Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/31247
Title: Управління підприємствами сфери харчування: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня д-ра екон. наук: 08.00.04 – економіка та управління ідприємствами
Other Titles: Управление предприятиями сферы питания
Management of sphere of feed enterprises
Authors: Яцун, Леонід Миколайович
metadata.dc.contributor.advisor: Гросул, Вікторія Анатоліївна
metadata.dc.contributor.affiliation: Харківський державний університет харчування та торгівлі
Keywords: підриємства сфери харчування;природно-сціально- економічна система;управління;стратегії;концепції;інтеграція;предприятия сферы питания;природно-социально-экономическая система;управление;стратегии;концепции;интеграция;enterprises of catering sphere;naturally-socially-economic system;management;strategies;concepts;integration
Issue Date: 2016
Publisher: Харків
Citation: Яцун Л. М. Управління підприємствами сфери харчування: автореф. дис. … д-ра екон. наук: 08.00.04 – економіка та управління ідприємствами; наук. конс. В. А. Гросул. Харків, 2016. 41 с.
Abstract: У дисертації наведено комплексне вирішення наукового завдання щодо розвитку теоретико-методологічних засад і практичних рекомендацій з управління підприємствами сфери харчування. Обґрунтовано категорію «сфери харчування» як природно-соціально- економічної системи, визначено склад суб’єктів та функції підприємств з вирощування продовольчої сировини, виробництва харчових продуктів, реалізації продовольчих товарів та організації споживання продуктів і послуг харчування. Розроблено методологічні підходи до управління підприємствами в умовах глобалізації та інтеграції економіки, визначено цілі управління підприємствами сфери харчування в соціально-економічних стратегіях суспільства. Запропоновано категорію харчової поведінки споживачів як основи формування стратегій управління підприємствами сфери харчування, Розроблено методологічні підходи до формування систем управління підприємствами сфери харчування, проектування цільової, функціональної, лінійної та ресурсної підсистем та формування механізму структурно- функціонального синтезу управління підприємствами. Запропоновано категорії підприємств ресторанного господарства та продовольчої торгівлі на основі ціннісних характеристик, виконуваних функцій, рівня і якості послуг. Обґрунтовано концептуальні підходи, стратегії та моделі інтегрованого управління підприємствами сфери харчування з метою взаємодії суб’єктів господарювання, використання їх потенціалу та більш повного задоволення потреб споживачів. Запропоновано методичні підходи до формування стратегій розвитку сфери харчування на різних рівнях ієрархії з метою створення інтегрованих структур та харчових кластерів. Визначено синергетичні ефекти управління підприємствами сфери харчування. В диссертации приведено комплексное решение научного задания по развитию теоретико-методологических основ и практических рекомендаций управления предприятиями сферы питания. Обосновано категорию «сфера питания» как интегрированной природно социально-экономической системы, определен состав субъектов и функции предприятий по выращиванию продовольственного сырья, производству пищевых продуктов, реализации продовольственных товаров и организации потребления продукции и услуг питания. Разработаны методологические подходы к управлению предприятиями в условиях глобализации и интеграции экономики, определены цели управления предприятиями сферы питания в социально-экономических стратегиях общества. Исследованы глобальные, региональные и отраслевые тенденции функционирования предприятий сферы питания, структурные сдвиги развития сети и товарооборота, процессы интеграции субъектов и формирования кластерных структур в сфере питания. Предложена категория пищевого поведения потребителей как основа формирования маркетинговой стратегии управления предприятиями сферы питания. Разработаны методологические подходы к формированию систем управления предприятиями сферы питания, проектирования целевой, функциональной, линейной и ресурсной подсистем и формирования механизма структурно-функционального синтеза управления предприятиями. Предложены категории предприятий ресторанного хозяйства и продовольственной торговли на основе ценностных характеристик, выполняемых функций, уровня и качества услуг. Обоснованы концептуальные подходы, стратегии и модели интегрированного управления предприятиями сферы питания с целью взаимодействия субъектов хозяйствования, использования их потенциала и более полного удовлетворения потребностей потребителей. Предложены методические подходы формирования стратегий развития сферы питания на разных уровнях иерархии с целью формирования интегрированных структур и пищевых кластеров. Определены синергетические эффекты управления предприятиями сферы питания. Complex decision of the scientific task is brought in relation to the development of theoretic-methodological principles and practical recommendations on management of the sphere of catering enterprises. The category of the «sphere of catering» as a naturally-socially-economic system is substantiated, composition of entities and functions of enterprises concerning cultivation of food raw material, food products manufacture, sale of food products and organization of foods consumption and catering services organization are specified. Methodological approaches to managing enterprises under globalization and integration of economy are elaborated, the purposes of managing sphere of catering in socio-economic strategies of the society are defined. The category of food behavior of consumers as a basis for the formation of management strategies for the sphere of catering enterprises is offered, methodological approaches to the formation of management system for the enterprises of the sphere catering, projecting of target, functional, linear and resource subsystems and formation of the mechanism of structural-functional synthesis of management enterprises are worked out. The categories of catering enterprises and food trade are offered on the basis of the value descriptions, performed functions, level and quality of services. Conceptual approaches, strategies and models of integrated management of the sphere of catering enterprises for entities’ interaction, use of their potential and fuller satisfaction of consumer needs are substantiated. Methodical approaches to the formation of the development strategies of catering sphere on the different levels of hierarchy with the aim of creating integrated structures and food clusters are offered. Certainly, aims of naturally-socially-economic development of catering sphere, conception of natural food is reasonable for the formation of strategies of the development and management of enterprises. Cluster approach is reasonable at forming the network of trade and catering establishments, the typology of clusters of different levels of hierarchy is worked out - local, territorial-branch, corporate trade networks, and management functions which they specify. The methodological approach is worked out concerning planning of management system by the enterprises of catering sphere and constructing economic systems on the basis of structural balances of factors of production, resources of management, functions of production, realization and organization of consumption of foods and catering services. The theoretic and methodological approach is reasonable for the structuration of aims and structural-functional synthesis of tasks of management subjects, determination of the system of public and exact functions of management of enterprises of business processes in catering sphere. The mechanism of management, which includes qualimetric estimation of tasks, determination of labor intensiveness, complication and compatibility of management functions, substantiation of the stages of organizational planning of management system by the enterprises of catering sphere and by the integrated structures, is offered. Conception of the integrated management enterprises is reasonable. It combines naturally-socially-economic aims for the development of enterprises of catering sphere, sent to the integrated co-operation of subjects, the prognosis of profits and other factors. It takes into account and embraces different hierarchies of management – mezo-level of cities and regions, micro level of enterprises and Nano level of the control system, stages of forming strategies and technology of administrative decisions design for balancing the demand and supply on foods and catering services. The sinergistical effects of management of sphere of feed enterprises are certain.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/31247
Appears in Collections:08.00.04 – Економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
08.00.04_Yatsun.pdf500.81 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.