Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/3769
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorВойт, Д.С.-
dc.contributor.authorДіденко, Д.Ф.-
dc.contributor.authorКолодруб, Ю.А.-
dc.date.accessioned2022-07-25T07:51:34Z-
dc.date.available2022-07-25T07:51:34Z-
dc.date.issued2018-08-04-
dc.identifier.citationВойт Д.С., Діденко Д.Ф., Колодруб Ю.А. Перспективи розвитку винного гастротуризму шляхом кластеризації. Вісник ХНАУ. Серія : Економічні науки. 2018. № 3. С. 400-409.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/3769-
dc.description.abstractВойт Д.С., Діденко Д.Ф., Колодруб Ю.А. Перспективи розвитку винного гастротуризму шляхом кластеризації. Сьогодні туризм є важливою галуззю економіки будь-якої країни, в тому числі України. Обираючи подорож, туристи починають все більше цікавитися історією, культурою напрямку. Одним із таких видів є винний гастротуризм. На сьогоднішній день в Україні виноробні є самостійними одиницями, які конкурують між собою та не співпрацюють з підприємствами суміжних галузей. Проте для того, щоб продовжити розвивати як підприємства, так і туризм, потрібно зрозуміти необхідність інтеграції даних підприємств. Актуальність теми дослідження зумовлена повільними темпами розвитку туризму та відсутністю розуміння необхідності впровадження кластерного підходу в туристичну галузь України. У статті розглянуті теоретичні аспекти кластеризації та гастротуризму, дано визначення цим поняттям, проаналізовано стан виноробства в Україні. Для розвитку сфери туризму в Україні обґрунтовано необхідність створення туристичного кластеру Причорноморського регіону.uk_UA
dc.description.abstractВойт Д.С., Диденко Д.Ф., Колодруб Ю.А. Перспективы развития винного гастротуризма путем кластеризации. Сегодня туризм является важной отраслью экономики любой страны, в том числе Украины. Выбирая путешествие, туристы начинают все больше интересоваться историей, культурой своего направления. Одним из таких видов является винный гастротуризм. На сегодняшний день в Украине винодельческие предприятия являются самостоятельными единицами, конкурируют между собой и не сотрудничают с предприятиями смежных отраслей. Однако для того, чтобы продолжить развивать как предприятия, так и туризм, нужно понять необходимость интеграции данных предприятий. Актуальность темы исследования обусловлена медленными темпами развития туризма и отсутствием понимания необходимости внедрения кластерного подхода в туристическую отрасль Украины. В статье рассмотрены теоретические аспекты кластеризации и гастротуризма, дано определение этим понятиям, проанализировано состояние виноделия в Украине. Для развития сферы туризма в Украине обоснована необходимость создания туристического кластера Причерноморского региона.uk_UA
dc.description.abstractVoit D., Didenko D., Kolodrub Y. Perspectives of the development of wine gastronomic tourism by clusterization. Nowadays tourism is an important branch of the economy of any country, including Ukraine. More active kinds of rest come in place of a passive one. Choosing a trip tourists are becoming more interested in history and culture directions. One of these new kinds of tourism is wine gastronomic tourism. Today in Ukraine, wineries are independent units that compete with each other and do not cooperate with the enterprises of related industries. However, in order to continue developing both companies and tourism, we need to understand the importance of integrating these things. The relevance of the researched topic is due to the slow development of tourism and the lack of understanding of the need to implement a cluster approach in the tourism industry of Ukraine. The article deals with the theoretical aspects of clustering and gastronomic tourism. The definition of this concept is also given. During the analysis it was revealed that Ukraine has 9 macro and 46 micro zones of growing grapes that suggest that Ukraine is able to produce wine in large amount and to present many exclusive brands to the market. Creating a tourism cluster is substantiated for the development of the Black Sea region of Ukraine. We believe that a successful example of a spatial regional cluster for the Black Sea region of Ukraine is a tourist route which is not only thematically built, but also has a planned program and scheduled time providing a range of services that most fully satisfies the needs of tourists in a variety of services and provides a close connection of all the participants in a holistic system. We offer a tourist route "Wineries of the South." This tour lasts for 2 days and includes four wineries: The Prince Trubetskoy Winery, Beykush Winery, Koblevo, the Center of wine culture “Shabo”. The result of clustering in tourism will be the development of tourism infrastructure, an increase of the number of tourists, the development of tourist and recreational areas, the development of new types of tourist products, increase in the number of jobs and wages. So, the creation of tourist clusters is a required condition for the development of the tourism industry in the region.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарків : ХНАУuk_UA
dc.subjectкластерuk_UA
dc.subjectкластеризаціяuk_UA
dc.subjectгастротуризмuk_UA
dc.subjectтуризмuk_UA
dc.subjectвиноробствоuk_UA
dc.subjectкластерuk_UA
dc.subjectкластеризацияuk_UA
dc.subjectгастротуризмuk_UA
dc.subjectтуризмuk_UA
dc.subjectвиноделиеuk_UA
dc.subjectclusteruk_UA
dc.subjectclusteringuk_UA
dc.subjectgastronomic tourismuk_UA
dc.subjecttourismuk_UA
dc.subjectwinemakinguk_UA
dc.subjectwineryuk_UA
dc.titleПерспективи розвитку винного гастротуризму шляхом кластеризаціїuk_UA
dc.title.alternativeПерспективы развития винного гастротуризма путем кластеризацииuk_UA
dc.title.alternativePerspectives of the development of wine gastronomic tourism by clusterizationuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва. Серія" Економічні науки" № 3



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.