Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/348
Title: Хвороби шкіри у собак (нозологія, етіологія, діагностика) в умовах ветеринарної клініки «ВЕТ-ПЛЮС» (м. Запоріжжя)
Other Titles: Skin diseases in dogs (nosology, etiology, diagnosis) in the conditions of veterinary clinic «VET-PLUS» (Zaporizhzhya)
Authors: Дехар, Назар Сергійович
metadata.dc.contributor.advisor: Тимошенко, Ольга Павлівна
metadata.dc.contributor.affiliation: Державний біотехнологічний університет, Кафедра внутрішніх хвороб і клінічної діагностики тварин
Keywords: дерма;патологія;дерматити;поширення;клінічні ознаки;лабораторні дослідження
Issue Date: 2021
Publisher: Харків: ДБТУ
Citation: Дехар Н. С. Хвороби шкіри у собак (нозологія, етіологія, діагностика) в умовах ветеринарної клініки «ВЕТ-ПЛЮС» (м. Запоріжжя): кваліфікаційна робота другого (магістерського) рівня: спец. 211 Ветеринарна медицина; наук. кер. О. П. Тимошенко; Харків, 2021. 60 с.
Abstract: Результати роботи. Найбільш поширеними формами дерматопатології у собак є екземи, дерматити, порушення пігментації. Пік діагностування екзем у тварин приходиться на зиму, літо та весну; дерматитів – на весну та осінь; поранень, саден та подряпин – літо, весну та зиму; абсцесів – на літо та весну; фолікулітів – зиму; пухлин – осінь; порушення пігментації відбувається всесезонно. Ювенільний стерильний гранулематозний дерматит та лімфаденіт вражає переважно цуценят віком від 3 тижнів до 6 місяців. У собак спостерігається гострий, хворобливий набряк морди, з’являються папули, пустули та фістули з геморагічним та гнійним ексудатом, який підсихаючи, утворює струп. За маласезійного дерматиту у тварин виявляється свербіж у вухах та неприємний запах від шкірного покриву, гіперемія вушних раковин, стеноз слухового проходу, велика кількість виділень коричневого кольору з різко кислим запахом. Цитологією вушного вмісту виявляється велика кількість грибків роду Malassezia. У тварин із гострою формою екземи спостерігається лейкоцитоз, кількість еозинофілів та лімфоцитів збільшується, нейтрофілів та моноцитів знижується, підвищується ШОЕ, знижується концентрація загального білка та альбумінів,підвищується вміст α-глобулінів. Алергійний дерматит проявляється набряком, гіперемією, папульозними та везикульозними висипаннями, схильними до угруповання. Спостерігаються ерозії, серозні та сірувато-жовті кірки, відзначається свербіж. За атопічного дерматиту виявляються поодинокі чи множинні алопеції. Найбільше таких плям у пахвинній ділянці, на животі, кінцівках та голові, вони поширюється на місця згинів на тілі, частіше – ліктьових суглобів, шкіра тріскається і сохне, втрачається колір, чорний акантоз.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/348
Appears in Collections:211 - "Ветеринарна медицина" (Магістри)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2021_M_VKHT_1_Dekhar.pdf
  Restricted Access
1.24 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.