Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/31310
Title: Облік та аудит витрат підприємств ресторанного господарства: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. екон. наук: 08.00.09 –бухгалтерський облік, аналіз та аудит
Other Titles: Учет и аудит расходов предприятий ресторанного хозяйства
Accounting and audit costs in catering business enterprises
Authors: Шеховцова, Дарія Дмитрівна
metadata.dc.contributor.advisor: Янчев, Андрій Володимирович
metadata.dc.contributor.affiliation: Харківський державний університет харчування та торгівлі
Keywords: витрати;облік;аудит;управління;звітність;ефективність;підприємства ресторанного господарства;кейтеринг;расходы;учет;аудит;управление;отчетность;эффективность;предприятия ресторанного хозяйства;кейтеринг;costs;accounting;audit;internal (operational) audit;management;reporting;effectiveness;catering business enterprises
Issue Date: 2016
Publisher: Харків
Citation: Шеховцова Д. Д. Облік та аудит витрат підприємств ресторанного господарства: автореф. дис. … канд. екон. наук: 08.00.09 –бухгалтерський облік, аналіз та аудит; наук. кер. А. В. Янчев. Харків, 2016. 22 с.
Abstract: Дисертацію присвячено обґрунтуванню теоретичних засад та розробці методичних рекомендацій з удосконалення обліку і аудиту витрат відповідно до інформаційних потреб системи управління підприємств ресторанного господарства. Визначено стан та перспективи розвитку підприємств ресторанного господарства, розроблено класифікацію кейтерингових послуг. Зроблено уточнення змісту категорії «витрати ресторанного господарства», удосконалено класифікацію витрат, визначено концептуальні засади формування обліково-інформаційного забезпечення управління витратами в підприємствах ресторанного господарства. Вдосконалено організацію обліку витрат підприємств ресторанного господарства, розроблено структуру облікової політики в частині витрат та пакет управлінської звітності. Запропоновано науково-методичний підхід до обліку витрат за процесами діяльності підприємств ресторанного господарства, визначено організаційні засади обліку витрат в управлінських інформаційних системах. Визначено концептуальні основи організації аудиту витрат, вдосконалено організаційне забезпечення внутрішнього (операційного) аудиту витрат, запропоновано методичний підхід до проведення аналітичних процедур аудиту витрат у підприємствах ресторанного господарства. Диссертационная работа посвящена обоснованию теоретических основ и разработке методических рекомендаций по усовершенствованию учета и аудита расходов предприятий ресторанного хозяйства для эффективного их управления. Исследовано состояние и перспективы развития предприятий ресторанного хозяйства, разработана классификация кейтеринговых услуг. Усовершенствована классификация расходов, определены концептуальные основы формирования учетно-информационного обеспечения управления расходами. Усовершенствована организация учета расходов, разработана структура положения об учетной политике в части расходов и пакет управленческой отчетности, предложен методический подход к учету расходов по процессам деятельности предприятий ресторанного хозяйства, определены организационные подходы к учету расходов при использовании информационных технологий. Определены концептуальные основы организации аудита расходов, усовершенствована организация аудита расходов, предложен методический подход к проведению аналитических процедур аудита расходов.
The dissertation is devoted to the substantiation of theoretical foundations and development of methodological recommendations on cost accounting and audit improvements in accordance with the management of catering business enterprises information requirements. The paper presents research results of current state and development tendencies of catering business enterprises in a modern system of hospitality industry. Research of the essence of «catering» as a category has allowed developing the classification of catering services for catering business enterprises. Elaboration of the category «catering business costs» content is offered. It helped to improve cost classification from the standpoint of the implementation of managerial accounting functions. This work determined conceptual positions for the formation of accounting and informational support in cost management at the catering business enterprises. An organizational model of the accounting and information support of cost management has been built, that became the result of organizational, informational and accounting mechanisms synergy. The organization of cost accounting in a management system of catering business enterprises is studied and improved. An additional elements list of accounting policy for organization managerial accounting is proposed for the purpose of formation accounting policy in costs part. Regulatory Accounting Principles structure in costs part for catering business enterprises in view of the administrative aspect is developed. There is an account classification of cost accounting recommended for managerial accounting organization and getting detailed information about costs of each process catering business enterprises operating activity. For the purpose to generalize information about costs and provide it to managers the catalog of managerial reporting about costs and analytical statements are elaborated (Managerial report about costs by operating process, Managerial report about costs for decision making, Managerial report about logistical costs). Managerial accounting costs technique by catering business enterprises operational processes is suggested. A model of logistical costs accounting is developed for their control and regulation. For the purpose of obtaining timely information institutional provisions of cost accounting for food and catering services production in management information systems of catering business enterprises are defined. The functional model of managerial accounting costs within the catering business enterprises integrated information system is offered. A technology of organization managerial accounting costs, that associated with delivery of own products to customers is improved. This technology provides the import data from the Internet in accounting programs formats. The theoretical aspects are explored and practical recommendations are substantiated for internal (operational) costs audit organization at catering business enterprises. The essence of definition "internal (operational) audit" is determined. Conceptual model for the organization of internal (operational) audit in a current management system is suggested. Taking into account catering business enterprises specifics the Plan and Program of conducting the of internal (operational) costs audit in a context of business processes are offered the use. In order to increase the efficiency of internal (operational) costs audit the Classifier possible violations in managerial cost accounting organization is proposed. Methodical approach to assessing cost-effectiveness in an operational audit of catering business enterprises, which allows give in audit report a detailed description of economy, productivity and efficiency of costs, is proposed. For the purpose of obtaining sufficient audit evidence and drafting auditor’s substantiated conclusion the necessity of application analytical procedures in a process of internal (operational) audit costs is proved. In this context analytical procedures are efficient tool in determining reserves of cost efficiency. By results of research a system of generalizing and partial indicators of internal (operational) audit costs in sectional criteria economy, productivity and efficiency for catering business enterprises costs quantitative characteristic determination is offered.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/31310
Appears in Collections:08.00.09 – Бухгалтерський облік, аналіз та аудит (за видами економічної діяльності)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
08.00.09_Shekhovtsova.pdf534.71 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.