Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/42681
Title: Новий напрямок глибокої переробки плодів та овочів в оздоровчі продукти: Серія: Інновації при переробці плодів, овочів і молока в оздоровчі продукти
Authors: Павлюк, Р. Ю.
Погарська, В. В.
Бессараб, О. С.
Балабай, К. С.
Погарський, О.С.
Абрамова, Т. С.
Юр’єва, O. O.
Кравчук, Т. В.
Лосєва, С. М.
Issue Date: 2021
Publisher: Харків «Факт»
Citation: Павлюк Р. Ю., Погарська В. В., Бессараб О. С., Балабай К. С., Погарський О. С., Абрамова Т. С., Юр’єва О. О., Кравчук Т. В., Коломієць Т. М., Максимова Н. П., Лосєва С. М. Новий напрямок глибокої переробки плодів та овочів в оздоровчі продукти:монографія; Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі. Харків; Нац. ун-т харч. технол. Київ; Одеська нац. акад. харч. технол. Одеса; Харк. фахов. коледж харч. пром. Харк. нац. техн. ун-ту сільск. госп. ім. П. Василенка. Харків; Липковат. аграрн. коледж. Х.: Факт. 2021. 253 с. (Серія: Інновації при переробці плодів, овочів і молока в оздоровчі продукти)
Abstract: Наведено запропонований авторами на основі багаторічних фундаментальних та прикладних досліджень вперше в світовій практиці новий в харчових технологіях напрямок глибокої переробки різних видів рослинної сировини, в тому числі інуліновмісної, з використанням процесів кріомеханохімії та кріомеханодеструкції. Це область досліджень хімічних явищ та хімічних процесів, які виникають під впливом методів дрібнодисперсного подрібнення та кріообробки рослинної сировини з використанням кріогенних рідин (зокрема, рідкого та газоподібного азоту). Застосування нового напряму глибокої переробки дозволило провести значну кріомеханодеструкцію високомолекулярних біополімерів рослинної сировини (інуліну, пектину, білку, целюлози) та трансформувати їх важкорозчинні форми до окремих мономерів (на 45…70%). Зроблено відкриття прихованих, неактивних форм біополімерів та низькомолекулярних БАР в рослинній сировині та можливість трансформувати їх значну частку (до 70%) у вільну наноформу при отриманні рослинних нанодобавок. Останні мають принципово нові якісні характеристики, яких неможливо досягти, використовуючи традиційні методи переробки сировини. Запропоновано напрям глибокої переробки інуліновмісної рослинної сировини та інших плодів та овочів, розроблено нанотехнології добавок із них та оздоровчих продуктів з їх застосуванням для зміцнення імунітету населення, що засновані на використанні як інновації комплексної дії на сировину кріообробки та механодеструкції. Розроблено нанотехнології отримання добавок із топінамбура та інших плодів та овочів у формі заморожених нанопаст та нанопорошків, які не мають аналогів в світі. На їх основі розроблено нове покоління натуральних оздоровчих продуктів, що призначені для імунопрофілактики та харчової безпеки населення, які отримані без застосування штучних харчових домішок та якість яких за вмістом БАР перевищує відомі аналоги. Представлені авторами нанотехнології добавок та нового покоління натуральних оздоровчих продуктів готові до впровадження у виробництво як засоби для зміцнення імунітету населення України та світу, попередження та профілактики захворювання на COVID-19 та інших негативних факторів довкілля.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/42681
ISBN: 978-617-8072-31-5
Appears in Collections:Монографії

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Mon_nov_napryamok_21.pdf5.67 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.