Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/39448
Title: Кластерний розвиток як каталізатор економічного зростання країн європейського регіону
Other Titles: Cluster development as a catalyst for economic growth in the countries of the European region
Authors: Кобилько, Наталія Вікторівна
metadata.dc.contributor.advisor: Величко, Катерина Юріївна
metadata.dc.contributor.affiliation: Державний біотехнологічний університет, Кафедра економіки та бізнесу
Keywords: кластер;кластерний розвиток;кластерна стратегія;кластерна політика;смарт-спеціалізації;інноваційний розвиток;європейський регіон
Issue Date: 2023
Publisher: Харків: ДБТУ
Citation: Кобилько Н. В. Кластерний розвиток як каталізатор економічного зростання країн європейського регіону: кваліфікаційна робота бакалавра: спец. 292 – Міжнародні економічні відносини; наук. кер. К. Ю. Величко; Харків: ДБТУ, 2023. 55 с.
Abstract: Досліджено проблематику розвитку кластерів країн європейського регіону та зазначено, що кластерний розвиток у Європі є невід'ємною частиною її економічної політики, оскільки його функція як інструменту інноваційної політики визнана універсальною. Кластерні форми співробітництва сприяють створенню конкурентних переваг у суміжних і підтримуючих галузях, і є найбільш ефективними засобами для розвитку економіки, що дозволяє краще використовувати природні, технічні та кадрові потенціали регіону. Державна підтримка дозволяє їм стати двигуном розвитку економіки та соціального розвитку в Європейському Союзі. Метою кваліфікаційної роботи є дослідження особливостей кластерного розвитку в європейському регіоні та пошук напрямків покращення процесу кластеризації. Об’єкт дослідження – кластерний розвиток в європейському регіоні. Предмет дослідження – теоретичні особливості та тенденції кластерного розвитку в європейському регіоні. У кваліфікаційній роботі досліджено сутність поняття «кластер» та особливості формування кластерів; визначено особливості та тенденції кластерного розвитку в європейському регіоні та існуючі інструменти та можливості підтримки та стимулювання кластерного розвитку в Україні; обґрунтовано шляхи підвищення рівня кластерного розвитку в європейському регіоні та в Україні та зроблено висновок, що головна мета кластерних політик – це покращення конкурентоспроможності цільових секторів економіки та їх суб'єктів на регіональному та національному рівнях. Пропозиції та рекомендації, запропоновані в кваліфікаційній роботі, спрямовані на впровадження успішних кластерних політик та перспективності смарт-спеціалізації кластерів в Україні.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/39448
Appears in Collections:292 - "Міжнародні економічні відносини" (Бакалаври)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2023_B_412_292z-19b-01_Kobyl_ko.pdf
  Restricted Access
1.24 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.