Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/3337
Title: Використання комплексного препарату Джи Пі 70 для покращення рубцевого травлення
Other Titles: The use of the complex preparation Gi Pi 70 to improve rumen digestion
Authors: Скляр, О. І.
Герун, І. В.
Keywords: травлення;кетонові тіла;інфузорії;кетоз;структура раціону;digestion;ketone bodies;infusions;ketosis;diet structure
Issue Date: 20-May-2020
Publisher: Харківська державна зооветеринарна академія
Citation: Скляр О. І., Герун І. В. Використання комплексного препарату Джи Пі 70 для покращення рубцевого травлення. Ветеринарія, технології тваринництва та природокористування. 2020. № 5. С. 175-180. https://doi.org/10.31890/vttp.2020.05.31
Series/Report no.: № 5;
Abstract: В статті наведені дані результатів досліджень щодо використання кормової добавки Джи Пі 70 для покращення процесів травлення жуйних. Подальше зростання чисельності населення зумовило потребу в збільшенні кількості і поліпшенні якості продуктів тваринного походження. З цією метою запропоновано використання в раціоні годівлі добавок, що дозволяє управляти процесом рубцевого бродіння з метою максимізації ефективності виробництва при одночасному зниженні втрат енергії, наприклад, метану, який забруднює навколишнє середовище. Встановлено, що кількість інфузорій від початку до закінчення дослідження коливалась від 928,9±35,7 до 931,7± 41,9. Результати досліджень також вказують на те, що додавання кормової добавки Джи Пі 70 сприяло збільшенню кількості лейкоцитів на 3,1 т/л, зменшенню загального білка на 14 г/л. Кількість глюкози збільшилась на 1,1 ммоль/л, що є характерною ознакою здорових тварин. Практично не відрізнялись показники гемоглобіну. Резервна лужність крові підвищилась на 18,8 об%, що відповідає таким у здорових тварин. Кількість кетонових тіл зменшилась на 4,8 ммоль/л.
The article represents information from research findings on the use of the Gi Pi 70 feed supplement to improve ruminant digestive processes. The scar has a complex ecosystem in which the nutrients in ruminants are digested in the process of fermentation, which is carried out by various microorganisms, simple unicellular organisms and fungi. The symbiotic relationship is found between different groups of microorganisms due to the diverse nature of these types of microorganisms, as well as their adaptability, interaction and coexistence. Ruminant animals provide the necessary environment to create such microorganisms, while the microorganisms receive energy from the host animal from the final products of microbial fermentation. Inside the scar ecosystem, microorganisms coexist in adverse environmental conditions, and the pH level remains close to neutral. Thus, a symbiotic relationship exists within the scar, providing the necessary environment to create the microorganisms and substrates required to support them. In turn, microorganisms provide the ruminant hosts with nutrients to produce energy. Further population growth has increased the need for more and better animal products. To this end, it is suggested to use additives in the diet to control the process of cicatricial fermentation in order to maximize production efficiency while reducing energy losses such as methane, which pollutes the environment. It was found that the number of infusions ranged from 928.9 ± 35.7 to 931.7 ± 41.9 from the beginning to the end of the study. The results of the studies also indicate that the addition of the feed additive Gi Pi 70 contributed to the increase in leukocytes by 3.1 t / l, reducing the total protein by 14 g / l. The amount of glucose increased by 1.1 mmol / l, which is a characteristic feature of healthy animals. The hemoglobin indices were practically no different. The reserve alkalinity of the blood increased by 18.8 %, which corresponds to such healthy animals. The amount of ketone bodies decreased by 4.8 mmol / l.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/3337
Appears in Collections:№5

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
5.31.pdf430.52 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.