Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/3498
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorБогомолов, Олексій Васильович-
dc.contributor.authorІрклієнко, Віктор Іванович-
dc.date.accessioned2022-07-19T08:24:45Z-
dc.date.available2022-07-19T08:24:45Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.citationІрклієнко В. І. Обґрунтування раціональних параметрів робочих органів дискового здрібнювача зерна пшениці: автореф. дис. … канд. техн. наук : 05.05.11 - Машини і засоби механізації сільськогосподарського виробництва : наук. кер. О. В. Богомолов; Харків, 2021. 24 с.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/3498-
dc.description.abstractЕкспериментальні дослідження проводились на кафедрі «Обладнання та інжинірингу переробних і харчових виробництв» Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка з використанням озимої пшениці сорту "Смуглянка". Проведений аналіз морфологічної будови зерна дозволив визначити, що скол зерна уздовж борозенки є найменш енергоємним, при цьому зусилля необхідне для руйнування склоподібного зерна стисненням у 3,5 рази більше ніж при руйнуванні зерна сколюванням. Рекомендовано руйнування зерна проводити сколюванням вздовж борозенки. У дисертації вирішена наукова задача розколювання зернівки пшениці по борозенки на дві частини, що дозволило розробити нову технологію переробки зерна пшениці. В роботе проведено моделювання руху зернівки по поверхні рухомого диску здрібнювача та процесу ії подрібнення сколювальними рифлями здрібнювача, знайдені раціональні параметри роботи здрібнювача за умови досягнення максимального відсотка виходу повноцінного продукту і мінімальної питомо енергоємності. Розроблене обладнання дозволяє отримати за один прохід до 53 % екологічно чистої крупи нового виду, до 28 % традиційної крупи Полтавська №4, 3,2 % крупи Артек або у разі виробництва борошна до 79,2 % борошна обойного з показником зольності відповідним борошну 1-го сорту. Розрахунковий річний економічний ефект від впроводження дискового здрібнювача становить 109,18 тис. грн. Фактичний єкономічний ефект від вправадження склав 217 тис. грн.uk_UA
dc.description.abstractExperimental studies were conducted at the Department of "Equipment and Engineering of Processing and Food Production" of Kharkiv Petro Vasylenko National Technical University of Agriculture using winter wheat variety "Smuglyanka". The dissertation solves the scientific problem of splitting wheat grain along the groove into two parts, which allowed to develop new technologies for processing wheat grain. The energy efficiency scheme of grain splitting consists of successive stages: grain supply, grain capture with simultaneous orientation in the chipped channel, jamming, the influence of the working surfaces of the chipping channel on the grain, the conclusion of the split parts from the working area. Developed a vertical - rotary grinder of wheat grain, an element of which is a working body made in the form of two disks on the conical surface of which are coated corrugated, when combined against each other form a chipped channel, in which the grain splits into two parts. The physical and mechanical properties of wheat grain at a moisture content of 14 % and the uniformity of the grain in terms of vitreousness are specified. The critical chipping stress was 7.4 MPa across the groove across the middle of the grain 10 MPa. Theoretically determined the shape and size of the chipping channel, the diameter of the disks and the number of grooves on it. The estimated annual economic effect from the introduction of the disk shredder is 109.18 thousand UAH. The disc shredder has passed production tests and is implemented in farms of Bohodukhiv and Vovchanskyi districts of the Kharkiv region. The actual economic effect of the implementation amounted to UAH 217 thousands.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківuk_UA
dc.subjectрозколюванняuk_UA
dc.subjectпшеницяuk_UA
dc.subjectфізико-механічні властивостіuk_UA
dc.subjectдисковий здрібнювачuk_UA
dc.subjectраціональні параметриuk_UA
dc.subjectsplittinguk_UA
dc.subjectwheatuk_UA
dc.subjectphysical and mechanical propertiesuk_UA
dc.subjectdisk shredderuk_UA
dc.subjectrational parametersuk_UA
dc.titleОбґрунтування раціональних параметрів робочих органів дискового здрібнювача зерна пшениці: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук : 05.05.11 - Машини і засоби механізації сільськогосподарського виробництваuk_UA
dc.title.alternativeОбоснование рациональных параметров рабочих органов дискового измельчитель зерна пшеницыuk_UA
dc.title.alternativeSubstantiation of rational parameters of working bodies of a disk shredderuk_UA
dc.typeOtheruk_UA
Appears in Collections:05.05.11 – Машини і засоби механізації сільськогосподарського виробництва

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
avtoreferat-irkliienko-11.04.21.pdf1.24 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.