Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/3416
Title: Критичні фактори впливу на загальний виробничий процес бройлерного виробництва
Other Titles: Critical factors influencing the overall production process of broiler production
Authors: Трішина, В. Ю.
Гуляєв, В. М.
Keywords: вирощування;курчата-бройлери;профілактика захворювань;приміщення для утримання курчат;раціон;світловий режим;хвороби курей;broiler chicken cultivation;disease prevention;premises;diet;light regime;diseases
Issue Date: 20-May-2020
Publisher: Харківська державна зооветеринарна академія
Citation: Трішина В. Ю., Гуляєв В. М. Критичні фактори впливу на загальний виробничий процес бройлерного виробництва. Ветеринарія, технології тваринництва та природокористування. 2020. № 5. С. 186-191. https://doi.org/10.31890/vttp.2020.05.33
Series/Report no.: № 5;
Abstract: У статті розглянуто основні фактори впливу на вирощування курчат-бройлерів та умови їх розведення, оскільки бройлери сьогодні стали найбільш швидкозростаючим сегментом птахівництва внаслідок збільшення кількості курячого м’яса в раціоні людей, що підтверджується даними про зростаючий попит на курей-бройлерів (Kozyrev et al., 2018). Протягом останніх декількох десятиліть птахівництво здійснило квантовий стрибок із присадибних дрібних підприємств у найбільш швидко зростаючий сектор. При комплексному підході вирощування курчат-бройлерів можна досягти не лише підвищення продуктивності підприємства, а й енергоефективністі та заощадження ресурсів. Комплексність бройлерного виробництва означає те, що менеджери господарства повинні мати чітке уявлення про фактори, що впливають на загальний виробничий процес, а також фактори, які безпосередньо впливають на технологію бройлерного господарства (Patrieva et al 2010). Під час бройлерного вирощування відбувається декілька стадій розвитку від виходу з яйця - до стадії переробки. Між цими стадіями є також перехідні етапи, які необхідно здійснювати з мінімальним стресом для птиці. Перехідні етапи бройлерного виробництва наступні: вилуплення курчат, вибірка і транспортування курчат в господарство, налагодження раціону бройлерів, профілактика та лікування основних захворювань, вилов і транспортування бройлерів в забійний цех. Основний етап у вирощуванні бройлерів - забезпечити поголів'я необхідним набором поживних речовин, використовуючи ефективну програму бройлерного годування для того, щоб оптимізувати бройлерну продуктивність, не знижуючи якості благополуччя птиці або умов утримання. Для забезпечення оптимальних виробничих показників бройлерні раціони повинні бути складені так, щоб надати птаху збалансоване співвідношення обмінної енергії, протеїну і амінокислот, мінералів, вітамінів та жирних кислот. Вибір програми годування буде залежати від комерційних цілей і, зокрема, від того, яка основна спрямованість підприємства: прибутковість від виробництва живої птиці, використання тушки або оброблення. Всі етапи, а також перехідні стадії вимагають уважного ставлення і оптимальної технології для виробництва якісної продукції (Adelheim, Shepelev, 2018; Bessarabov, Fedotov, 2015).
The article reviews broiler chickens growing and breeding conditions, as broilers are today the fastest growing poultry segment with increased chicken meat in the city as demand for broilers grows fast. Because over the last few decades, poultry has made a quantum leap from backyard businesses to the fastest growing sector. To get the most out of this industry, proper knowledge of its specifications is required. The complexity of broiler production means that farm managers need to have a clear understanding of the factors that affect the overall production process, as well as the factors that directly affect the technology of the broiler farm. During broiler breeding, the bird undergoes several stages of development from egg output to processing. There are also transitional stages between these stages, which must be done with minimal stress for the bird. The main transitional stages of broiler production: hatching of chickens, sampling and transportation of chickens to the farm, adjusting the diet of broilers, prevention and treatment of major diseases, catching and transporting broilers to the slaughterhouse. The main step in growing broilers is to provide the livestock with the necessary nutrient mix, using an effective broiler feeding program to optimize broiler productivity without compromising the quality of poultry or the welfare conditions. As for optimal production performance, broiler rations should be designed to provide the bird with a balanced ratio of metabolism, protein and amino acids, minerals, vitamins and fatty acids. The choice of feeding program will depend on commercial goals and, in particular, what is the main focus of the enterprise: profitability from live poultry production, using a carcass or trimming. Production in the broiler farm is only one step integrated production process. All stages, as well as transitional stages, require careful attitude and optimal technology to produce quality products.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/3416
Appears in Collections:№5

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
5.33.pdf263.39 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.