии управления рисками. Даны рекомендации по совершенствованию системы риск-менеджмента предприятий агропродовольственной сферы для повышения эффективности их деятельности
The dissertation presents a theoretical generalization and a new solution to a scientific problem, which is based on theoretical, methodological and practical substantiation of improvement of the risk management system of agro-food industry enterprises in order to increase the efficiency of their functioning. The integral concept of developing risk management strategies for agro-food enterprises in the conditions of unstable conditions and competitive structures of target product and resource markets is proposed, which is based on the use of valuation scenarios for the implementation of typified strategies, which are applied depending on the momentum characteristics of the indicated markets, and also are allocated taking into account branch affiliation and level of development of economic potential of enterprises. The directions of increase of efficiency of activity of agrarian enterprises by means of application of insurance tools of risk management are grounded by comparison of probabilities of obtaining of enterprises of the agro-food sector losses or their lack of profits with the level of adequacy of insurance indemnities to the scale of the consequences of risk events. The methodical approach to assessing the economic efficiency of risk management strategies for agro-food enterprises is based on a combination of the scenario method with the main provisions of assessing the economic potential of enterprises and the results of determining the state of market conditions, which enables to improve the quality of management decisions regarding risk management strategies. Recommendations on improvement of the risk management system of the agro-food enterprises for improving the efficiency of their activities are given.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/4330
Розташовується у зібраннях:08.00.04 – Економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
aref_Birchenko.pdf486.2 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.