Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/350
Title: Морфологічні та функціональні показники за сечокам’яної хвороби котів в умовах ветеринарної клініки «ДОКТОРВЕТ» (м. Харків)
Other Titles: Morphological and functional indexes at urolithiasis of cats in the conditions of veterinary clinic «DOCTORVET» (Kharkiv)
Authors: Лук’янченко, Анна Сергіївна
metadata.dc.contributor.advisor: Коренев, Микола Іванович
metadata.dc.contributor.affiliation: Державний біотехнологічний університет, Кафедра внутрішніх хвороб і клінічної діагностики тварин
Keywords: уролітіаз;уроліти;етіологія;діагностика;кров;сеча;лабораторне дослідження
Issue Date: 2021
Publisher: Харків: ДБТУ
Citation: Лук’янченко А. С. Морфологічні та функціональні показники за сечокам’яної хвороби котів в умовах ветеринарної клініки «ДОКТОРВЕТ» (м. Харків): кваліфікаційна робота другого (магістерського) рівня: спец. 211 Ветеринарна медицина; наук. кер. М. І. Коренев; Харків, 2021. 61 с.
Abstract: Результати роботи. Уролітіаз є широко поширеною патологією нижніх відділів сечової системи у котів. За 2020 рік ветеринарними фахівцями клініки уролітіаз діагностовано у 213 голів, причому пік захворюваності припадав на весняні місяці. Схильні до виникнення патології кастровані тварини у віці від 1 до 15 років, особливо таких порід котів як персидська, сфінкс, британська, шотландська, сіамська, мейн кун. Уролітіаз у котів характеризується незначним підвищенням температури, тахікардією, задишкою, полакіруєю. При пальпації у ділянці нирок, сечового міхура та за ходом сечовипускального каналу відмічається больова реакція. За активної фази каменеутворення спостерігається гіперкреатинінемія та гіперазотемія порівняно з неактивною фазою. Незалежно від фази каменеутворення, вміст нітрогенів у сироватці крові хворих котів завжди вищий, ніж у клінічно здорових. За клінічно виразного уролітіазу у крові котів відзначається еритроцитоз, гіперхромемія, тромбоцитоз, лейкоцитопенія, базофілія з еозинопенією, лімфопенія, нейтрофілія. У сироватці крові виявлено гіперглікемію, помірну гіперпротеїнемію. У кастрованих тварин встановлена тенденція до розвитку гіпоальбумінемії, а у пацієнтів із збереженою статевою функцією, навпаки, гіперальбумінемії. У сечі хворих тварин реєструється гематурія, гемоглобінурія, лейкоцитурія, збільшення відносної щільності та рН, у ній з’являється білок, глюкоза, білірубін та уробіліноген. За консервативного лікування клінічне одужання у 36,6 % хворих тварин відбувалось на 6 день. Однак у 64,4 % тварин спостерігалась часткова обструкція уретри та за показаннями була проведена додаткова катетеризація сечостатевого каналу. У 7 котів через обструкцію сечостатевого каналу уролітом позитивної динаміки не спостерігалось та тваринам була проведена уретротомія. Клінічне одужання настало у 40 % котів на 18-20 день, а у тварин після уретростомії – на 25 день. Для попередження рецидивів та розвитку ускладнень рекомендували постійне спостереження за сечовипусканням, контроль аналізу сечі, використання профілактичної терапії, дотримання лікувальної дієти.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/350
Appears in Collections:211 - "Ветеринарна медицина" (Магістри)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2021_M_VKHT_1_Luk_yanchenko.pdf
  Restricted Access
1.04 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.