Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/42758
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Наумова, Тетяна Анатоліївна | - |
dc.contributor.author | Кузькова, Галина Віталіївна | - |
dc.date.accessioned | 2023-11-24T12:46:42Z | - |
dc.date.available | 2023-11-24T12:46:42Z | - |
dc.date.issued | 2023 | - |
dc.identifier.citation | Кузькова Г. В. Облік і аудит витрат операційної діяльності підприємств ресторанного господарства: кваліфікаційна робота на здобуття ступеня вищої освіти «Бакалавр»: спец. 071 - Oблік і oпoдаткування; наук. кер. Т. А. Наумова; Харків, 2023. 106 с. | uk_UA |
dc.identifier.uri | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/42758 | - |
dc.description.abstract | Актуальність теми кваліфікаційної роботи. Діяльність закладів громадського харчування характеризується специфікою через об’єднання виробничої, торговельної, сервісної функції та сфери послуг. Це відбувається через поєднання певних процесів: заготівлі матеріалів для виробництва готової продукції, безпосередньо її виробництво та реалізація. Успішність діяльності даної галузі залежить від багатьох чинників. Будь-яке підприємство сфери ресторанного господарства свою діяльність спрямовує в напряму досягнення поставлених цілей: одержання максимального розміру прибутку в довгостроковому періоді, орієнтованого на задоволення громадських потреб населення, отримання прибутку від реалізації високоякісної продукції на ринку, встановлення оптимальної ціни на власну готову продукцію задля забезпечення гідної конкуренції та соціальної відповідальності. Це впливає і на побудову системи бухгалтерського обліку, в тому числі й в частині обліку доходів і витрат. Проте, окремі аспекти, в тому числі стосовно організації обліку і аудиту доходів і витрат у сфері ресторанного господарства, залишилися спірними, невизначеними і потребують подальших досліджень. Дана робота присвячена дослідженню теоретичних та методичних обґрунтувань положень та розроблення практичних рекомендацій щодо вдосконалення методики обліку і аудиту операційних витрат підприємств ресторанного господарства | uk_UA |
dc.description.abstract | Relevance of the topic of qualification work. The activity of catering establishments is characterized by specificity due to the combination of production, trade, service functions and the service sector. This happens due to a combination of certain processes: the procurement of materials for the production of finished products, their direct production and sale. The success of this industry depends on many factors. Any company in the restaurant sector directs its activities in the direction of achieving the set goals: obtaining the maximum amount of profit in the long-term period, focused on meeting the public needs of the population, obtaining profit from the sale of high-quality products on the market, setting the optimal price for its own finished products in order to ensure a decent competition and social responsibility. This also affects the construction of the accounting system, including the accounting of income and expenses. However, certain aspects, including the organization of accounting and auditing of income and expenses in the restaurant sector, remained controversial, uncertain and require further research. This work is devoted to the study of theoretical and methodological justifications of the provisions and the development of practical recommendations for improving the methodology of accounting and auditing of operating costs of restaurant enterprises | uk_UA |
dc.language.iso | uk_UA | uk_UA |
dc.publisher | Харків: ДБТУ | uk_UA |
dc.subject | ресторан | uk_UA |
dc.subject | ресторанне господарство | uk_UA |
dc.subject | витрати | uk_UA |
dc.subject | операційна діяльність | uk_UA |
dc.subject | облік | uk_UA |
dc.subject | внутрішній аудит | uk_UA |
dc.subject | аудит витрат | uk_UA |
dc.subject | restaurant | uk_UA |
dc.subject | restaurant management | uk_UA |
dc.subject | costs | uk_UA |
dc.subject | operational activity | uk_UA |
dc.subject | accounting | uk_UA |
dc.subject | internal audit | uk_UA |
dc.subject | cost audit | uk_UA |
dc.title | Облік і аудит витрат операційної діяльності підприємств ресторанного господарства | uk_UA |
dc.type | Other | uk_UA |
dcterms.references | 1. Акімова Н. С., Наумова Т. А., Бойченко Н. В., Горбатюк Н. М. Організаційно-методичні аспекти обліку послуг виїзного кейтерингу на підприємствах ресторанного господарства. Економічна стратегія і перспективи розвитку сфери торгівлі та послуг. 2014. Вип. 1. С. 73–86. 2. Артамонова Н. С. Впровадження сучасних методів управління витратами задля забезпечення конкурентних переваг. Економіка: реалії часу. Науковий журнал. 2013. № 3 (8). С. 16 –21. 3. Банєва І.О., Сіра Е.О., Коваль О.Д. Використання інформаційно-комунікаційних технологій в ресторанному бізнесі. Економічна наука. №4.2023 С.5-10. 4. Безверхий К. В. Ще раз про тлумачення сутності і понять «затрати» і «витрати» «витрати виробництва» та «виробнича собівартість» /К. В. Безверхий // Економіка, організація і управління підприємством: Зб. наук. пр. Вісник ЖДТУ . 2010. № 2 (52). С. 222–228. 5. Брік С.В. Ресторанний бізнес: особливості фінансового обліку та аудиту продукції за торгівельним та виробничим методами. Вісник НТУ “Харківський політехнічний інститут” (економічні науки). Х.: НТУ „ХПІ”. 2017. № 45(1266). С. 79-82 . 6. Варчук О. Проблеми визначення поняття «витрати». Галицький економічний вісник. 2012. № 6 (39). с. 98–103. 7. Великий Ю. М., Прохорова В. В., Сабліна Н. В. Управління витратами підприємства: монографія. Харківський національний економічний ун-т. Х. : ІНЖЕК, 2009. 192 с. 8. . В Україні запустили сервіс для оплати рахунку в ресторанах через QR-код. The-village. 202 1 . U RL: https://www.the-village.com.ua/village/business/ news/31 7675-v-ukrayini-zapustili-dodatok-dlya-oplatirahunku-v-restoranah-cherez-qr-kod (дата звернення: 25.01 .2023) 9. Гросул, В. А., and Н. Ю. Балацька. "Digital-маркетинг як дієвий інструмент антикризового розвитку підприємства ресторанного бізнесу в період пандемії та її рецесії." Підприємництво та інновації 1 1-2 (2020): 7-12. 10. Голов С. Ф. Управлінський облік: підруч. 2-ге вид. К.: Лібра, 2004. – 704 с. 11. Гладских Е. Обзор ресторанного рынка. URL: https://delo.ua/lifestyle/sytnyj-god-obzor-restorannogorynka-329410.htm 12. Горбань В.Г., Анісімов Г.Г. Цільові орієнтири розвитку ресторанного господарства м. Харкова. Економічна стратегія і перспективи розвитку сфери торгівлі та послуг: зб. наук. пр. Х. : ХДУХТ, 2019. Вип. 1 (29). – С. 207–219. 13. Домбик О.М. Облік і внутрішній контроль в управлінні діяльністю підприємств готельно-ресторанного бізнесу: дис. канд. екон. наук :Львівська комерційна академія. Львів, 2016. 299 с. 14. Державна служба статистики України. URL: Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua/. 15. Де рестораторам жити добре. Як змінився ринок кафе та ресторанів за пів року війни – інфографіка. URL : https://biz.nv.ua/ukr/consmarket/yak-za-pivroku-viyni-zminivsya-ukrajinskiy-rinok-kafe-ta-restoraniv-novini-ukrajini-50267978.html 16. Десяткіна І. В. Бухгалтерський облік і контроль витрат виробництва та обігу на підприємствах ресторанного господарства: автореф. дис. на здобуття наук. Ступеня канд.. екон. наук: спец. 08.00.09 «Бухгалтерський облік, аналіз та аудит (за видами економічної діяльності)». Житомир, 2012. 24 с. 17. Дрозд І. К., Вдовіченко В. О. Інформаційні технології як фактор удосконалення облікових процесів. Незалежний аудитор. 2013. № 4. С. 2–11. 18. ДСТУ 4281:2004 Заклади ресторанного господарства. Класифікація. – К. : Держспоживстандарт України, 2004. – 12 с. 19. Задорожній З. Р. Внутрішньогосподарський облік у будівництві: методологія і організація: дис. д-ра екон. наук: 08.00.09. Тернопіль, 2007.30 с. 20. З початку повномасштабної війни закрито не менше третини київських ресторанів URL: https://delo.ua/uk/business/z-pocatkupovnomasstabnoyi-viini-zakrito-ne-mense-tretini-kiyivskix-restoraniv-nasonova397873/ 21. Івашина Л.Л. Перспективи та проблеми кейтерингу в Україні. Глобальні та національні проблеми економіки. 2017. Вип. 17. С. 314–317. 22. Коваль Л.М. Маркетингові інновації закладів ресторанного бізнесу / Л.М. Коваль, Г.А. Заячковська // Проблеми системного підходу в економіці. – 2020. – Вип. 3 (2). – С. 128–133. 23. Кирильєва Д. Д., Янчев А. В. Обліково-інформаційне забезпечення управління витратами підприємств індустрії гостинності: тези доп. міжнар. наук.-практ. конф. «Розвиток харчових виробництв, ресторанного та готельного господарств і торгівлі: проблеми, перспективи, ефективність», (Харків, 14 трав. 2015 р.) : У 2-х ч. Харків : ХДУХТ, 2015. Ч. 2. − С. 53–54. 24. Кирильєва Д. Д. Формування облікової політики в розрізі витрат підприємств індустрії гостинності: управлінський аспект. Promising problems of economics and management : сollection of scientific articles. Montreal, 2015. P. 234–237. 25. Класифікація видів економічної діяльності:Національний класифікатор України:ДК009:2010:затв. Наказ. Держспоживстандарту України від 11.10.2010 № 457. К.: Видавничий будинок ФАКТОР, 2011.160 с. 26. Кодекс етики професійних бухгалтерів URL: http://www.iaf.kiev.ua/images/stories/library/standarts/kodeks–etiki.pdf 27. Козак К. Б., Осипчук В. Ю. Роль оптимізації інформаційних потоків на підприємстві . Економіка харчової промисловості. 2013. № 4. С. 17–21. 28. Козаченко Г. В., Погорелов Ю. С., Хлапьонов Л. Ю, МакухінГ.А. Управління затратами підприємства: монографія . Київ: Лібра, 2007. 320 с. 29. Колос І. В., Радіонова Н. Й.. Концептуальна модель внутрішнього аудиту на підприємстві. Економічні науки : збірник наукових праць. –Луцьк : Луцький національний університет, 2013. Вип. 10 (37), Ч. 1. – С. 238-247. 30. Копотієнко Т. Ю. Внутрішній аудит в управлінні витратами підприємств ресторанного господарства . Вісник Національного університету "Львівська політехніка". Менеджмент та підприємництво в Україні: етапи становлення і проблеми розвитку. 2014. №797. С. 242–247. 31. Кашперська А.І. Організація внутрішнього контролю підприємств ресторанного господарства: автореф. дис. канд. екон. наук: 08.00.09; Харківський державний ун-т харчування та торгівлі. Х., 2019. 25 с. 32. Копотієнко Т.Ю. Внутрішній аудит в управлінні витратами підприємств ресторанного господарства. Вісник Національного університету «Львівська політехніка» «Менеджмент та підприємництво в Україні: етапи становлення і проблеми розвитку». 2014. № 797. С. 242 247. 33. Ковтун Т. В. Система внутрішнього контролю як невід’ємний елемент операційної системи підприємства. Вісник Хмельницького національного університету. 2009. № 6. Т. 1. – С. 165-170. 34. Кузькова Г.В. Ресторанний бізнес в період війни та пандемії. Матеріали доповідей Всеукраїнської студентської науково-практичної конференції (м. Харків, 22 травня 2023 р.) Стан та перспективи розвитку міжнародної електронної комерції та готельно-ресторанної справи: Харків: Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2023. С.32-33. 35. Левицька І. О. Операційний аудит як альтернативна оцінка витрат українських енергопостачальних компаній. Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Економіка : зб. наук. пр. Рівне, 2014. Вип. 1 (65). С. 232–243. 36. Лижавська О. Л. Поняття «витрати» в обліку підприємств ресторанного господарства. URL: Режим доступу : http://dspace.oneu.edu.ua/xmlui/handle/123456789/586?show=full. 37. Лівошко Т. В. Економіко-організаційні аспекти розвитку ресторанного бізнесу в Україні. Серія: Економіка та підприємництво. 2017. № 4–5 (97–98). с.21-24. 38. Мелень О.В. Організація бухгалтерського обліку готельно-ресторанного бізнесу: теоретичні аспекти. Східна Європа: економіка, бізнес та управління. Випуск 6 (11) 2017. -С353-357. 39. МСБО (IAS) 8. Облікові політики, зміни в облікових оцінках та помилки. URL: http://www.biz.inf.ua/download/msfo 08.pdf>. 40. Міжнародні стандарти аудиту, надання впевненості та етики URL :http://www.apu.com.ua/files/temp/standart_2006.pdf. 41. Міценко Н. Г., Малецька Л. С. Витрати ресторанного господарства, основні шляхи їх оптимізації та резерви економії . Науковий вісник. 2006. 16.2. С. 242–247. 42. Наумова Т. А., Акімова Н. С., Топоркова О. В., Кирильєва Л. О., Нестеренко І. В. Господарський контроль: навчальний посібник для студентів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 071 «Облік і оподаткування» денної та заочної форми навчання. Харків : ДБТУ, 2021. 210 с. URL: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/6820 (дата звернення: 10.01.2023). 43. Нагорський В. Експерти підрахували кількість магазинів, ресторанів і кафе у найбільших містах України. URL: https://informator.news/eksperty-pidrahuvalykilkistmahazyniv-restoraniv-kafe-u-najbilshyh-mistahukrajiny.htm (Перевірено 12.05.2023). 44. Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності» Із змінами внесеними наказами Мінфіну від 27.06.2013 р. №627 від 08.02.2014 р. №48 URL: http://buhgalter911.com/Res/NPSBO/NPSBO1.aspx. 45. Огійчук М. Ф., Новіков І. Т., Рагуліна І. І. Аудит: організація і методика: Навч. посібник. 2-ге вид., перероб. і допов. К. : Алерта, 2012. 664 с. 46. Остап’юк Н. А. Внутрішній контроль суб’єктів ресторанного бізнесу: філософія діяльності? Економіка: реалії часу. Науковий журнал. 2016. № 1 (23). С. 162-166. URL: http://economics.opu.ua/files/archive/2016/n1.html 47. Приватне акцiонерне товариство "Ресторан "Градецький". URL: http://athost.info/docs/gradetskiy_rik_info_2019.pdf 48. Прилепа Н. В. Сучасні тенденції розвитку ресторанного господарства України та Європи. Вісник Хмельницького Національного Університету. 2017. № 6. том 1. с.163-166. 49. Податковий кодекс України: від 02.12.201 1 р. № 2755-VI. Відомості Верховної Ради України. 2011. № № 13-14, № 15-16, № 17, ст. 1 12. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17#Text (дата звернення: 10.01.2023). 50. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 "Витрати", затверджене наказом Міністерства фінансів України від 31 грудня 1999 р. N 318 URL: http://buhgalter911.com/Res/PSBO/PSBO16.aspx. 51. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 31 "Фінансові витрати" затверджене наказом Міністерства фінансів України від 28 квітня 2006 р. N 415. URL: http://buhgalter911.com/Res/PSBO/PSBO31.aspx. 52. Про затвердження Методичних рекомендацій щодо забезпечення якості та безпеки товарів і послуг підприємств ресторанного господарства : наказ Міністерства економіки України від 22.07.2008 р. № 295. URL: http://uazakon.com/documents/date_e3/pg_ gtcrog.htm. 53. Про затвердження Методичних рекомендацій щодо облікової політики підприємства та внесення змін до деяких наказів Міністерства фінансів України : затв. наказом Міністерство фінансів України : від 27.06.2013р.№635.URL:http://minfin.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article/main?art_id=382876&cat_id=293537&search_param=%EE%E1%B3%E3&searchPublishing=1. 54. Про бухгалтерський облік та фінансову звітність : Закон України прийнятий Верховною Радою України від 16.07.1999 р. № 996 URL: http://zakоn.rada.gоv. ua. 55. Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність: Закон України від 21.12.2017 р. № 2258-19 XIV зі змінами та доповненнями доповненнями / Верховна Рада України. URL: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/2258-19 (дата звернення: 10.01.2023). 56. Про затвердження Плану рахунків бухгалтерського обліку та Інструкції про його застосування: наказ Міністерства фінансів України від 30.1 1.1999 р. № 291 зі змінами та доповненнями. доповненнями / Верховна Рада України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/z0892–99#Text (дата звернення: 15.01.2023). 57. Про затвердження Національних Положень (стандартів) бухгалтерського обліку: наказ Міністерства фінансів України від 12.10.2010 р. № 1202 зі змінами та доповненнями. доповненнями / Верховна Рада України. URL: https://buhgalter91 1.com/uk/normativnaya-baza/instr-plan-rah/standartbuhgalterskogo/ (дата звернення: 10.01 .2022). 58. Ресторанне господарство. Терміни та визначення : ДСТУ 3862–99 зі змінами : затв. наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 29.10.2003 р. № 185. К. : Держспоживстандарт України, 2004 – 31 с. 59. Сурніна К. С. Аналітичні процедури в аудиті: методологія та організація: автореф. дис. канд. екон. наук : 08.00.09; Національна академія статистики, обліку та аудиту. Київ, 2012. – 35 с. 60. Семенюк Л.В. Обліково-аналітичне забезпечення стратегічного розвитку підприємств ресторанного господарства: автореф. дис. канд. екон. наук : 08.00.09; Львівська комерційна академія. –Львів, 2016. 21 с. 61. Семененко К. Ю., Кухта К. А., Скригун Н. П., Капінус Л. В., Методи стимулювання відвідувачів антикафе. Управління розвитком. 2016. № 2 (184). С.102-107. 62. Селютін С. В. Стратегічне управління підприємствами ресторанного господарства. Кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису. Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.04 – економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності). ХДУХТ, Харків, 2019. С.100–104. 63. Тищенко С.В. Цифрові технології в індустрії гостинності / С.В. Тищенко // Таврійський науковий вісник. Сер. : Економіка. 2021. Вип. 7. С. 131–139. 64. Ткачук, В. О., & Шестакова, А. В. (2022). Використання мобільних додатків для цифровізації бізнес-процесів у ресторанному бізнесі та їх оптимізація на основі методу A/B тестування. Економіка, управління та адміністрування, (4(102), 28–34. https://doi.org/10.26642/ema-2022-4(102)-28-34 65. Турило А. М., Кравчук Ю. Б., Турило А. А.. Управління витратами підприємства : навч. посібник . К. : Центр учбової літератури, 2006. 120 с. 66. Фролова Л. В., Хаврова К. С. Механізм управління поточними витратами торговельних підприємств: монографія . Донецьк : Вид. Ноулідж (донецьке відділення), 2010. 211 с. 67. Федосова К.С. Використання інформаційно-комунікаційних технологій в ресторанному бізнесі в період пандемії Covid-19 . Економіка та суспільство. 2022. Вип. 35. URL: Режим доступу : https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/1085/1042. 68. Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV. Відомості Верховної Ради України. 2003. № 40-44. Ст. 356. URL: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/435-15 44 (дата звернення: 10.01.2023). 69. Чумак О. В., Андрющенко С..Аналіз стану й оцінка тенденцій показників розвитку підприємств ресторанного господарства / О. В. Чумак І. Бізнес-інформ № 12 (443). 2014. С. 307–313. 70. . Чаркіна Ю., Марценюк Л.В., Задоя В.О., Пікуліна О.В. Стратегічні напрями управління готельно-ресторанним бізнесом в умовах кризи. Економіка та держава. 2021. № 2. С. 19–23. 71. Чміль Г.Л., Джгуташвілі Н.М. Цифровізація управління клієнтським досвідом у готельно-ресторанній індустрії . Бізнес Інформ. 2020. – № 8. C. 237–245. 72. Шеховцова Д. Д. Аналітичні процедури операційного аудиту витрат в підприємствах ресторанного господарства . Economics, management, law: сhallenges and рrospects: Collection of scientific articles. – New Delhi, 2016 – P. 115–119 . 73. Шеховцова Д. Д. Організація управлінського обліку витрат при використанні інформаційних технологій в підприємствах ресторанного господарства .Бізнес Інформ. 2016. № 3. С. 244– 249. 74. Янчева Л.М., Герасимова, М.В. Левіна. Облік і аудит собівартості готельних послуг: монографія / Л.М. Янчева, Н.С. Харківський держ. ун-т харчування та торгівлі. Х. : ХДУХТ, 2013. 208 с. 75. Янчева Л.М. Янчев А.В., Кирильєва Л.О., Шеховцова Д.Д http://www.irbis-nbuv.gov.ua/cgi-bin/irbis_nbuv/cgiirbis_64.exe?Z21ID=&I21DBN=EC&P21DBN=EC&S21STN=1&S21REF=10&S21FMT=fullwebr&C21COM=S&S21CNR=20&S21P01=0&S21P02=0&S21P03=M=&S21COLORTERMS=0&S21STR=Інформаційне забезпечення управління інноваційною діяльністю: монографія Х.: Видавець Іванченко І. С., 2017. 263 с. 76. Accounting and analytical support of the management system of an enterprise : collective monograph / Edited by : prof. A. Zahorodniy and prof. H. Ronek. – Lviv : Publishing House of Lviv Polytechnic, 2013. | uk_UA |
dc.contributor.affiliation | Державний біотехнологічний університет, Кафедра обліку, аудиту та оподаткування | - |
Appears in Collections: | 071 - "Облік і оподаткування" (Бакалаври) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Kuz_kova_Bak_071_KR_23.pdf Restricted Access | 1.23 MB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.